Kacin: Srbija da promeni Ustav

Izvestilac Evrpskog parlamenta Jelko Kacin kaže da Srbija treba da promeni Ustav posle odluke Ustavnog suda o ukidanju 23 nadležnosti Vojvodine.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2012.

11:17

Default images

"Srbiji je potreban jedan moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj", rekao je Kacin u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Napominjući da će Srbiji, od 2014. do 2020. godine biti na raspolaganju gotovo 1,5 milijardi evra iz pristupnih fondova EU, on je istakao da očekuje da će Vojvodina iskoristiti svoj deo tog novca, a da će za ostale regione Srbije to biti veoma teško "sve dok ne budu osposobljeni za takve izazove".

Kacin je rekao da je vojvođansko pitanje otvoreno "još od kada je ukinuta autonomija 1989. godine" i naglasio da će ono biti otvoreno "dok god se ne obezbedi adekvatna politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine".

Usvajanjem Statuta Vojvodine "stvari su napokon počele da se pomeraju s mesta, ali treba još mnogo toga uraditi", kazao je izvestilac EP za Srbiju i zaključio da je, posle odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih nadležnosti pokrajine, neophodnost promene republičkog Ustava sve očiglednija.

Uoči predstojeće posete delegacije EP Srbiji, 27. septembra, Kacin je rekao da je ona sastavljena iz svih političkih opcija iz više država članica kao i da će u razgovorima u Beogradu biti pokrenuto niz tema, od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, preko ekonomije i regionalne saradnje, do strukturne pomoći EU Srbiji.

Povodom pitanja odnosa prema Kosovu, on je ponovio da EU zahteva od Srbije primenu dosadašnjih dogovora, nastavak dijaloga u vezi sa pitanjima telekomunikacija, energetike i seveta Kosova.

"Prajdu da se priključe i evropski zvaničnici"

Kacin je rekao i da se nada da će Parada ponosa biti održana u oktobru u Beogradu i očekuje da se Prajdu, ako bude održan, priključe evropski i srpski zvaničnici.

On je izrazio nadu da "država neće opet dobrovoljno kapitulirati kao prošle godine" i dodao da je od suštinskog značaja to da li će Vlada Srbije obezbediti osnovna građanska prava i mir na ulicama Beograda.

"Ako se parada održi, očekujem da joj se, pored članova vlada država članica EU i poslanika Evropskog parlamenta, među kojima ću biti i ja, priključe i predstavnici svih grana vlasti u Srbiji", rekao je Kacin za "Dnevnik".

Prošlogodišnja Parada ponosa u Beogradu nije održana zbog rizika za bezbednost. Tadašnji ministar policije Ivica Dačić zabranio je sve javne skupove koji su bili zakazani za vikend 1. i 2. oktobra 2011. godine, pa i Paradu ponosa.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će i ovogodišnja Parada, zakazana za 6. oktobar, biti otkazana iz bezbednosnih razloga.

Organizacioni odbor ovogodišnjeg Beograd prajda pozvao je juče premijera Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da se izjasne o Markovićevom stavu.

Beograd prajd je u saopštenju pozvao Dačića i Vučića "da se izjasne povodom pretnji Markovića da će Ustav Srbije ponovo biti prekršen zabranom parade.

"Istovremeno Marković treba da objasni javnosti kako je moguće da o trošku građana Srbije pravi hotel u Grčkoj u kojoj se godišnje održavaju dve Parade ponosa, u Solunu i Atini", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: