"Nikom drugom ne bi palo na pamet da u parlamentu 2018. poništi nešto iz 1918. Osim Crnogorcima"

Beograd -- Istoričar Predrag Marković je odluku odlazeće crnogorske vlade o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića nazvao farsom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Bigandt
Ilustracija: Depositphotos/Bigandt

Takođe, komentarisao je i izjavu premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da je Jugoslavija razdvojila Makedonce i Bugare, za koju je rekao da je poltronska i uvredljiva.

Marković je, na onlajn tribini na temu „Ujedinjenje Jugoslavije 1. decembra 1918: od nade do tragedije“ u organizaciji srpskog privrednog društva Privrednik u Zagrebu, posebno ukazao na crnogorski mentalit "večitog raspravljanja o prošlosti".

Istakao je da nikom drugom ne bi palo na pamet da u parlamentu 2018. poništi nešto iz 1918.

Citirajući Marksa da "ono što je jednom tragedija, drugi put je farsa", Marković kaže da je u "crnogorskom slučaju" proterivanje srpskog ambasadora jedna farsa.

Teško je, ističe, i zamisliti narod koji je više profitirao od Jugoslavije od Crnogoraca. U jednom momentu, podsetio je, 25 odsto generala u JNA su bili Crnogorci.

Ukazao je i da su najviše žrtava na Sutjesci dali Hrvati, a da je zahvaljujući tom, kako je kazao, marketingu Crnogoraca, cela Jugoslavija pevala pesme o komandantu Savi Kovačeviću.

Govoreći o gafu Zaeva koji je kazao da je Bugare i Makedonce razdvajala Jugoslavija, Marković ističe da je borba za mekedonski identitet uspela samo u jugoslovenskom okviru.

Zato je, kaže, izjava Zaeva poltronska i uvredljiva za one Makedonce koji su pokušali da nadju svoj identitet u trouglu Skoplje-Sofija-Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu