Nedelja, 06.03.2022.

07:50

Poljaci žele još američkih vojnika u zemlji; "Koliko god je moguće"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kaže da je bezbednost danas apsolutni prioritet.

Izvor: B92

Poljaci žele još američkih vojnika u zemlji;
EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

On je, posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao da Poljska, zajedno sa svojim saveznicima, SAD i državama članicama Severnoatlantskog pakta, mora da "izgradi još jaču bezbednosnu arhitekturu u istočnom delu Evrope, istočnom delu Evropske unije".

Moravjecki je priznao da je vojno prisustvo američkih trupa u Poljskoj "veoma obimno" sa preko 10.000 američkih vojnika na poljskoj teritoriji, ali je dodao da Poljska želi "koliko god je moguće njih ovde".

"Težimo i adekvatnoj vojnoj opremi, koju dobijamo sve vreme, da odbranimo naše nebo, da budemo još bezbedniji", dodao je on.

Premijer je rekao da su na dnevnom redu njegovog sastanka sa Blinkenom bile i "sankcije, koje su sve bolnije za Moskvu".

"Ovo je veoma važno jer NATO nije u ratu sa Rusijom. Međutim, mi želimo da pomognemo da se ovaj rat okonča i očuva suverenitet Ukrajine", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

15 h

Podeli: