SMIP: Lendmanove tvrdnje nemaju osnova

Izvor: B92

Petak, 31.01.2003.

16:33

Default images

Savezno ministarstvo inostranih poslova demantovalo je u petak tvrdnje ambasadora Holandije pri Savetu Evrope Johanesa Landmana da predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica nije odgovorio na pisma koja mu je uputio predsedavajući Komiteta ministara SE u vezi sa obavezama koje je SRJ prihvatila da ispuni po prijemu u tu organizaciju. U skladu sa svojim ovlašćenjima, Koštunica je u dva navrata odgovorio tadašnjem predsedavajućem Komiteta ministara SE i ponovio odlučnost SRJ da ispuni sve obaveze koje je formalno prihvatilo jugoslovensko rukovodstvo još 29. avgusta 2002, uključujući i obavezu saradnje s Haškim tribunalom, navodi se u saopštenju SMIP. Lendmanovi navodi da Koštunica nije nijednom odgovorio na pisma predsedavajućeg Komiteta ministara SE i njegov komentar da je to ćutanje signal da predsednik SRJ ne uzima ozbiljno najviši organ SE nemaju osnova, ističe se u saopštenju SMIP.

Zvaničnici Komiteta ministara Saveta Evrope izjavili su da "nije dobijen odgovor" na pismo koje je predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici 21. oktobra prošle godine uputila tadašnji predsedavajući Komiteta Lidija Polfer koja je zatražila preciznija objašnjenja o tome šta vlasti u Beogradu čine da bi ispunile obavezu o saradnji s haškim sudom. U Strazbur je 22. oktobra stiglo jedno Koštuničino pismo, "ali to nije bio odgovor na pismo Lidije Polfer od 21. oktobra, jer vremenski i nije bilo moguće da ga jugoslovenski predsednik pročita". Te dve poruke su se mimoišle i, prema tome, to i nije bio odgovor na drugo pismo i to proizlazi i iz njegove sadržine", razjasnila je funkcioner Komiteta ministara Klaudija Lucijano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: