Varvarin: 16 godina od stradanja ciivla

Polaganjem venaca na Spomen-obeležje žrtvama NATO bombardovanja na Varvarinskom mostu i obeleženo 16 godina od stradanja civila na tom mostu.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

21:08

Default images

Osim toga, održan je i pomen stradalima koji je služio episkop kruševački David.

Venac na Spomen-obeležje položio je ministar odbrane Bratislav Gašić u pratnji brigadnih generala Marinka Pavlovića i Dejana Jankovića.

Ministar Gašić je tom prilikom istakao da se danas "sećamo vremena kada je pre 16 godina snaga oružja nadjačala moć razuma".

"Ožiljci ratnih stradanja i dalje bole. Uspomene na patnju teško blede, pogotovo roditeljima, sestrama, braći i prijateljima koji su ostali bez najdražih. Ni ostalima, kojima niko nije stradao, sećanje ne može a da ne izazove neprijatan titraj nemira", rekao je ministar odbrane i poručio da zaborav ne sme da prekrije te teške dane.

Gašić je izjavio i „da zaborav ne sme prekirit te teške dane“.

Ministar Gašić je istakao da se danas sećamo vremena kada je pre 16 godina "snaga oružja nadjačala moć razuma".

"Ožiljci ratnih stradanja i dalje bole. Uspomene na patnju teško blede, pogotovo roditeljima, sestrama, braći i prijateljima koji su ostali bez najdražih. Ni ostalima, kojima niko nije stradao, sećanje ne može, a da ne izazove neprijatan titraj nemira", rekao je ministar.

Ministar je dodao i da se mora misliti o sadašnjosti i budućnosti, "dok se klanjamo senima stradalih 1999. godine".

"Zarad njih ne dozvolimo da nas mostovi razdvajaju, već neka oni budu ti koji će da spajaju. Baš kao što je to bilo od pamtiveka. Pustimo da vreme prevazidje ružne slike nasledjene iz prošlosti", rekao je ministar Gašić.

Predsednik Opštine Varvarin Zoran Milenković, čija je ćerka bila jedna od žrtava toga dana, poručio je da se obeležavanjem 30. maja u Varvarinu pokazuje da "nismo i nećemo zaboraviti“.

Predsednik Skupštine opštine Varvarin Bratislav Tašić napomenuo je da ceremonijom obeležavanja šalje poruka da se to nikada nikome ne ponovi. Uz predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vence i cveće su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Rasinskog okruga, opštine Varvarin, brojne delegacije, porodice i prijatelji nastradalih.

Đak generacije Gimnazije u Varvarinu, u znak nezaborava, tradicionalno je bacio venac cveća u Veliku Moravu.

Vazdušne snage NATO su u nedelju, 30. maja 1999, na dan verskog praznika Svete trojice i velike nedeljne pijace, oko 13 časova sa četiri projektila bombardovali most na Velikoj Moravi.

Tada je život izgubilo desetoro ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: