Nedelja, 23.09.2012.

11:17

Kacin: Srbija da promeni Ustav

Izvestilac Evrpskog parlamenta Jelko Kacin kaže da Srbija treba da promeni Ustav posle odluke Ustavnog suda o ukidanju 23 nadležnosti Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Kacin: Srbija da promeni Ustav IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

224 Komentari

Sortiraj po:

dejan-minhen

pre 11 godina

(Pametan euro, 24. septembar 2012 00:16)

hvala na pozivu, vama svako dobro. ali NIKADA vise zajednicka drzava sa Slovencima, Hrvatima, Makedoncima, Federacijom BIH i Crnogorcima.

Da smo bili pametni Jugoslaviju nikada ne bih ni stvorili.
I danas ne bih slusali nikakve lekcije od Kacina, Josipovica itd. koji bi maksimalno bili guverneri nekih AP u Italiji ili Austriji. Da nije bilo Jugoslavije

komentar

pre 11 godina

@lesa, 23. septembar 2012 22:17
Slovenci su nam vec krojili ustav, samo sto vi to ne znate.
Sto god manje znate, pravite se sve pametniji.
Kardelj je bio glavni pisac ustava, vidimo dobro u sta su nas oni uvalili i kako su Srbiju iskasapili sa ovim nakaradnim pokrajinama.
I sad opet Slovenci hoce da dovrse stvaranje drzav od pokrajina. Sto sebi nisu stvorili pokrajine, nego nama.
Kardelj je srski narod podelio u vise republika, a Srbiju na 2 pokrajine kojima je dao ulogu staratelja nad tzv. uzom Srbijom.
Pa sto nije Slovence podelio u vise republika nego Srbe.
I sad neko zali za slovenackom pamecu. Dozivaju Slovence da nam oni pisu ustav, kao mi smo glupi, a oni pametni pa ce oni da pisu ustav prema nasem interesu.
Pa da li ste vi normalni.
Srbija je imala ustav 1835. godine, sto je retko koja drzava imala tad. Slovenija je prvi ustav dobila posle 1945.

Pametan euro

pre 11 godina

Jedini spas vam je, da slušate pametnog Kacina brača Srbi. On zna, šta radi i samo želi, da vam pomogne u EU. Nadam se, da če budemo opet zajedno u evropi. Evropska Yugoslavija. ;)

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(nije ni zalosno ni smesno,nego strasno, 23. septembar 2012 19:57)
Samo se ti smeji, izgleda ni ti pojma nemas o istoriji i stvarnosti - mora da je lepo ziveti u lakoj naivnosti.
Nije Srbija pobedila Treci rajh, ne varaj se, nego je Rusija – da nje nije bilo, iskrvarili bi i Ameri i Englezi u borbi protiv Hitlera, ili bi se na kraju cak i dogovorili. A nama ne radi ceo svet o glavi zbog toga, nego EU i NATO - da li ti stvarno nije bilo dosta dokaza do sad? Ama svugde u Ex-YU delegitimizacija Srba - centralizacija u BiH, decentralizacija u Srbiji, terorizam pa separatizam u Srbiji OK, za Srbe u Hrvatskoj moze samo Z4, ali nikakav Z4 za Albance (iako su Srbi imali daleko vise razloga za otcepljenje od Tudjmanove Hrvatske nego Albanci od Slobine Srbije).
O majko mila koja pro-EU-zatucanost i stokholmsindromske autodestruktivne naivnosti! Pa stvarno i treba da nestanemo kao narod. Ovolika kolicina naivnosti jednostavno nije odrziva.

fan marije terezije

pre 11 godina

Slovenac,moju zemlju zvanu vojvodina pusti na miru.Mi ti nismo slovenija niti tezimo tome.Genocid i pljacku koju je sprovela drzava Slovenija,uskratila jugoslovenima prava na drzavljanstvo i drzala ih gotovo 15 godina da ne postoje.
Mene zanima ustedjevina od pok oca,pa me zanima kako cete nam isplacivati,glavnicu na ruke a kamatu na rate ili kamatu i glavnicu odmah na ruke?
dakle u pitanju je privatni novac i drzave Jugoslavije nemaju veze,osim drzave slovenije koja je bila garant za sigurnost novca.
nas vojvodjanski problem je unutrasnje pitanje i demokratsko,za sloveniju pitanje nakon razdruzivanja jugoslavije,za vas pitanje je zatvoreno.

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(osoba obolela od sizofrenije ne priznaje postojanje bolesti, 23. septembar 2012 19:54)
Covece pa da li ti stvarno verujes u naivne budalastine koje pises? Molim, koliko je para uslo uz EU u Srbiju? Pa gde su te pare, kako zive ljudi, a u tvom slepom autizmu si izgleda zaboravio oruzje koje je uslo u Ex-SFRJ i bombe koje so padale iz EU po Srbiji? A da se vodi antisrpska politika, i to od oktobra 2000e pa do danas, je li to stvarno ne vidis? E onda ti pomoci nema!
Zasto bi postojala zavera? Je li ti to ozbiljno pitas? Imas li ti pojma o istoriji i geopolitici? Zavera je kazna za nas zbog nase vere u socijalizam, zbog suprotstavljanju neoliberalnom svetskom poretku i zato sto smo i se ponasamo kao mala Rusija. Zapadna Evropa se prema Rusiji ponasa kao da kraja komunizma nije bila. Uporedi kako se Zapad ponasa prema komunistickoj Kini, pa i prema arapskim zemljama koje su skinule socijalizam - nema veze da im dolazi vehabijski klerofasizam, samo da se izbrise Crveno sa ovog sveta.
Simptomi autizma:
- nedostatak intuicija
- nesposobnost u razumijevanju socijalne komunikacije (kod tebe geopolitike i evidentnosti)
- ograničeni interesi i ponavljajuće ponašanje
- privrženost osobama koje su im primarni njegovatelji i davatelji sigurnosti (tebi EU i valjda NATO)
p.s. Nego mozes li ti nesto konkretno da uradis sa tvojom naivnom EU-filijom? Ako ne, onda skidaj gace pa ih pojedi, da se barem od toga zasitis.

milos

pre 11 godina

@Nesh M: E stvarno čovek svašta pročita. Odrasli u vreme kad se dekretom odlučivalo, sad smo uleteli u neku kao demokratiju ali bismo zadržali ponekad i dekrete. Slično, hoćema kapitalizam ali da nam se komunistički svima udeli. Hoćeš dekretom da praviš novu naciju, pa bi u Vojvodini osim postojećih naroda živeli i Vojvođani i Srbi, kako se ko opredeli. Pa bi onda roditelji npr. bili Srbi a deca Vojvođani, a porodica recimo kolonizatora iz Bosne. Naravno, Mađari će uvek biti Mađari a Rumuni - Rumuni, a ne Vojvođani. Onda bi se uveo i vojvođanski jezik, pa škole na vojvođanskom i srpskom... I to sve bi ti - dekretom. Pa sudski tumači, kao sad za crnogorski. Eto posla za presipanje koliko želiš. Voleo bih da se raspiše referendum o nezavisnosti Vojvodine, pa da se lepo to reši za neko vreme, da ne slušamo o ugnjetavanju i glupostima. Stvarno imamo pametnija posla svi zajedno. Lično mislim da narod u Vojvodini nema mnogo dilema, već da je to priča dokoličara. Ljudi tamo žive u miru, toliko nacija, toliko jezika, pa ni histerija 90-tih nije razorila tu sredinu. Valjda izuzetak u ex-YU. I sad bi neki "dekretisti" i tu da unose razdor...

Milan

pre 11 godina

"Problem" Vojvodine treba resiti mirno i demokratski -ali jednom za uvek!
Lepo pitajte "gradjane" Vojvodine na referendumu:
- nezavisnost
- kao jednaki deo Srbije kakva god ona bila (centralisticka, uredjena po oblastima, srezima ili bilo kojim drugim jedinicama)
- kao deo Madzarske (pa da skrate put ka EU)

Resenje u kojem ce da postoji centralizovana paradrzava unutar druge centralizovane paradzrave ne dolazi u obzir jer je retardirano.

bezimena

pre 11 godina

Najbolje da zamolimo Slovence da nam skroje ustav posto smo mi nepismeni.
(lesa, 23. septembar 2012 22:17)

Najzad nešto konstruktivno, iako Vam to nije bila namera...

Beli

pre 11 godina

Ne krivite Kacina. Nije to njegovo, nego svapsko maslo. Lakse ce se povratiti imovina pounavskih Svaba kad se odvoji Vojvodina. Sva ce se ta pitanja otvoriti kad dodje vreme

crni domino

pre 11 godina

Sto volimo da prosipamo pamet, sto volimo da gledamo u tudje dvoriste, sto volimo da budemo patrijote, sto volimo da smo najpametniji, sto volimo da vredjamo, sto volimo mrk pogled, jer tada smo vazni! Kome?
A da li iko od vas ima maramicu u dzepu da obrise nos?
Nemate, vec hrknete pa na trotoar ili u rukav!
I vi pricate o patriotizmu i vi vodite neku politiku? Pokrijte se usima!
Nadam se da je vas master primio Kacinovu poruku i da ce ipak morati da menja preambulirani Ustav.

Zdenko

pre 11 godina

Koliko se secam od njih je sve i pocelo i da na kraju su bili u pravu !!!
Otrezni se Srbijo!
(Dejan, 23. septembar 2012 19:58).

Secanje te lose sluzi i to veoma lose.U 4,25 i pocinje kako je pocelo.
Obrati paznju na novinara koji insistira na prici koju ti forsiras,Milan Kucan cuti ko zaliven
http://www.youtube.com/watch?v=0PxG92CZc18
I nemoj da instrumentalizujes vise srbiju.Te Tudjmanovske i Izetbegoviceve fore i munje detetu pricaj, ali svedocenje i video zapis postoji

kole

pre 11 godina

gospodine kacin, ako si zabrinut za srpske gradjane onda daj prvo penzije srbima koji su decenijama gradili sloveniju, a odugovlacite sa resenjima u nadi da klijenti pomru.

Srba

pre 11 godina

Pa ovaj je tu da nam govori kako da radimo. Smesno od coveka iz drzave koja je ubijala mlade vojnike i nije osudjena. Mani se Srbije i idi u dezelu gde ti je i mesto. Dosta ste vi Janezi muzli Srbiju.

iskusan

pre 11 godina

Covek je u stvari rekao,priznajte Kosovo da vam ne uzmemo i Vojvodinu.
Kad god su nam slali poruke tog tipa,vrlo brzo su ih i sprovodili u delo.

autonomaske lazi i prevare

pre 11 godina

@totti, 23. septembar 2012 20:28
To sto si napisao nista nije tacno.
Udeo vojvodine u BDPu Srbije je u 2009. 25,6%, u 2010. 26%
http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/userFiles/file/Nacionalni/Regionalni_BDP.pdf

Tih "bednih 7%" vojvodina dobija, i to je njena privilegija, jer ona,za razliku od svih, trosi i republicki i pokrajinski budzet, a ne samo pokrajinski.
Prihodi budzeta vojvodine u 2011. su 53,7 milijardi sto je 7,6% od prihoda budzeta Srbije koji su 707 milijardi. Dakle dobijate vise od "bednih 7%".

Most na Adi ne placas ti u vojvodini, vec Grad Beograd, u koji ti iz vojvoidine ne uplacujes ni dinar.
Most Beska se gradi iz budzeta Srbije, znaci placamo ga svi. Kao sto placamo i dugove razvojne banke vojvodine.

Tako da je tvoj komentar tipican autonomaski. Gomila lazi, bez i jednog dokaza.

NIKADA

pre 11 godina

Opet su poceli sa zavrtaljkama. Da je Tadic na vlasti, vec bi poceo da ispunjava ove nebuloze. Kad se samo setim kako je BoTa slavodobitno obavestio planetu da je uhapsio Mladica, ocekujuci datum ili ko zna sta i kako su ga samo izigrali.

dejan-minhen

pre 11 godina

Srbija je drzava Srba i SVIH njenih gradana!
Nema IZBRISANIH. Nema proslave Oluje!!!

Da nije to pravi razlog zasto Srbija nije clanica EU.

Roy Bean

pre 11 godina

@ Tex/Franz,
Malo ti tesko ide jezik kojim ne baratas, morfologija i sintaksa.
toliko o nezavisnoscu=toliko o nezavisnosti
upliv novca=priliv novca
Trebalo bi da znas da glasovi u sistemu o kome pricas nisu imali uticaja, naime sa liste kandidata birali su se svi,a oni su bili provereni kadrovi, tako da su tvoje price o uticaju glasova na raspodelu sredstava smesne i pokazuju nepoznavanje.
Vidim da ti se u svesti i dalje zadrzao milion maraka kao parametar i mitska velicina. A ako su Vojvodina i Slovenija ulagale u Kosovo, sada treba da potrazuju svoja ulaganja od nezavisnog Kosova, isto kao i Srbija.

R2D2

pre 11 godina

Citajuci komentare covek moze da zakljuci zasto smo tu gde jesmo.
Najveci deo komentara je tipa "trazi od Slovenije da da nekom autonomiju", "ne treba ga pustiti vise u Srbiju", "Kostunica ih je odavno prozreo" itd.
Sve u svemu nego filozofiranje bez ikakvog dodira sa realnoscu i bez ijednog predlog kako se iz ove situacije izvuci.
Plan Z4 je bio veoma dobar za Srbe u Hrvatskoj (imali bi cak i svoju zastavu i valutu), odbili su i znamo kako se zavrsilo, Sloba je mogao da podeli Kosovo na vreme, nije hteo i znamo kako se sve zavrsilo, necemo da se prikljucimo NATO pa se poteze pitanje Vojvodine, Srbija ce sad verovatno uciniti sve da Vojvodina "ne ode" daljim pritiscima a posle ce se nuditi i ono sto nije ni trazila.
Sve u svemu, sve sto znamo je da filozofiramo i kukamo o belosvetskoj nepravdi i umesto da neko zasuce ruke i nesto uradi i donese neku hrabru odluku tipa dacemo 50% onoga sto traze jer cemo za par godina izgubiti 100%, Srbija se ponasa i razmislja kao da je na Marsu.
A to da li je Srbija zasluzila da se zapad prema njoj tako ponasa ili ne uopste nije bitno, bitno je da se Srbija osvesti i pogleda svet oko sebe i gradi svoju politiku na realnim osnovama i sa pravim ljudima, sto sa ovim trenutnim populistima bez ideje na vlasti sigurno nece biti moguce

sima

pre 11 godina

@TACKA - Srbija je zemlja osudjena da nestane iskljucivo, i ponavljam ISKLJUCIVO zbog idiotizma njenih stanovnika.,

Druze, ti si ocigledan dokaz istinitosti tvoje tvrdnje.

totti

pre 11 godina

@Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.
(autonomaske lazi i prevare, 23. septembar 2012 17:38)

Nije tacno, Vojvodina pravi 41% BDP, a ne dobije ni onih bednih 7%!!!

Zasto ja da placam i gradim most na Adi, j..e mi se za most na Adi. Zaradite pa gradite sta hocete.

Ako zaradim 41%, hocu mojih 41%!!!! Sta ima neki marmun iz BG da mi govori kako ja da trosim svoje zaradjene pare i jos da mi udara reket

živojin inić

pre 11 godina

Evropa je odavno pročitala beogradske političare, koji dosledno od našeg ujedinjenja sa Srbijom sporovde političku asimilacije ovdašnjeg življa i promene etničke slike u jednom multinacionalnom i multikonfesionalnom delu starog kontinenta. Prvo je zlehuda sudbina pogodila vojvođanske Nemce, zatim su na red došli Mađari, pa sad u Vojvodini u kojoj je 1918 živela po trećina Srba, Nemaca i Mađara, imamo dominaciju Srba. Ni to im nije bilo dovoljno. Ustavnim promenama onog ludaka iz DSS, koje su svesrdno podržali i Tadićeve demokrate, verifikovana je neviđena pljaćka onog dela bivše države koji je uz Slovceniju najsnažnije grabio prema Evropi. Živim za dan kada ćemo se konačno naći tamo gde i pripadamo, daleko od ove balkanske mofete.

TACKA

pre 11 godina

Da ste heli mogli ste da odgledate emisiju na Happy tv kad je gostovao Kacin u Crilici.
Rekao je tako gole i surove istine. Neke nove,neke od pre 20 godina. Prosto i jednostavno objasnio u kakvom smo mi problemu.

Ali ovde ISTINA NE PROLAZI. Istina je ubila i pokojnog Djindjica.

Srbija je zemlja osudjena da nestane iskljucivo, i ponavljam ISKLJUCIVO zbog idiotizma njenih stanovnika.

Posmatač BB

pre 11 godina

Postavljanje Jelka Kacina kao izvestioca je u startu više nego provokacija. On se uvek na ove prstore javlja i dolazi kao CRNI GAVRAN EU. Zahtevi EU bi sigurno makar akon ništa manje boleli kad bi dolazili od nekoga ko je iz Švedske ili Danske nego od ovog rasturača Jugoslavije.

alpinista

pre 11 godina

kacina (MS) treba snimiti, njegove izjave, tonski i filmski.

Zatom ga treba ODMAH IZBACITI IZ SRBIJE !

BEZ OBZIRA NA POSLEDICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trpilo ima granice, to bi bio hrabar potez, treba jasno reći njemu i njemu sličnima da postoje granice.

BEZ OBZIRA NA POSLEDICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Milos

pre 11 godina

@Tex
Odlazak novca u republicke banke sa izdvajanjem za nerazvijene, to jest Kosovom, nema nikakve veze.
1) U apslolutnim vrednostima najvise je izdvajala Srbija. Razlog je jednostavan, samodoprinosi (kako se to tad zvalo) su raspisivani procentualno po stanovniku , u nekim slucajevima i po republickom dohotku i UVEK je Srbija imala najveci udeo.
2) Nije samo Kosovo bilo recipijent te pomoci, R. Makedonija i Crna Gora su takodje bile finansirane, kako posle zemljotresa tako i kao recipijenti razvojne pomci federacije.
Tako da mi posle svega nije jasan Vas komentar? Meni je drago sto se Yugoslavija ugasila. I to je to. Mi zivimo nase zivote ne mislimo da nam bilo ko bilo sta duguje i drzimo se one stare, svoje ne damo tudje necemo :-)

srdjan milosevic

pre 11 godina

Ubogim provincijalcima sa margina civilizacije i ne treba ustav,da budemo iskreni.Ziveli su i petsto godina pod Turcima bez ustava pa evo ih zivih i zdravih.To sto im vozovi jure 30km/h zasluga je Zapada.Ha,ha,ha,rajo sa Orjenta...Nikada se ti neces civilizovati dok je ove i ovakve vlasti...

xyz

pre 11 godina

@Franc1952, 23. septembar 2012 15:59
Sfrj je bila toliko decentralizvana zemlja da vise od toga ne moze. To je bila prakticno konfederacija.
I za situaciju u tako decentralizvanoj zemlji, ovim decentralizatorima je opet kriva Srbija za sve.
Bice im kriva Srbija i sutra kad je Kacin "decentralizuje".
Kao Srbija je njima uzimala neke pare. Kako je uzimala kad su ekonomski sistemi svake republike bili odvojeni?
Oni pripisuju savezni budzet i Narodnu banku SFRJ Srbiji. Kao to je u Beogradu, znaci oni uplacuju Srbiji.
Ne znaci. Nije to bio budzet Srbije, vec budzet SFRJ, kojom je vladao Hrvat 35 godina apsolutnom vlascu.
Za 45 godina SFRJ samo jednom je premijer SFRJ bio Srbin. 42 godine su premijeri bili uglavnom Hrvati i Slovenci. I sad nam oni dele lekcije kako je njih Srbija ugrozavala. Isti slucaj kao i sa komunistickom vojvodinom sad.
Dug Ljubljanske banke je dug Slovenije, koji ta "uspesna" drzava nece da plati. Pa eto zasto je uspesna. Nece da placa pare koje je uzela. Jos bi hteli Srbija da im to plati, po principu Srbija jke kriuva za sve sto bilo ko uradi. Smesno.

Zoso

pre 11 godina

Pa sta peki ti se bori za timocku krajinu sta to nas briga ako hoces kralja bori se iz njega a mi se borimo za nase i nemojte nas porediti sa vama ni slucajno.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Nije kriv Kacin, mi smo g...?! Svako ko sebe, svojom voljom, dovede u polozaj prostitutke, mora da trpi sve ono sto ta "profesija" nosi sa sobom. Kacin zna sa kime ima posla ki zbog toga se tako osiono, skoro, rasisticki ponasa. Sreca je sto nas gospodin Kacin i njegovi stranmi sponzori nisu proglasili crncima paa njegovo pponasanje ne kozemo da okaraktyerisemo kao rasisticko. Da li neko od srpskih politicara ume i sme da odgovori i zatvori usta ovom "gaulajteru" ili, to nije u skladu sa nasim "bezalternativnim putem"?

blaza

pre 11 godina

Dokle ce te ovu budalu pustati da nam zagadjuje medijski prostor. Ovo je necuveno .Neka on menja ustav u njegovoj dezeli , a nas nek ostavi na miru. Mora da shvati da je Tadic proslost.

euroskeptik

pre 11 godina

Ovakvo otvoreno i krajnje neumesno mesanje u unutrasnje stvari jedne evropske zemlje je kap koja je prelila casu!Bivse kolonije u Africi/Aziji...itd su imale bolji tretman od strane svojih Grand Mastera nego Srbija u 21 veku od tzv. Evropske Unije. Zaista ovo je sramota i porazavajuce je za celu naciju, svakim danom sve vise i vise mi se gade teme koje govore ili pozivaju na integraciju sa EU. Meni je vise bitnije da se u Srbiji uspostavi dobar sistem na vladavini prava i zakona gde ce svaki gradjanin biti zasticen i gde ce normalno vodi zivot bez raznoraznih stresova. Clanstvo krnje Srbije ciji bi nov ustav bio napisan u Briselu ne obezbedjuje blagostanje i raj a Srbija bi bila u drustvu trece EU lige koju ce ciniti: Bulgaria, Romania, Croatia and the rest of ex YU.

hm

pre 11 godina

Ja sam glasac Ds-a,sa Juga Srbije sam,podravam ulazak u EU bez alternative,nemam nista protiv ekonomske autonomije ali svih regija u Srbiji.Po cemu je asimetricna autonomja Vojvodine bitnija od ostatka Srbije? Vojvodjansku autonomiju su smislili Titovi komunisti posle Drugog Svetskog rata da bi oslabili drzavnost Srbije,a potomci tih komunista sada traze ta ista prava da bi kao i njihovi ocevi imali sto vise vlasti i privilegija u Vojvodini,pa zovu Kacina da im pomogne u tome i raspiruje vec postojeci dim u sto vecu vatru u Srbiji?! Kacin je poznat po zluradim izjavama u vezi Srbije,tako da me ovo ne cudi.Ja mu preporucujem da svoje ideje primeni u Sloveniji,a da nas Srbe ostavi da sami resavamo svoje probleme.

KoJeIOn

pre 11 godina

Da se ovaj deka malo manje meša u tuđe Zakone i uređivanje tuđih zemalja i da malo više gleda kršenje ljudskih prava u nekim zemljama. Za šta on sebe smatra, možda za EU policajca?

osoba obolela od sizofrenije ne priznaje postojanje bolesti

pre 11 godina

(Dostojanstvo, 23. septembar 2012 17:30)

Covece da li ti stvarno verujes u ove budalastine koje pises?Zavera?
Zavera EU protiv Srbije?Zemlje sa jedva 7 miliona stanovnika?Zemlje koju mozes biciklom da predjes za jedan dan?
Nije zavera nego saspianje najbanalnijih istina u facu.A to sto je ovde narod retardiran i uopste ne razume okolnosti u kojima zivi nije problem EU,Rusije ili nekog treceg nego iskljucivo nas.

Znas li ti "dostojanstveni" koliko je para iz te EU uslo u Srbiju?Znas li koliko stanovnika ima recimo Berlin,London ili Moskva?

Da li iko normalan zaista misli da postoji zavera protiv Srba?Ako ima neka mi objasni zasto bi postojala?Pa mogu gumicu da uzmu i da nas izbrisu da zele.

Simptomi sizofrenije :
- povlačenje iz društva
- depersonalizacija, intenzivna anksioznost i nerealan odnosom prema svetu i ljudima
- halucinacijama (osoba čuje glasove i vidi slike koji ne postoje)
- zabludama raznih vrsta
- osećajem da je obolela osoba pod vlašću nepoznatih sila

Jel' i dalje ne vidite kakav problem ima Srbija?

p.s. Nego mozes li ti nesto konkretno da uradis sa tim "dostojanstvom"?Ili treba da se tera inat pa kad nema kuda onda skidaj gace i cekaj da te isprase?

valjevo

pre 11 godina

Ovde je na delu velika zabluda!
Niko nas ne tera u EU, sami smo se opredelili, tako i sami mozemo i da odustanemo od tog cilja, samo posle toga nastupa totalni mrak i 1000 puta veca beda!
Pa mi da nije bilo EU, ni struje ne bi imali!

Dejan

pre 11 godina

"Znaci pocelo je, kako mi se cini, izgleda da cu da uramim slike milosevica i kostunice na kraju-sve su bili u pravu"

Koliko se secam od njih je sve i pocelo i da na kraju su bili u pravu !!!
Otrezni se Srbijo !

Tex

pre 11 godina

Franz, premda si 1952, očigledno ti finansije nisu jača strana,inače bi znao da su se devize uplačivale Narodnim Bankama republika, a da su se samo evidentno vodile u NBJ.
Te "ogromne" uplate, koje kako kažeš je Slovenija uplačivala Srbiji bi mogao da sagledaš i sa stanovišta koliko je uzimala od Srbije kroz jeftine poljoprivredne proizvode i sirovine, kao što je bakar,ili prodavajući joj kroz malogranični promet i klirinški račun sa Italijom, (goriška lira)bofl robu po cenama koje su bile i do 8 puta veće od nabavnih.
Sviđalo se tebi ili ne, EU nije Jugoslavija da Miha Marinko i Janez Stanovnik u dogovoru sa Titom odrede tekuću ekonomsku politiku sa privilegijama za njih pa će shodno tome Slovenija morati da reši pitanje štednje LB. Sada više nemate Srbiju da ona plaća vaše račune.
Bilo to tebi drago ili ne i nervirao se ti zbog toga ili ne.
(Primož1955, 23. septembar 2012 18:16)

Absolutno netacno. Na Kosovo je islo milion maraka dnevno po najvise od Slovenije i Vojvodine i oni nisu mogli nista povodom toga da urade sem da predloze da se Kosovu da kredit umesto nedoglednih uplata. Toliko o nezavisnoscu bankarskog sistema republika. Onaj ko je kontrolisao glasove kontrolisao je uliv novca.

hvala sto pomazete da se odvojimo vasim upornim uvredama na nas racun

pre 11 godina

Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.
(autonomaske lazi i prevare, 23. septembar 2012 17:38)

Sjasite vise i vi sa vasim velikosrpskim palamudjenjima.Upravo zbog takvih cemo i da se odvojimo.I to brzo.
Ako vec ne valjamo skinite nam se onda i pustite nas da zivim.

kaiser

pre 11 godina

"Interesantno je to sto drugi ljudi govore i otcepljuju Vojvodinu u ime Vojvodjana. U Vojvodini na izborima veliku vecinu dobila je napredna stranka, dveri su jedino u Vojvodini dobili. DSovci su potegli pitanje otcepljenja kad su izgubili izbore, na njihovu zalost narod ne zeli da se cepa. Što se tice izjave ovog Slovenca takve izjave me nepogadjaju posto znam da od toga nema nista.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vojvodjanin, 23. septembar 2012 17:38) "

Šališ se?
Ne postoji Vojvodina u kojoj je SNS dobio većinu, niti ona u kojoj su Dveri išta više od statističke greške.
O kojoj sad pa ti Vojvodini pričaš kada to zna svaki Vojvodjanin, a i većina van nje?
Na čemu god da si, ostavi se toga, nije zdravo.
Koji vic...

Sloba

pre 11 godina

Slobodane Milosevicu, izvini!

Ja ne podnosim komuniste, ali glasao bih i za Mosu Pijadea samo ako mi obeca da necu da gledam ove evropske birokrate u Srbiji vise. Na sledecim izborima interesuje me samo jedna stavka - NE EU!

mattko

pre 11 godina

@vulkan
A mozda da malo skoknes do Slovenije da vidis na kakvom su oni "prosjackom stapu" kako kazes. Samo pozuri dok ti jos ne zatreba viza!

nije ni zalosno ni smesno,nego strasno

pre 11 godina

Dok god ne shvatimo ili priznamo svi da je Srbija POD ZAVEROM zapada, da joj se moze uciniti to sto joj se ucinilo (iako Srbi i te kako nisu cvece i su se nagresili nad komsijama) ali da je pre cetvrt veka pokrenut antisrpski program u Zapadu i da su sad nagradjeni svi koju su bili na strani Hitlera, e dok god se to ne shvati, i dok god dostojanstva nema da nas stiti od zavere, dalje cemo se slabiti i sami kriviti. Ali kod nekih ocigledno za to mozga nema!
(Dostojanstvo, 23. septembar 2012 17:30)

Hahah da Srbija je pobedila Treci rajh i sad nam ceo svet radi o glavi zbog toga?!
O majko mila koja zatucanost?!Pa stvarno i treba da nestanemo kao narod.Ovolika kolicina gluposti jednostavno nije odrziva.
I tako,nijednu drugu zemlju nego bas Srbiju svi mrze?!?

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Jedan diplomata ne smije debi dozvoliti da se miješa u unutrašnje stvari jedne države. Takve stvari nisu posao diplomate. Da li bi se on onako velikodušno ponudio da napiše Ustav. Neka najprije u svom dvorištu sredi problem obespravljenih/izbrisanih, pa onda neka filozofira po Evropi kako se drugi trebaju organizovati.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Iza zelje Jelka Kacina o promeni Ustava Republike Srbije nista nije toliko vazno, kao otvaranje mogucnosti da Srbija prizna KiM kao samostalnu Drzavu! Sto se Vojvodine tice glavni kocnicari Lokomotive Srbije upravo je EU, sto je Vojvodina i dalje u sastavu Srbije! A medju Nacionalni odnosi funkcionisu Izvanredno bez ekcesa u celoj Vojvodini. Sto i pokazuju rezultati da je po tom pitanju Slovenija daleko iza Vojvodine. Sud u Strazburu zatrazio je od Slovenije da se svim gradjanima kojima je (zamislite) oduzeto Drzavljanstvo Slovenije, vrati po hitnom postupku. Dali je tako g-dine Kacin? Ocistite malo i kod vas..

mlekadzija

pre 11 godina

Nemas kraja bezobrazluku poznatog huskaca iz Cankarjevog doma (za one koji malo duze pamte). Srecom g. KAcin nece docekati promenu Ustava.

Pretorijanac

pre 11 godina

Отвори се земљо, или: како словеначки Гебелс дели лекције Србији.

Да има правде, реда и закона, а посебно колективног сећања, том ЈК не би требало дозволити ни да ступи на тле Србије.

За оне који се нерадо сећају и брзо заборављају, подсетићу:
Јелко Кацин је био словеначки Гебелс у време сепаратистичког и велеиздајничког напада словеначке ТО на регуларне оружане снаге тада једино признате државе на овом простору, СФРЈ. Свидело се то некоме или не. Он је учестовао , подстицао и хушкао пуцање у нашу децу.

Сада тај типус долази као гаулајтер да нам дели лекције из уставности, он који је устав, на који се заклела и његова Словенија тада, погазио. Отвори се , земљо!

BELLI

pre 11 godina

Sta ova Evropa sebi dopusta. Vec su nam promenili mnogo zakona koji su izazvali veliki haos u zivotu Srbije. Ne treba vise ispunjavati njihove ultimatume. Ni po koju cenu.

matori

pre 11 godina

@ "...vojvodina je usla (odlukom pre svega Srba iz vojvodine) u kraljevinu srbiju, a tek posle toga je formirana kraljevina jugoslavija.
(nijebitnoime, 23. septembar 2012 12:58)..."

Srba je u to vreme, u Vojvodini bilo jedva 1/3 stanovništva, pa je ta njihova "odluka" prilično diskutabilna po pitanju validnosti (link: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Vojvodina )...
A pored toga što ti "nijebitnoime" očigledno "nijebitannimozak"!
Kao što napisah, ta "odluka" je manjeg značaja od dokumenata o kojima su odlučivale velike sile, a koji su doneti i stupili na snagu kasnije, kada je Jugoslavija već postojala.
Za funkcionalno nepismene ne postoji ni jedan argument koji bi oni bili u stanju da shvate jer u svom umnom zamračenju, nisu sposobni za rasuđivanje...

Dragi

pre 11 godina

Ko je taj Kacin da bi nam naređivao da pod hitno promenimo Ustav? Možda naš Ustav nije dobar, ali to je naša stvar, a ne tamo nekog političarčića, koga niko ozbiljno ne shvata ni u toj njegovoj austrijskoj konjušnici.

kaiser

pre 11 godina

"Ustav je precizna forma,prihodi -rashodi.Od ukupnog APV je 7%.Ako je deficit,onda je deficit i tu nema nikavih para.
Precesljati urgentno razvojnu banku,a pouzdano se zna sta je radila.
[link]
PS NISAM IZBEGLICA!
(Asterix, 23. septembar 2012 17:21) "

Šta lupaš? Pravite deficit na račun Vojvodine??
Pa vi ste bolesni.
Pa od vas se treba puškom odvajati. Pa nisu ludi ovi ostali, tačno su znali sa kim imaju posla. Neverovatno. I još iznosite to u javnost kao da je to normalno?
Obraz vam je od đona deblji...

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Nije je ti ovo bivsa Jugoslavija da mozes da se izivljavas kako hoces samo zaboga sto si Slovenac. Pogledaj svoju dezelu bankrotiranu i enticki cistu. Tebe stvarno treba definitivno isterati iz Srbije.
Sto se tice pride parade treba je odrzati i pokazati da smo civilizovani.
Ali i dalje mislim i o tome sam pisao da ovakvi kao ovaj primitivac koji se kao "ubermensch" postavlja kad dodje u Srbiju i dalje ce postavljati uslove za ulazak u EU koji se na kraju nece desiti.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

Milan

pre 11 godina

Cim je EU stavila Kacina aka slovenackog Gebelsa sa urodjenim antisrpskim kompleksom (cija je stranka btw. ispala iz slovenackog parlamenta)za "izaslanika" za Srbiju sve mi je bilo jasno. A vi se i dalje cudite i nagadjajte koja je stranka simpaticnija evropskim "partnerima".

Primož1955

pre 11 godina

@ Franz
Franz, premda si 1952, očigledno ti finansije nisu jača strana,inače bi znao da su se devize uplačivale Narodnim Bankama republika, a da su se samo evidentno vodile u NBJ.
Te "ogromne" uplate, koje kako kažeš je Slovenija uplačivala Srbiji bi mogao da sagledaš i sa stanovišta koliko je uzimala od Srbije kroz jeftine poljoprivredne proizvode i sirovine, kao što je bakar,ili prodavajući joj kroz malogranični promet i klirinški račun sa Italijom, (goriška lira)bofl robu po cenama koje su bile i do 8 puta veće od nabavnih.
Sviđalo se tebi ili ne, EU nije Jugoslavija da Miha Marinko i Janez Stanovnik u dogovoru sa Titom odrede tekuću ekonomsku politiku sa privilegijama za njih pa će shodno tome Slovenija morati da reši pitanje štednje LB. Sada više nemate Srbiju da ona plaća vaše račune.
Bilo to tebi drago ili ne i nervirao se ti zbog toga ili ne.

Sofija

pre 11 godina

Ustav Republike Srbije svakako treba menjati, i to ne iz razloga sto to g. Kacin, u svojstvu IZVESTIOCA EVROPSKOG PARLAMENTA kaze, odn. predlaze, vec zbog toga sto nije dobar, "sklepan" je na brzinu, i kao sto znamo "prosao je na mala vrata"! Meni je jako zao sto ISTINA mnoge boli, pa se u nedostatku pravih argumenata hvataju za nacionalnu pripadnost g. Kacina, kao da je to bitno! Danas Slovenac, sutra neko drugi, ali sa ovakvim Ustavom necemo se ni za sto godina pomeriti ni korak napred! To je sustina naseg problema, a nije problem onaj koji nam na to ukazuje, a po najmanje njegova nacionalnost!

Stefan

pre 11 godina

Zastupanje ustava po modelu kakav vidi ovaj iz priloga
http://www.kurir-info.rs/suludi-nenad-canak-ubij-stoku-beogradsku-clanak-424620

I ovakvi iz autonomistickog pokret(kako rekose,autisticnog preciznije) treba da mi vode pokrajnu i kucu???
Ne moze ni pod tackom da mi drogu nude besplatno.
Molim kacina da insistira od vlade Republike Srbije da ovaj slucaj istrazi do kraja.
Molim Ivicu Dacica da objasni na osnovu kog clana zakona je dozvoljeno civilnom stanovnistvu horde bandita?
Tu ugrozenost jedino moze da procenjuje policija i vec ustanovljena nacela funkcionera,ali Canak nije funkcioner ni drzavni ni pokrajinski.
Zbog ovog slucaja slazem se da Kacin zbog izazivanja ne tolerancije,verske,nacionalne i destabilizacije,zatraziti njegovu zabranu izopstenje u koliko se to ne dogodi od strane Evropskog parlamenta,samo mu uskratiti gostoprimvstvo.Slovenju treba saterati u okvire u kojima se nalazi i traziti sva prava SFRJ naroda koja su im uskratili doticni nacional fasisticki strojevi Slovenije

Sync

pre 11 godina

Nas problem je sto nikada ne slusamo savete, nego se jos i busamo i kurazimo, a kad imas posla sa jacima ili dobrom ekipom onda su batine neminovne.

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(nema ovde mozga ocigledno,zato i jesmo tu gde smo, 23. septembar 2012 16:28)
E bas zato jesmo tu gde smo, i se sad krivimo sami za sve. Dok god ne shvatimo ili priznamo svi da je Srbija POD ZAVEROM zapada, da joj se moze uciniti to sto joj se ucinilo (iako Srbi i te kako nisu cvece i su se nagresili nad komsijama) ali da je pre cetvrt veka pokrenut antisrpski program u Zapadu i da su sad nagradjeni svi koju su bili na strani Hitlera, e dok god se to ne shvati, i dok god dostojanstva nema da nas stiti od zavere, dalje cemo se slabiti i sami kriviti. Ali kod nekih ocigledno za to mozga nema!

Asterix

pre 11 godina

Nemacka samo tamo gde nije platila ratnu odstetu jos uvek podriva zemlje koje su se borile protiv fasizma.Instrument je Kacin i njemu treba zabraniti da se obraca.Moze i medjunarodni skandal da se napravi,da se jednostavno uhapsi i nakon 7 sdana deportuje bez dokumenata pod optuznicom lazna.Ja sam da se ovo dovede pred ujedinjene nacije u segmenti unijeje(odredjene clanice ) budu prisiljene da Kacina deportuju za slovceniju.
DS i svi parlamentarni su ucestvovali u kreiranju ustava.Sto ga drugacije nisu definisali,nemam pojma,samo odlicno zanm da im je predsednik bio boris tadic prilikom usvajanja.
Ustav je precizna forma,prihodi -rashodi.Od ukupnog APV je 7%.Ako je deficit,onda je deficit i tu nema nikavih para.
Precesljati urgentno razvojnu banku,a pouzdano se zna sta je radila.
http://www.youtube.com/watch?v=l-eTqlvQuLw
PS NISAM IZBEGLICA!

Dejan

pre 11 godina

Ustav se menja kako kojoj trenutnoj vlasti odgovara.
U SAD ustav je svetinja i pisan je pre 200 god.
Ovde ce uvek da bude javasluk i beda.

mico

pre 11 godina

Reci Hrvatima da promjene Ustav Hrvatske! Tamo piše da je Hrvatska država hrvatskog naroda. I Slovenije! Pa ako to nije problem zašto je problem da Srbija bude nacionalna država srpskog naroda? To vi i želite! Da Srbija bude država Albanaca, Mađara i Bošnjaka kako bi imali opravdanje da je razbijete kao i bivšu Jugoslaviju! I da Srbi nemaju državu, već da to bude država nekakve "srbijanske" nacije koju sve češće spominjete! Upamtite, Srbija je država srpskog naroda, a ovi ostali su nacionalne manjine, baš kao i Srbi u Sloveniji ili Hrvatskoj. A zna se šta su prava nacionalnih manjina i gdje im je mjesto! Ćao Kacin!

vulkan

pre 11 godina

Pa nama kazu treba 10.milijardi evra za stabilizaciju,jer smo u velikoj buli - tako da tu milijardu mozemo dati tvojoj Sloveniji,jer ste i vi dosli do prosjackog stapa,zato sto vise vodis racuna o drugima nego o Sloveniji.

autonomaske lazi i prevare

pre 11 godina

@Sir Oliver, 23. septembar 2012 16:35
Ako se ne razumes u pravo, sto onda komentarises ono u sta se ne razumes.
Ne razumes nesto, ali imas misljenje o necemu sto ne razumes.
Za tumacenje Ustava je zaduzen Ustavni Sud, ne moze Pajtic ni Canak ni Kacin da biraju sta ce iz ustava da postoju a sta nece, i jos ce oni da poducavaju nekoga o pravnoj drzavi i nezavisnom sudstvu.
Menjas ustav kad ti ne odgovara odluka suda. Kako je onda taj sud nezavisan?
Zasto Kacin ne menja ustav Slovenije? Zasto ne "decentralizuje" Bosnu, Crnu Goru,Hrvatsku,Sloveniju,Makedoniju,Kosovo,nego samo Srbiji podvaljuje tzv. "decentralizaciju"? Nije to nikakva decentralizacija, vec stvaranje drzave vojvodine pod laznim imenom, decentralizacija. Kako moze decentralizacija da vazi samo za jedan deo drzave, za vojvodinu i ni za koga vise?

@sremski frontas, 23. septembar 2012 15:06
Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.

Raša Zum

pre 11 godina

Kacin ne želi decentralizaciju već dezintegraciju. Uočljiva je aktivnost ljudi poreklom sa teritorije bivše SFRJ, od kojih mnogi deluju iz Bgd, preko raznih organizacija, poput Nataše Kandić, ćerke kapetana Kandića, te Sonje Liht, S.Biserko, te predstavnika EU Jeljka Kacina, koji sinhronizovano deluju na uspostavljanju pravca koji je zacrtan u vreme J.B. Tita, a čiji krajnji cilj predstavlja dezintegracija same Srbije. Posrtavlja se razložno pitanje zašto Evropa podržava planove komunističkog diktatora, što je jedinstven slučaj. Da li je u pitanju Evropski stav, ili je ovo politika tajne klike ubačene u EU, koja je zbog svoje birokratske razuđenosti i sporosti podložna ovakvim uplivima?

Vojvodjanin

pre 11 godina

Interesantno je to sto drugi ljudi govore i otcepljuju Vojvodinu u ime Vojvodjana. U Vojvodini na izborima veliku vecinu dobila je napredna stranka, dveri su jedino u Vojvodini dobili. DSovci su potegli pitanje otcepljenja kad su izgubili izbore, na njihovu zalost narod ne zeli da se cepa. Što se tice izjave ovog Slovenca takve izjave me nepogadjaju posto znam da od toga nema nista.

Mancini

pre 11 godina

Reče nam sve gospodin Kacin šta Srbija TREBA da uradi...On sebe postavlja kao da je tata ili strog očuh Srbiji...
Da li će brže da se razvija ap Vojvodina ili Šumadija ili Pomoravlje to nije Kacinova stvar...I kakav je to način da se on meša u unutrašnju stvar Srbije ? Mada da se razumemo, Vojvodini je nasilno ukinuta autonomija od strane Miloševića i SANU...Ali je prethodno dato preširoko ovlašćenje jednoj pokrajini odnosno dat je status države u državi nedemokratskim ustavom iz 1974, koji je bio početak kraja Jugoslavije...To pitanje treba rešiti naravno, ali pametno, dati pravnim sturčnjacima da utvrdde nivo autonomije, a ne ,,reformisanom" sudstvu, koje preko noći ukida nadležnosti pokrajine.
Što se tiče Kacina, njegova uloga je bila veoma interesantna u raspadu Jugoslavije...Kad su teritorijalci i Slo policija napali JNA koja se nalazila u svojim kasarnama (sa oficirima i vojnicima iz svih republika), Kacin je bio ministar za informisanje Slovenije i direktno je tu vojsku nazivao ,,okupatorskom" pred slovenačkom i medjunarodnom javnošću. Regularna vojska jedne države je napadnuta, a on kaže da je ta vojska okupatorska. Nije bila prethodnih 50 godina, ali je postala preko noći...
Gospon Kacin , ako vam je savest čista, ruke nisu!

klenga

pre 11 godina

nov ustav pod hitno...nekoliko zemalja se sprema na mars i treba se na vreme obezbediti i ubaciti mars kao neotuđivi deo naše teritorije...kad je mesec u pitanju,tu smo mi,kao nebeski narod,potpuno zakazali...sada ga svi svojataju...ako hoćemo da ga povratimo,moracemo da vodimo nebesko-svemirski rat...a možemo li mi to,nebeska srbijo...

sisanje vesla

pre 11 godina

Ajde molim vas pitajte i nas Novosadjane i ostale gradjane Vojvodine da li zelimo da se izdvajamo po bilo cemu od ostatka Srbije! Najgluplja stvar je gurati ovakve stvari zarad dnevno politickih poena i kao rezultat toga dobijamo da u svim vecim gradovima vladaju naprednjaci,da su radikali zivi samo u Vojvodini,da je nekada mirni Novi Sad postao najjace uporiste Dveri...Ej , U Novom Sadu smo docekali da Dveri sastavljaju gradsku vlast zbog slicnih ekstremista sa suprotnog pola koji su uplasili narod! Dajte da zivimo normalno , bez tenzija pa kako nama Novosadjanima tako i gradjanima Leskovca,Nisa,Pirota,Beograda i nemojte da palite vatru damo gde ni dima nema umesto da ucinite nesto da gradjani zive bolje.

mico

pre 11 godina

Pardon. Srbi u Sloveniji nemaju ni status nacionalne manjine, iako čine 5% stanovništva Slovenije! Šta reći na tu činjenicu i na taj Ustav? Jel to normalna evropska država? A u Srbiji bi da svaka zajednica etažnih vlasnika ima status nacionalne manjine i autonomiju! Uključujući i autonomiju Vojvodine po kojoj bi Srbi dobili autonomiju od Srbije! Pa vi ste divni licemjer, Jelko!

Ivan

pre 11 godina

Takozvani akt koji je skarabidzio Voja Kostica nikada nece ni biti ustav. Krenite od toga da se ovde mora menjati SVE. Od portira do direktora., pa i takozvani ustav koji je jos gori od onog milosevicevog. Da ne pricam o poludebilnom referendumu za isti.

mattko

pre 11 godina

@Nik
mislite da se nesto ozbiljno kuva? Pa danas je ozbiljna stvar kuvati pasulj jer mu je cena 700 din/kg kao nigde! By the way za Vojvodinu ne brinite, voli ona Srbiju samo ljubav nije uzvracena!

pera

pre 11 godina

gos*n Kacin je poceo da gubi kompas!ustav ce promeniti samo narod srbije ako zeli!a cini mi se da ne zeli!a vi gospodine diktirajte po onoj vasoj velikoj sili od zemlje,sta god hocete!

Dragan

pre 11 godina

Od naseg ulaska u EU nema nista, to je ocigledno.Nama je medjutim potrebno uredjenje drzave po evropskim principima.
Potrebno je da politicari prestanu da kradu i posvete se uredjenju drzave.
Potrebno je podizati svest i obrazovanje gradjanstva i ulagati u industriju i poljoprivredu.
Ono sto nam ne treba su iskompleksirani likovi , poput Jelka Kacina, koji uzivaju da nas maltretiraju.
Vidimo mi dobro taj evropski cinizam.Kada je u pitanju kriminalizovana drzava , kao sto je Crna Gora, nista im ne smeta, jer su crnogorci legli na rudu pa djuskaju uz njihove ritmove.
Takodje, nije ih briga sto Kosovom upravljaju licnosti koje su licno ucestvovale u najkrvavijim zlocinima.
Njima smeta samo onaj koji ih ne slusa 100%.
Iskreno , meni takva Evropa ne treba.Neka je zadrze za sebe.

zong

pre 11 godina

Tako je upravu ste, to je odavno trebalo napraviti! Odmah po novom Ustavu zabraniti bilo kakve državne ili druge zajednice, pre svega pripajanje EU-u i sličnim zločinačkim skupinama, NATO-u...!
Drugo, ljude koji rade protiv ustava i države Srbije izgoniti iz zemlje ili zatvoriti, ovisi šta su napravili.
U ostalom to svaka prava država već tako i radi, pogotovo zemlje EU-a!
Postaviti stvari na svoje mesto i da više postanemo država!!!

deki

pre 11 godina

budite tolerantni braco srbi prema onima koji nisu kao mi,jer nazalost ili na srecu ovakvih kao mi nema nigde,da smo mi kojim slucajem najjaci na svetu on odavno ne bi postojao, takvi smo zapravo.

Novosađanin

pre 11 godina

Nemojte ni slučajno to više spominjati. Ako se naši političari uhvate pisanja novog ustava to će trajati minimum 2 godine. Za to vreme neće ništa drugo raditi. Sve se može rešiti zakonima.

bezimena

pre 11 godina

I Slovenija bi mogla da promeni svoj Ustav, Bosancima da prizna veća prava a i Italiji da vratai njen deo koji je nepravedno pripao Sloveniji.
(Branko, 23. septembar 2012 15:27)

Ovaj komentar je besmislen, kao i mnogi drugi, ovde se ne radi o Sloveniji, već o SRBIJI! Gledanjem i kritikovanjem tudjeg dvorišta naše neće biti očišćeno! I ne samo to, ovakvim "komentarima" diskriminišete nekoga samo zbog njegove nacionalne pripadnosti, što je nedopustivo!

J. Kacin NE predstavlja Sloveniju, već je IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA za Srbiju i ništa pogrešno i loše nije rekao, naprotiv!

Filip Latinovic

pre 11 godina

Ovaj EU aparatčik, čiji je lik i delo manje više nepoznato kako u Sloveniji tako i u EU, ne bi ni postojao da nema Srbije ovakva kakva jeste. Mislim da bi odnose sa EU trebalo podvrgnuti kritičkoj analizi, prepoznati i definisati koji je naš pravi interes i na bazi toga formirati platformu za pregovore sa EU. Ovako, nedefinisani, izloženi smo frustrirajučem eksperimentu kao laboratorija za marginalne EU birokrate, čiji je jedini cilj i interes da njihova aktivnost što duže potraje, a sve radi ogromnih prinadležnosti kojima se plaća njihov nerad.
Nalazimo se u vrtlogu uslova, lažnih obećanja, fiktivnih fondova, Mitteleurope provincijalnog folklora, kome se ubrzano bliži kraj, a sve to provocira jednu frustrirajuću atmosferu provale lokalnih kompleksa, mržnje, isključivosti i provincijalnosti.
Ima li neko u vlasti da oslušne glas naroda i da kaže dosta ovakvoj EU integraciji. Ima li neko ko može sagovornicima iz EU da postavi pitanje koji su definitivni uslovi EU i da se ti uslovi kovertiraju. EU je beskrajnim postavljanjem uslova, filistarskim iživljavanjem i sopstvenom nedefinisanošću i nekritičnošću odavno izgubila svaki kredibilitet, tako da njena funkcionalnost i egzistencija postaju sumnjive.
Ovakvi istupi su grčeviti pokušaj da se pre kraha, otme maksimalno moguće, a na vlasti je da se tome odupre

Ako si gluv - nisi valjda i glup ?

pre 11 godina

Palma ( takav - kakav je ) je decidirano rekao da će plac u Grčkoj biti ponuđen PRIVATNIM INVESTITORIMA za izgradnju hotela !!! Dobro slušaj .... pa onda komentariši ( ne laži , ako već nemaš kontra argumente ) ;
Što se tiče ostatka intervjua JK ( Jelka Kacina ) ništa me ne iznenađuje !! Što su Genšer i Kol zacrtali , to ovi samo sprovode i insistiraju na tome ! Još će mo da se izvinjavamo Slobodanu Miloševiću - za sve je bio u pravu ! Interesuje me ko će to od naših političara lepo da odradi ( zamisli za EU je mnogo bitno uređenje Srbije !!! Reče to evropejac iz zemlje u kojoj stranim investitorima nisu davali da kupe preduzeće , gde je 20.000 ljudi bez dokumenata (pasoša i LK) zbog nacionalne nepodobnosti , gde nikada nisu istražili streljanja vojnika JNA od debeloguzih teritorijalaca , gde nema nezavisnih novina i televizije .... i oni nešto pričaju - ako smo budale opet će mo ih poslušati !!

Vojvodjanin

pre 11 godina

"Srbija ne treba da promeni Ustav nego da ukine tzv AP Vojvodinu, to jje poslednji recidiv najcrvenijeg komunizma sa neskrivenim separatizmom, a pre svega ogromna i nepotrebna birokratija, imamo okruge, mozda ih treba samo malo povecati, da jedan okrug bude Srem, drugi Banat, treci Backa, a Vojvodina zauvek da se ukine.
(Tromb, 23. septembar 2012 14:34) "

O Bože. Pa kako mislite da "ukinete" nešto što postoji? Kako bi ste ukinuli Srbiju, ili Francusku?
Možete da probate da uništite, ali to vam i ne ide od ruke.
Jer ima nas koji bi svoju otadžbinu i branili, a tada ste nemoćni.

Gradjanin Srbije!

pre 11 godina

Jelko Kacin se meša u unutrašnja pitanja Srbije, a niko da reaguje iz sadašnje (uskoro, verovatno, i odlazeće!) vlasti. Predsednik Srbije, ako ima imalo smelosti, treba da se seti kako je Ugo Čavez reagovao da je Obama pokušao da se meša u unutrašnje stvari Venecuele: ''Obama, gledaj svoja posla!'' Predsedniče, kaži mu: ''Kacin, more, gledaj svoja posla! Nemoj, moj Jelko, da ti padne na pamet da ćeš ti da odlučuješ o Ustavu Srbije. To mogu samo gradjani Srbije!'' Narod treba da odlučuje o bitnim pitanjima svoje države, a ne tehno-birokrate sa strahom u dušama i očima!

nema ovde mozga ocigledno,zato i jesmo tu gde smo

pre 11 godina

Mnogi se pozivaju na dostojanstvo...
Pa zapitajte se malo o vasem "dostojanstvu".Dostojanstvo ne podrazumeva negiranje ISTINE.
I da li cete na zimu recimo moci da se grejete na to "dostojanstvo".Ili cete "dostojanstvom" da nahranite dete.Mozda cete "dostojanstvom" da platite ratu kredita,ili kupite frizider?

Ja se vrlo dobro secam palamudjenja o "dostojanstvu" i price kako se "Srbija saginjati nece".

Pa sta bi sa tim?

Perica

pre 11 godina

Od EU nema ništa . Oni nas neće i to nam implicitno poručuju postavljanjem sve težih i besmislenijih uslova kakve nije imala nijedna druga država . A čini mi se i da lagano većina građana Srbije postaje odbojna prema toj ideji .

Prema tome, trebalo bi neko od političara da to javno kaže , pa da gledamo druge alternative dok još možemo .

Das, ne das, uvenes!

pre 11 godina

Ne, nikako ne menajti Ustav! Ontreba da ostane ovakav kilav i nakaradan jer ce to Vojvodinu NATERATI da se pre otcepi, a to je ionako za nju jedino realno resenje ove potpuno sulude situacije i krene u sopstvenu bolju buducnost!

Zoso

pre 11 godina

Iz Jelka Kacina govori Nemacka i Evropa to se znaloj i ranije.Sve sto je uzeto mora se vratiti i tako ce biti.Sa Evropom se trebalo ici za vreme Slobe ali dzaba sada ode sve.E moj Pasicu da vidis kako gubimo sve za cega si se borio zbog nesposobnih politicara i naroda koji ih podrzava(cast izuzecima).

Djoka

pre 11 godina

Može ali 2020 godine.Obećavamo sve ćemo vaše zahteve ispuniti,promenićemo ustav,voleti homoseksualce ali tek 2020 godine kad nas primite u EU,ako se do tada ne raspadnete.

sremski frontas

pre 11 godina

Svako po svom interesu radi i ko bude jaci nametnuce svoje. Vojvodjani bi vrlo verovatno ziveli bolje da se odvoje bar finansijski od ostatka Srbije a ovi sto se drze tog Ustava od pre neke godine treba da znaju da se od Ustava lebac ne jede i da se bolje potrude da nesto proizvedu, zarade i placaju u istoj meri poreze kao sto to rade Vojvodjani.
Ne mozes radi uspeha drzave koju volis raditi jedno kada treba ratovati i srbovati a sasvim suprotno kada joj treba platiti racune i poreze jer Boze moj, svi kradu, lopovi su i nikome ne verujes pa stavljas u dzep.
Eto zato nam je tako.
Fali kolektivna svest, poverenje u drzavu, disciplina i kultura. Vojvodina je sacuvala neesto od toga zahvaljujuci Austrougarskoj vladavini i to je svima jasno.

Branko

pre 11 godina

I Slovenija bi mogla da promeni svoj Ustav, Bosancima da prizna veća prava a i Italiji da vratai njen deo koji je nepravedno pripao Sloveniji.

Nikola

pre 11 godina

Kacin: Srbija da promeni Ustav!

Ma vazi sine, cim si nam ti rekao. Prosto je neverovatan nacin na koji se ponasaju svi ti strucnjaci iz Evrope prema nama. Problem je u tome sto im to dopustamo.

Laci

pre 11 godina

Eh Gosp. Kacin. Kako mozete ocekivati tako nesto. Pa taj ustav je donet da bi se politicari imali iza cega kriti i izbegavati da donesu bilo kakve promene koje vi od njih trazite.

Nego znate li vi za onu nasu "para vrti gde burgija nece"? Lepo zavrnite sve slavine dotacija i zajmova koje Srbija dobija od EU. Stopirajte sve ugovore slobodne trgovine. Pa ako se Srbija i dalje joguni pustite je niz vodu neka vegetira. Ionaki to nije neko trziste od znacaja za EU.

Milos

pre 11 godina

Prvo, mi srbi, to jest, vecina nas i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, ne zelimo da udjemo u Evropsku Uniju, ne zelimo da Vojvodina bude ni malo autonomna i ne zelimo decentralizaciju.
Da se ja pitam, ja bih stvari jos malo centralizovao jer je Srbija dovoljno mala da joj nikakva decentralizacija nece pomoci u razvoju. To je floskula koja nigde i nikada nije razvila ni jednu jedinu opstinu, regiju, ili region. Siti smo se naslusali prica o decentralizaciji, ali ni u jednom jedinom slucaju nije dokazano da je bas taj socijalni eksperiment kljucni faktor razvoja. To su prazne price. Zemlje sa najvecim stopama razvoja na planeti su duboko centralizovane, a neke od njih nemaju cak ni politicki pluralizam
Sve to pod uslovom, da Vi Jelko pod razvojem podrazumevate ekonomski razvoj.
Meni se pre cini da Vi pod razvojem podrazumevate ono sto Vi nazivate "drustvenim razvojem" gde iza price o decentralizaciji stoji teznja i zelja evropskog kapitala da "privatizuje" Vojvodjanske resurse, i otme od sadasnje uprave koja je u Beogradu. To zamisljaju da ucine tako sto ce izvrsiti decentralizaciju, a onda nizom posledicnih dogadjaja vratiti tu zemlju prethodnim vlasnicima ili je prodati novim, a koji ce opet biti, Nemci ili neki drugi zapadni evropljani.
Interes stvaranja tranzitne administracije je u tome sto ce ona biti finansirana mrvicama i % od tih velikih prodaja i zbog cega bi podrzala ovu Vasu ideju.
E nama se to ne svidja i ne damo Vam nista.

Franc1952

pre 11 godina

A Slovenija da vrati dug stedisama Ljubljanske banke.
(Peki74, 23. septembar 2012 13:51)
Ako te tvoj tata još tada nije nosio sa sobom, znao bi, da su se svaki dan sve devize, uplaćene tog istog dana odvajale u NBJ u Beograd! Svi znamo, gde su te devize završile! U RATU, koga je vodila Srbija ili EX Yuga, protiv svih ostalih! EX Yuge više nema, ostala Srbija, pa neka poplaća dugove ne samo LB, nego svih banaka, koje su bile obeštećene!
Možete nam vratiti i goleme pare, koje su išle iz Slovenije, Hrvatske i SAP Vojvodine za SAP Kosovo, sada Republika Kosovo!:) :)

bane

pre 11 godina

Šta sve ovaj nije nalupetao. 1989 ukinuta autonomija vojvodine pa traži da joj se vrati? Pa Jugoslavija je propala dve godine posle toga a to što je Vojvodina imala svog člana u tadašnjem nazovi predsedništvu SRFJ ne znači da je imala ikakvu stvarnu autonomiju. Za ovakvog "evropljanina" autonomija je postojala izgleda samo dok smo imali vrhovnog komandanta, ha, ha, ha..
Ovaj još uvek živi u vremenima kada nas je krala Ljubljanska banka.
Hitno zahtevati da Kacina smene sa svih funkcija koje imaju veze sa Srbijom. Njegovo imenovanje je ponižavanje Srbije a ako neće da ga uklone, ne primati ga kad se dodje. Dosta je bilo lakrdijaša, mi nemamo vremena više za Kacina, nama treba ozbiljan posrednik jer su nam i problemi ozbiljni. Najbolje je da to bude neko ko nije iz našeg okruženja.
Vlada mora pokazati da je ozbiljna i da je EU poštuje a to će dokazati teranjem ovog komedijaša. Ako nas EU ne poštuje ni toliko, onda nam i ne treba članstvo tamo. Prosta stvar za odlučivanje.

Zivojin

pre 11 godina

Pa u Vojvodini zivi 75% Srba. Centralizuju BiH i Kosovo, a Srbiju decentralizuju. Zar toliko smeta to sto smo pravoslavni? Crnu Goru odvojili, uz pomoc demokrate i biznismena Mila (doduse ucenjenog), izmisljaju nove nacije i jezike, dokle vise protiv Srba?

nada

pre 11 godina

Izgleda da srpska "teorija zavere" i nije baš neka paranoja. Koliko je samo "teorija zavere" iz predhodnih godina, postala REALNOST? KO ŽELI, prisetiće se.

Alpski jodler na delu

pre 11 godina

Ustav treba da se menja ali ne kada je Vojvodina u pitanju. Ima mnogo precih stvari od izbornog zakona do nadleznosti regija, lokalne samouprave itd. Vojvodina nema ni sa cim da se ne slaze.Imaju svoju autonomiju u okviru Srbije. Mozda je problem finansiranja ali cela drzava je po tom pitanju u haosu.Gospodine Jelcin sto ne idete u Italiju i njima kazete da im ustav ne valja kada je u pitanju Juzni Tirol ili u Nemacku kada je u pitanju Slezvig Holstajn ili u Spaniju kada su u pitanju Kartalonija i Baskija.Ovo sto radi ovaj Kekec je cisti bezobrazluk. Neko od vlasti (na primer PRVI) treba da se oglasi javno i zvanicno i da pozove Vensan Dezera i da mu ulozi protest jer to nije u nadleznosti izvestioca EU za Srbiju

Tromb

pre 11 godina

Srbija ne treba da promeni Ustav nego da ukine tzv AP Vojvodinu, to jje poslednji recidiv najcrvenijeg komunizma sa neskrivenim separatizmom, a pre svega ogromna i nepotrebna birokratija, imamo okruge, mozda ih treba samo malo povecati, da jedan okrug bude Srem, drugi Banat, treci Backa, a Vojvodina zauvek da se ukine.

pera kojot genije

pre 11 godina

pricajte vi o kacinu sta hocete, ali vrlo je bio u pravu kada je rekao da imamo zemlju, a nemamo drzavu, ko shvati, shvatio je...

vladimir

pre 11 godina

Sto se ustava tice,on se u ovoj zemlji krsi svaki dan, i nikom nista.A i taj vajni ustav je donet na prevaru,tako da ne vidim ni jedan razlog da se ne napise jedan moderan ustav koji nas ne bi kocio.Valjda to treba sami da vidimo a ne da stalno idemo u prvi razred i da kukamo kako su svi protiv nas.Nasoj paranoji i ksenofobiji nema kraja.

narode ovco,kakav si - tako ti je

pre 11 godina

Citajuci komentare dolazim opet do istog zakljucka. ISTINA je u Srbiji najnepozeljija kategorija. Ovaj narod mozes da lazes, da krades, da manipulises njime, da ga saljes u ratove, da mu se..es po glavi. Sve moze! Samo mu nemoj reci istinu!

Janko Katic

pre 11 godina

Neko ko nije gradjenin(drzavljanin)R Srbije nema pravo da govori o ustavu ili o njegovom menjanju,da ustav nevalja znalo se jos kad smo izlazili na referendum,ali to je nasa unutrasnja stvar,radi se o najvisem pravnom aktu jedne drzave,pritom se nemenja ustav radi zakona,vec se zakon prilagodjava ustavu.Slovenija ima ustav koji je omogucio brisanje iz registra vise od 30.000 njenih gradjana.Kacinu dati status persona non grata,isuvise se mesa u unutrasnja pitanja Srbije,kao da je zaboravio da SFRJ nepostoji vec 20 godina.Reforme,uskladjivanje zakonodavstva i standardi EU,ali nikako uclanjenje.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Kacin: Srbija da promeni Ustav

Menjanje Ustava Srbije predstavljalo bi direktno "krsenje ljudsih prava" Vojislavu Dr. Kostunici koji "slavi slavu", "Sveti Ustav Srbije" !

lorimer

pre 11 godina

Ovaj članak nije baš trebao.

Danas će crkve da budu prazne, patriJote će da izgube ovaj lep dan lupajući minuse ovde.

Iako ništa ne mogu da promene.

Sve se vraća, pre ili kasnije, iako je bilo lepo dok je trajalo, jelda?

Astarta

pre 11 godina

Vojvođani nisu prihvatili Koštuničin/Nikolićev/Tadićev ustav iako se za njega glasalo 2 dana (!) Dakle, stvari ne valjaju stoga je logično menjati ih. Pretnje i kletve od onih kojima je ovakvo stanje baš super neće nikoga ućutkati. Pa nama su u Novom Sadu pokrajinu razbili Srbi sa Kosova, nismo mi izašli na ulice ... Naša je sramota što evropski zvaničnici moraju da nam crtaju.

ulicni sleng

pre 11 godina

Pazi Kacina.Ni manje ni vise nego da promenimo Ustav.Sto jel mu ne odgovara,sta mu je to toliko sporno...Odakle pravo ljudim na ovakvoj drskosti.Zamislite da ode Dacic i da kaze Slovencima da promene Ustav ili Hrvatima ili Nemcima i to na ovakav nacin.Pa bilo bi otprilike ovako ispracen... bato Dacicu jel vidis ti gde su vrata..ajde da te nepratimo do njih.Ljudi moji nekada su postojale diplomatske skole u kojima su se skolovali diplomate od karijere.Ovo je sada neki ulicni sleng koji Srbi uopste ne shvataju a i ne razumeju.

ludi gojko

pre 11 godina

Samo decentralizacija srbina spasava ! Kako ne razumete da svi nasi problemi treba da budu u sredini gde zivimo. Sta vojvodjani i sandzaklije ( puta strani faktor + izdajnici ) zele da rasparcaju srbiju. Jeste 1000!! U pravu su kada je za sve nase* ne uspehe kriv beograd i centralisticka drzava. Zivim za dan kada cu ovim udbasima iz kruga dvojke ja iz Nisa blokiram grad jer moji problemi nisu u Nisu vec u beogradu. Tu su otisle moje pare od poreze tu su i moji problemi . Tako patriote pamet u glavu niko ne moze srbiju da nam upropasti i rasparca do mi sami.

* Ostalih 5 milona gradjana koji ne zive u Beogradu

Šetaj Slovenac

pre 11 godina

Prevodilac i kurir Evropske Unije je neumoran u pronosenju ruznih i po Srbiju stetnih vesti. Iksreno, za 25.000 eura mesecno i ja bih tesko odbio taj posao.

Bugarin

pre 11 godina

Sudeći po komentarima još jednom se potvrđuje da ne možeš da doneseš slobodu narodu koji je ne želi. Istorija je dokazala da despotija ne proističe od despota, već od podanika.

aleks

pre 11 godina

Treba menjati ustav jer svejedno nije ni dobio podrsku gradjana a pogotovo u Vojvodini. To svi znamo. A Vojvodini dati izvrsnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Autonomija u okviru Srbije. I niko nece biti nesrecan zbog toga. A i zasto bi?!?

Ognjen

pre 11 godina

U prevodu:odreknite se sebe i svega za malo para.Cepaju nas da bi nas spajali po svome.Unijati se bave separatizmom.Izmisliće i Vojvođanski jezik.

Vecko

pre 11 godina

Ako se vec danas ne uputi protesna nota Briselu onda smo banana drzava i treba da nas kinje. Zna se gde su granice elementarne pristojnosti.

Panonka

pre 11 godina

Nemojte se rogusiti toliko, braco Srbijanci, svorc ste i pred totalnim bankrotom jer ne stizete organizovati svoju drzavu od silnog srbovanja. Pare vam trebaju, braca Rusi se malo stisli, a Zapad vas hoce spasavati samo ako se pod hitno upristojite. Dakle man'te se srbovanja, lopatu u ruke, vise niko nece raditi za vas i izdrzavati vas i vase megalomanske ideje, pa ni Vojvodjani.

Pamet u glavu, slusajte pazljivo sta Kacin govori u ime Evrope, pa mozda i nastavimo ziveti zajedno!

joe

pre 11 godina

Smesno.Neoze neko da zahteva od naseg naroda da menja ustav. To mozemo samo mi sami. Ne menja se ustav da bi se prilagodio zakonima vec obrnuto. Na Kacina se ocigledno vrsi veliki pritisak da nas gazi. Ne kazem da je to oz losih namera ali je nacin sigurno los.

jedan od nas

pre 11 godina

najpre povucete priznanje kosova, vratite proterane, otkrijete ko je zivim ljudima vadio organe, primite srbiju u EU i pozomite njen ekonomski i kulturni oporavak pa mozemo pricati o svemu.

Кацину почасни докторат и почасни грађанl

pre 11 godina

Jelko Kacin kaže da Srbija treba da promeni Ustav

ОК.
Ако нам обећате да име нећемо морати мењати.
Супер, значи моћи ћемо и даље да се зовемо Срби!
То нам је најважније...

Четник

pre 11 godina

Како је могуће да у једну суверену државу дође безначајан политичар и тражи да та држава мења устав, овакве треба протерати под хитно!!!

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ustav omogucava maksimalnu decentralizaciju, ali ne i nadleznosti u cilju separatizma. kacin opet duva u frulu rasturanja onog sto je ostalo od srbije. putuj americka evropo!

Icarus

pre 11 godina

@Nesh M - Svaka cast za komentar. Delimo isto misljenje ali dzabe. PatriJote su smanjile Srbiju ovakvim ponasanjem i ne zaustavljaju se...ocigledno misle da Srbija treba da bude jos manja. Posle im je NATO i Amerika kriva. Meni je drugar iz Nemacke jednom rekao veoma pametnu stvar " Srbima ne treba neprijatelj, oni su sami sebi dovoljni ".

Kuki

pre 11 godina

Treba da budemo dobri, da bi nam oni u razmaku od sest godina dali 1,5 milijardi evra. Pa nama je manjak u budzetu samo za ovu godinu veci od toga. A ustav je najvazniji dokument neke drzave i upravo sluzi da bi se svi zakoni i vlasti koje dodju upravljali po njemu, a ne da se menja kako kojoj budali padne na pamet, jer u tom slucaju ustav nema nikakvu svrhu.

Petar

pre 11 godina

Stvari pocinju da funkcionisu samo kada se pokaze cvrsta ruka. Tako je bilo i bice u Srbiji i sa Srbima. Ne treba ostaviti ni malo prostora ni na jednom polju. Cast izuzecima, ali ovaj narod nije zasluzio nista bolje. Misle da se svet okrece oko njih, ziveci na planeti Srbiji.

marko

pre 11 godina

Pa sta je ovo? Jos malo ce predsednici i sekretari ribolovackih drustava, zemalja clanica EU pozivati na promenu ustava i priznavanje kosova. Razumem ja politiku pritisaka, takva se nad Srbijom sprovodi sad vec vise decenija ali treba imati meru. Pa zar svaki trecerazredni politicar kad hoce da skrene paznju na sebe porucuje Srbiji sta joj je ciniti.

Nesh M.

pre 11 godina

Jedino sto moze da spreci CG scenario u Vojvodini jeste HITNA (po mom misljenju najkasnije za 12 meseci) promena Ustava tako da:
- Vojvodina i Srbija budu dve republike s podjednakim pravima u zajednici Vojvodine i Srbije
- Vojvodina bude podeljenja na Srem, Banat i Backu kao regione, te da svaki region ima podjednak broj vaznih institucija (npr. Ustavni sud u Kikindi/Zrenjaninu/Vrscu/Pancevu, centralna banka u Indjiji/Rumi/Sremskoj Mitrovici, parlament u Novom Sadu/Apatinu/Somboru/Subotici i sl) a Srbija na Timok, Sumadiju, Niski region i Sandzak (s slicnom raspodelom bitnih institucija kao i u Vojvodini)
- da novim Ustavom svi gradjani Vojvodine budu tretirani kao Vojvodjani sa (ubaciti naciju) poreklom, nesto poput sistema u SAD-u. Ne znam da li bi slican sistem radio i u Srbiji, ali mislim da treba pokusati napraviti nesta slicno i tamo
- da zvanicni jezici budu trenutno postojeci plus Engleski, Spanski i Kineski (opciono i Nemacki)
- da se Ustavom zabrani drzavi da namece ljudima penzijsko i zdravstveno osiguranje, kao i slicne namete (tj. treba dozvoliti pojedincu da bira da li hoce i koje osiguranje hoce), komunalne usluge itd
- da se moderni trendovi (npr Internet kao ljudsko pravo) inkorporiraju u Ustav
- da se Ustavom zacementira meritokratija (nesto kao sto je Singapur uradio)

I jos dosta stvari, :) Please note, da nisam pravnik - tako da je vrlo moguce da sam, s ciljem prezentovanja ideja, spomenuo sta cemu nije mesto u Ustavu.

Svako dobro zelim!

Decentralizacija Srbije po hrvatskom modelu

pre 11 godina

Znaci od komunisticke, nedemokratske SFRJ je dobro samo ono sto ide protiv Srba i Srbije. AP Vojvodina ispada najvece dostignuce SFRJ i sada se EU kune u tu tekovinu, kao i avnojevske granice koje su isle u prilog svima osim Srbima. Spominju decentralizaciju koju Srbija mora da izvrsi, ali da ne dira Vojvodinu. Ja predlazem hrvatski model, samo da zamenimo rec zupanija, i AP Vojvodina da se decentralizuje na najmanje tri oblasti. AP se mora u potpunosti ukinuri, a Novi Sad ce biti centar Banatsko-novosadske oblasti.

nijebitnoime

pre 11 godina

(matori, 23. septembar 2012 12:08) ti nekom solis pamet da niko nista ne zna, a pises gloposti. vojvodina predata kraljevini jugoslaviji ahahahahahha. idi ti citaj malo pa se posle vrati.

vojvodina je usla (odlukom pre svega Srba iz vojvodine) u kraljevinu srbiju, a tek posle toga je formirana kraljevina jugoslavija.

Vlada

pre 11 godina

Srbija prvenstveno treba da sebi bira "društvo", i strateške partnere.. za promenu. Kada bude to uradila, neće morati da sluša one koji su započeli sve i doveli je dovde gde jeste, da joj oni govore da li treba da promeni ustav. Neki rekoše kako se Konuzin mešao u unutrašnje stvari Srbije. A kako se zove ovo što već duže vreme rade Kacin, File, Eštonova i bivši ambasador Nemačke.. Mas.?!

Nikola

pre 11 godina

Kacin je apsolutni car! Poznaje nas, zna naš mentalitet i zna kako da mu se suprotstavi. Posle njegovih izjava naši političari mogu samo da se ljute kao mala deca ali ne i da ospore ono što on priča. Jednostavno nemaju argumente za tako nešto.

bibi

pre 11 godina

Neverovatna je energija ovog dobrocinitelja i prosvetitelja nasega. Tolike godine prolazi pored rupe u plotu i tek sada mu je zasmetala, bas kada su oni ciju kucu i dvoriste ispred nje taj plot cuva. I kada su resili da nesto ucine sa svojim sopstvenim plotom i rupu jednostavno zakrpili i nacinili da plot bude i dalje tu bas onakav kakav im treba i kakav najvise vole, pojavio se neko ko ce im pojasniti da ustvari to njima bas i ne treba, da je to nekako pogresno, da dobro razmisle da li im je plot sa rupom ipak bilo bolje resenje, iako je, istini za volju, plot oko njihovog sopstvenog dvorista i njihove jedine kuce i njima treba bas takav kakav je - neverovatno !

lesa

pre 11 godina

A da ovi malo ne preteruju? Nasa vlada ne moze da prizna Kosovp zato sto ustav to ne dozvoljava, ako promenimo ustav i dozvolimo otcepljenje dela svoje teritorije odmah ce se potegnuti pitanje otcepljenja Vojvodine, Raske, istocne Srbije ka Bugarskoj. Od Srbije nece ostati ni Beogradski pasaluk. Ovo sto oni traze od nas je gore od kapitulacije. Ponasaju se kao da smo mi neka velesila koju je najsigurnije raskomadati da vise ne postoji. Da sam na vlasti ovom Slovencu posle ovog bih zabranio ulaz u zemlju.

Sto je babi milo....

pre 11 godina

Evo ga opet ovaj.Sada je krenuo na Vojvodinu. Sutra ce na Rasku oblasta.Pa onda na istocnu Srbiju itd. I garantujem da ce da pocne pricu o konfederalizaciji Srbije

Jegulja

pre 11 godina

a zasto hrvatska koja ce postati clanica EU moze da bude definistana kao nacionalna drzava hrvatskog naroda? jeste, pominju se i nacionalne manjine ali definisana je kao nacionalna. nemam nista protiv da bude i kod nas tako. lako je tebi u sloveniji da pravis gradjansku drzavu kada ste sve neslovence jednostavno izbrisali.

treba li da dodjemo u situaciju da svaka nacionalna manjina u srbiji ima svoju maticnu nacionalnu drzavu, a srbi da nemaju. sta je sledece? da svakoj susi smeta ime srbija pa da je zovemo gradjanija?

tito diktator, komunisti losi momci ali ustav iz 1974 remek delo demokratije? decentralizacija da, ali model iz 1974. recimo regioni, pa da regioni budu i srem, banat i backa pored ostalih.

samo ti badinter nedostaje.

matori

pre 11 godina

U poslednje vreme sam se načitao stavova, mišljenja, saveta i komentara, koji se odnose na pitanje statusa Vojvodine i njene autonomije u Srbiji.
Većinom su to laičke, ostrašćene, ničim argumentovane izjave pojedinaca koji o celoj materiji znaju NIŠTA ili veoma malo...
Nemam nameru da se ovde upuštam u edukaciju neukih, ali predlažem da se svi koji u vezi sa tom temom žele nešto reći, prethodno (malo) informišu iz javno dostupnih dokumenata, koji su nastali u prethodnih 9-10 decenija.
Podsećam samo na jednu sitnu okolnost: nije se u SFRJ davala toliko jasna i široka autonomija Vojvodini, zato što je to bio nečiji ćef (ili zla namera prema Srbiji, kako neki uobražavaju), nego se radilo o striktnom poštovanju međunarodnih obaveza i uslova, pod kojima je svojevremeno taj deo Austro-Ugarske monarhije predat i pripojen kraljevini Jugoslaviji.
To što su nekakve "velike narodne skupštine" izglasavale da se prisajedine sa Srbijom, nema toliku pravnu snagu, kao dokumenti koje su potpisale tadašnje velike sile, a to je bilo kasnije, tako da Vojvodina nije postala deo Srbije (mada je ovde to omiljena propagandna teza), nego deo Jugoslavije, a u administrativnom smislu pokrajina u Srbiji.
Neki od vitalnih uslova, propisanih tim dokumentima, jeste OBAVEZA da se obezbedi najšira autonomija i adekvatna "posebnost" za pripojeno područje.
Srbija bi mogla dospeti u prilično nezavidnu situaciju, ako bi se neko odlučio da isteruje stvari do kraja, ukoliko se nastavi sa opstrukcijom autonomije...

viktor

pre 11 godina

Ja sam Vojvodjanin, i slazem se sa iznetim argumentima gospodina Kacina. Ono sto je pogresno u ovom je da jedan vidjeni Evropski zvanicnik (vidjen makar u Srbiji) ne moze niti sme da komentarise Ustav jedne nezavisne drzave. Ovo je svakako diplomatski faul i jos jedno prekoracenje diplomatskog bontona.
Iako se slazem da Ustav mora biti menjan, iako meze sto puta biti u pravu vezano za "srpska posla", on to ne sme da izjavljuje. On time ne pomaze situaciji, on takvim ponasanjem daje vetar u krila najgorem politickom sljamu Srbije. Zato, g.Kacin, molim te, nemojte nam pomagati.

PatriJota

pre 11 godina

Promena ustava, građanska država (umesto nacionalne??), autonomija Vojvodine (politička?), i kao šlag na tortu prajd i kao šlag na šlag da moramo to da volimo i da nam bude simpatično!
Prijatelju odmori, niti možemo niti hoćemo to da ispunimo, niti želimo u EU i NATO!

Petar

pre 11 godina

Taj retrogradni i nacionalisticki ustav je bio zadatak udbasa i ruskog placenika Kostunice. Zato je usao u Vladu i sad vise ne mora ni da bude u vlasti, zapecaceni smo. Problem Kosova je nemoguce resavati u bilo kom pravcu, sa Vojvodinom ce i dalje biti nesporazuma i nesuglasica sto moze eskalirati i u vece probleme. Cilj tog ustava je dakle bio da se Srbija ostane nestabilna i nesredjena drzava i da nikad ne krene da resava sustinske probleme.

jugoslaven

pre 11 godina

Tako je. Hvala Svevišnjem da postoji spoljni pritisak pa smo manji brlog nego što bi inače bili.Stvar je potpuno jasna: Srbija ili će biti normalna, demokratska, otvorena prema svima, sa pozitivnim inicijativama prema susedima,koja će promovisati kult ajvara, pirotske peglane i kačkavalja, užičke pršute i sremskog kulena, manastira Svete Fruške gore itd. a ne Kosovskog boja,Marka Kraljevića, Mladića i Karadžica, i ostalih hajduka i secikesa - ili je neće biti.

Dejan

pre 11 godina

Gospodin Kacin sa svojim preporukama je odavno presao granicu pristojnosti. Kakav god bio ustav Srbije, ko je bre on da se na ovakav drzak nacin mesa u unutrasnje stvari Srbije?

Jel moze za poceatk Slovenija da promeni svoj ustav da bi vratila gradjanska prava proteranim Srbima koje je, na tako demokratski nacin, prosto izbrisala 90-tih?

Bacvanin

pre 11 godina

Problem je da Beograd ne zeli da ispusti nikakve finansije od Vojvodine. Pa ni onih bednih 7% nece da daju, a ne da se odreknu ovce za sisanje.
Naplativost poreza i uopsteno, naplata potrazivaja privrede i dzave je uvek bila najveca upravo u Vojvodini. Ne kazem da ostatak ne placa nista, ali znacajno manje, ako bi se tako dobar platisa osamostalio, onda bi Beograd morao da popravi naplatu na jugu, a to nije popularno.
Pored toga, Vojvodina je vise prozapadna/proevropska nego BG i centar, sto u principu nije problem, pod uslovom da drugi prihvataju razlicitost, ali kada je ikoja vlada u BG prihvatala razlicitost i dozvoljavala promene?
Mislim da ce Vojvodjansko pitanje da se intenzivira, ako se ova kosovsko tapkanje u mestu nastavi, jer vosa je uvek bila blize Berlinu i Becu nego Moskvi i Pekingu, a politika hocu i jedno i drugo nece funkcionisati na duze staze.

Светлана Fox

pre 11 godina

Изјава Кацина је припрема за разбијање Србије од стране ЕУ (читај САД). Овакав развој догађаја је још пре неколико година наговестио Војислав Коштуница. Но, он је необавештен.

Jox Novi Sad

pre 11 godina

Pa što se Slovenija ne decentralizuje tako kako predlaže Srbiji.Odvoje jednu oblast i naprave Skupštinu,izaberu vladu i ministre,proglase svoju policiju,zastavu,grb...
Vojvodina nije nastala na demokratski način,nju narod nikada nije izglasao.To niko neće da kaže ali Vojvodina je nastala na silu.I Vojvodina i ustav iz 1974 i sve što je nastalo od 1945.Šta se pravimo blesavi.Kao nije tako?!!!

sumorni

pre 11 godina

Naravno da ga treba menjati, makar zbog same činjenice da je donešen lažiranjem.

Kao model novih rešenja je dobar onaj Ustav koji je važio pre "jogurt" revolucije.

Mada, ne mora ni on, Srbija uvek izabere krajnju varijantu.

Krusevac

pre 11 godina

Ajde da kazem da se konacno slazem sa vasim misljenjem, ali to je ipak nasa stvar i pomalo iritanto deluje kada vi to kazete. I sve sto vi kazete dobije pomalo drugaciju dimenziju.

Anonimuz

pre 11 godina

Kacine, bavi se Slovenijom, a nas ostavi na miru. Verujem da prostranstva Slovenije vape za decentralizacijom, šta više gotovo sam siguran.

gospodin Ganci

pre 11 godina

A, znaci sada postoji i neko "vojvodjansko pitanje" i to jos od 1989? Neka napravi EU neku android aplikaciju, tesko mi ovako da pratim cega sve moramo da se odreknemo da bi postali uspesni kao Grcka.

PatriJota

pre 11 godina

Promena ustava, građanska država (umesto nacionalne??), autonomija Vojvodine (politička?), i kao šlag na tortu prajd i kao šlag na šlag da moramo to da volimo i da nam bude simpatično!
Prijatelju odmori, niti možemo niti hoćemo to da ispunimo, niti želimo u EU i NATO!

Sto je babi milo....

pre 11 godina

Evo ga opet ovaj.Sada je krenuo na Vojvodinu. Sutra ce na Rasku oblasta.Pa onda na istocnu Srbiju itd. I garantujem da ce da pocne pricu o konfederalizaciji Srbije

Anonimuz

pre 11 godina

Kacine, bavi se Slovenijom, a nas ostavi na miru. Verujem da prostranstva Slovenije vape za decentralizacijom, šta više gotovo sam siguran.

Dejan

pre 11 godina

Gospodin Kacin sa svojim preporukama je odavno presao granicu pristojnosti. Kakav god bio ustav Srbije, ko je bre on da se na ovakav drzak nacin mesa u unutrasnje stvari Srbije?

Jel moze za poceatk Slovenija da promeni svoj ustav da bi vratila gradjanska prava proteranim Srbima koje je, na tako demokratski nacin, prosto izbrisala 90-tih?

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ustav omogucava maksimalnu decentralizaciju, ali ne i nadleznosti u cilju separatizma. kacin opet duva u frulu rasturanja onog sto je ostalo od srbije. putuj americka evropo!

Четник

pre 11 godina

Како је могуће да у једну суверену државу дође безначајан политичар и тражи да та држава мења устав, овакве треба протерати под хитно!!!

gospodin Ganci

pre 11 godina

A, znaci sada postoji i neko "vojvodjansko pitanje" i to jos od 1989? Neka napravi EU neku android aplikaciju, tesko mi ovako da pratim cega sve moramo da se odreknemo da bi postali uspesni kao Grcka.

Светлана Fox

pre 11 godina

Изјава Кацина је припрема за разбијање Србије од стране ЕУ (читај САД). Овакав развој догађаја је још пре неколико година наговестио Војислав Коштуница. Но, он је необавештен.

Jox Novi Sad

pre 11 godina

Pa što se Slovenija ne decentralizuje tako kako predlaže Srbiji.Odvoje jednu oblast i naprave Skupštinu,izaberu vladu i ministre,proglase svoju policiju,zastavu,grb...
Vojvodina nije nastala na demokratski način,nju narod nikada nije izglasao.To niko neće da kaže ali Vojvodina je nastala na silu.I Vojvodina i ustav iz 1974 i sve što je nastalo od 1945.Šta se pravimo blesavi.Kao nije tako?!!!

jedan od nas

pre 11 godina

najpre povucete priznanje kosova, vratite proterane, otkrijete ko je zivim ljudima vadio organe, primite srbiju u EU i pozomite njen ekonomski i kulturni oporavak pa mozemo pricati o svemu.

matori

pre 11 godina

U poslednje vreme sam se načitao stavova, mišljenja, saveta i komentara, koji se odnose na pitanje statusa Vojvodine i njene autonomije u Srbiji.
Većinom su to laičke, ostrašćene, ničim argumentovane izjave pojedinaca koji o celoj materiji znaju NIŠTA ili veoma malo...
Nemam nameru da se ovde upuštam u edukaciju neukih, ali predlažem da se svi koji u vezi sa tom temom žele nešto reći, prethodno (malo) informišu iz javno dostupnih dokumenata, koji su nastali u prethodnih 9-10 decenija.
Podsećam samo na jednu sitnu okolnost: nije se u SFRJ davala toliko jasna i široka autonomija Vojvodini, zato što je to bio nečiji ćef (ili zla namera prema Srbiji, kako neki uobražavaju), nego se radilo o striktnom poštovanju međunarodnih obaveza i uslova, pod kojima je svojevremeno taj deo Austro-Ugarske monarhije predat i pripojen kraljevini Jugoslaviji.
To što su nekakve "velike narodne skupštine" izglasavale da se prisajedine sa Srbijom, nema toliku pravnu snagu, kao dokumenti koje su potpisale tadašnje velike sile, a to je bilo kasnije, tako da Vojvodina nije postala deo Srbije (mada je ovde to omiljena propagandna teza), nego deo Jugoslavije, a u administrativnom smislu pokrajina u Srbiji.
Neki od vitalnih uslova, propisanih tim dokumentima, jeste OBAVEZA da se obezbedi najšira autonomija i adekvatna "posebnost" za pripojeno područje.
Srbija bi mogla dospeti u prilično nezavidnu situaciju, ako bi se neko odlučio da isteruje stvari do kraja, ukoliko se nastavi sa opstrukcijom autonomije...

Bacvanin

pre 11 godina

Problem je da Beograd ne zeli da ispusti nikakve finansije od Vojvodine. Pa ni onih bednih 7% nece da daju, a ne da se odreknu ovce za sisanje.
Naplativost poreza i uopsteno, naplata potrazivaja privrede i dzave je uvek bila najveca upravo u Vojvodini. Ne kazem da ostatak ne placa nista, ali znacajno manje, ako bi se tako dobar platisa osamostalio, onda bi Beograd morao da popravi naplatu na jugu, a to nije popularno.
Pored toga, Vojvodina je vise prozapadna/proevropska nego BG i centar, sto u principu nije problem, pod uslovom da drugi prihvataju razlicitost, ali kada je ikoja vlada u BG prihvatala razlicitost i dozvoljavala promene?
Mislim da ce Vojvodjansko pitanje da se intenzivira, ako se ova kosovsko tapkanje u mestu nastavi, jer vosa je uvek bila blize Berlinu i Becu nego Moskvi i Pekingu, a politika hocu i jedno i drugo nece funkcionisati na duze staze.

Nesh M.

pre 11 godina

Jedino sto moze da spreci CG scenario u Vojvodini jeste HITNA (po mom misljenju najkasnije za 12 meseci) promena Ustava tako da:
- Vojvodina i Srbija budu dve republike s podjednakim pravima u zajednici Vojvodine i Srbije
- Vojvodina bude podeljenja na Srem, Banat i Backu kao regione, te da svaki region ima podjednak broj vaznih institucija (npr. Ustavni sud u Kikindi/Zrenjaninu/Vrscu/Pancevu, centralna banka u Indjiji/Rumi/Sremskoj Mitrovici, parlament u Novom Sadu/Apatinu/Somboru/Subotici i sl) a Srbija na Timok, Sumadiju, Niski region i Sandzak (s slicnom raspodelom bitnih institucija kao i u Vojvodini)
- da novim Ustavom svi gradjani Vojvodine budu tretirani kao Vojvodjani sa (ubaciti naciju) poreklom, nesto poput sistema u SAD-u. Ne znam da li bi slican sistem radio i u Srbiji, ali mislim da treba pokusati napraviti nesta slicno i tamo
- da zvanicni jezici budu trenutno postojeci plus Engleski, Spanski i Kineski (opciono i Nemacki)
- da se Ustavom zabrani drzavi da namece ljudima penzijsko i zdravstveno osiguranje, kao i slicne namete (tj. treba dozvoliti pojedincu da bira da li hoce i koje osiguranje hoce), komunalne usluge itd
- da se moderni trendovi (npr Internet kao ljudsko pravo) inkorporiraju u Ustav
- da se Ustavom zacementira meritokratija (nesto kao sto je Singapur uradio)

I jos dosta stvari, :) Please note, da nisam pravnik - tako da je vrlo moguce da sam, s ciljem prezentovanja ideja, spomenuo sta cemu nije mesto u Ustavu.

Svako dobro zelim!

ulicni sleng

pre 11 godina

Pazi Kacina.Ni manje ni vise nego da promenimo Ustav.Sto jel mu ne odgovara,sta mu je to toliko sporno...Odakle pravo ljudim na ovakvoj drskosti.Zamislite da ode Dacic i da kaze Slovencima da promene Ustav ili Hrvatima ili Nemcima i to na ovakav nacin.Pa bilo bi otprilike ovako ispracen... bato Dacicu jel vidis ti gde su vrata..ajde da te nepratimo do njih.Ljudi moji nekada su postojale diplomatske skole u kojima su se skolovali diplomate od karijere.Ovo je sada neki ulicni sleng koji Srbi uopste ne shvataju a i ne razumeju.

jugoslaven

pre 11 godina

Tako je. Hvala Svevišnjem da postoji spoljni pritisak pa smo manji brlog nego što bi inače bili.Stvar je potpuno jasna: Srbija ili će biti normalna, demokratska, otvorena prema svima, sa pozitivnim inicijativama prema susedima,koja će promovisati kult ajvara, pirotske peglane i kačkavalja, užičke pršute i sremskog kulena, manastira Svete Fruške gore itd. a ne Kosovskog boja,Marka Kraljevića, Mladića i Karadžica, i ostalih hajduka i secikesa - ili je neće biti.

viktor

pre 11 godina

Ja sam Vojvodjanin, i slazem se sa iznetim argumentima gospodina Kacina. Ono sto je pogresno u ovom je da jedan vidjeni Evropski zvanicnik (vidjen makar u Srbiji) ne moze niti sme da komentarise Ustav jedne nezavisne drzave. Ovo je svakako diplomatski faul i jos jedno prekoracenje diplomatskog bontona.
Iako se slazem da Ustav mora biti menjan, iako meze sto puta biti u pravu vezano za "srpska posla", on to ne sme da izjavljuje. On time ne pomaze situaciji, on takvim ponasanjem daje vetar u krila najgorem politickom sljamu Srbije. Zato, g.Kacin, molim te, nemojte nam pomagati.

Šetaj Slovenac

pre 11 godina

Prevodilac i kurir Evropske Unije je neumoran u pronosenju ruznih i po Srbiju stetnih vesti. Iksreno, za 25.000 eura mesecno i ja bih tesko odbio taj posao.

lesa

pre 11 godina

A da ovi malo ne preteruju? Nasa vlada ne moze da prizna Kosovp zato sto ustav to ne dozvoljava, ako promenimo ustav i dozvolimo otcepljenje dela svoje teritorije odmah ce se potegnuti pitanje otcepljenja Vojvodine, Raske, istocne Srbije ka Bugarskoj. Od Srbije nece ostati ni Beogradski pasaluk. Ovo sto oni traze od nas je gore od kapitulacije. Ponasaju se kao da smo mi neka velesila koju je najsigurnije raskomadati da vise ne postoji. Da sam na vlasti ovom Slovencu posle ovog bih zabranio ulaz u zemlju.

Nikola

pre 11 godina

Kacin je apsolutni car! Poznaje nas, zna naš mentalitet i zna kako da mu se suprotstavi. Posle njegovih izjava naši političari mogu samo da se ljute kao mala deca ali ne i da ospore ono što on priča. Jednostavno nemaju argumente za tako nešto.

nijebitnoime

pre 11 godina

(matori, 23. septembar 2012 12:08) ti nekom solis pamet da niko nista ne zna, a pises gloposti. vojvodina predata kraljevini jugoslaviji ahahahahahha. idi ti citaj malo pa se posle vrati.

vojvodina je usla (odlukom pre svega Srba iz vojvodine) u kraljevinu srbiju, a tek posle toga je formirana kraljevina jugoslavija.

Jegulja

pre 11 godina

a zasto hrvatska koja ce postati clanica EU moze da bude definistana kao nacionalna drzava hrvatskog naroda? jeste, pominju se i nacionalne manjine ali definisana je kao nacionalna. nemam nista protiv da bude i kod nas tako. lako je tebi u sloveniji da pravis gradjansku drzavu kada ste sve neslovence jednostavno izbrisali.

treba li da dodjemo u situaciju da svaka nacionalna manjina u srbiji ima svoju maticnu nacionalnu drzavu, a srbi da nemaju. sta je sledece? da svakoj susi smeta ime srbija pa da je zovemo gradjanija?

tito diktator, komunisti losi momci ali ustav iz 1974 remek delo demokratije? decentralizacija da, ali model iz 1974. recimo regioni, pa da regioni budu i srem, banat i backa pored ostalih.

samo ti badinter nedostaje.

marko

pre 11 godina

Pa sta je ovo? Jos malo ce predsednici i sekretari ribolovackih drustava, zemalja clanica EU pozivati na promenu ustava i priznavanje kosova. Razumem ja politiku pritisaka, takva se nad Srbijom sprovodi sad vec vise decenija ali treba imati meru. Pa zar svaki trecerazredni politicar kad hoce da skrene paznju na sebe porucuje Srbiji sta joj je ciniti.

Panonka

pre 11 godina

Nemojte se rogusiti toliko, braco Srbijanci, svorc ste i pred totalnim bankrotom jer ne stizete organizovati svoju drzavu od silnog srbovanja. Pare vam trebaju, braca Rusi se malo stisli, a Zapad vas hoce spasavati samo ako se pod hitno upristojite. Dakle man'te se srbovanja, lopatu u ruke, vise niko nece raditi za vas i izdrzavati vas i vase megalomanske ideje, pa ni Vojvodjani.

Pamet u glavu, slusajte pazljivo sta Kacin govori u ime Evrope, pa mozda i nastavimo ziveti zajedno!

Ognjen

pre 11 godina

U prevodu:odreknite se sebe i svega za malo para.Cepaju nas da bi nas spajali po svome.Unijati se bave separatizmom.Izmisliće i Vojvođanski jezik.

Vecko

pre 11 godina

Ako se vec danas ne uputi protesna nota Briselu onda smo banana drzava i treba da nas kinje. Zna se gde su granice elementarne pristojnosti.

Milos

pre 11 godina

Prvo, mi srbi, to jest, vecina nas i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, ne zelimo da udjemo u Evropsku Uniju, ne zelimo da Vojvodina bude ni malo autonomna i ne zelimo decentralizaciju.
Da se ja pitam, ja bih stvari jos malo centralizovao jer je Srbija dovoljno mala da joj nikakva decentralizacija nece pomoci u razvoju. To je floskula koja nigde i nikada nije razvila ni jednu jedinu opstinu, regiju, ili region. Siti smo se naslusali prica o decentralizaciji, ali ni u jednom jedinom slucaju nije dokazano da je bas taj socijalni eksperiment kljucni faktor razvoja. To su prazne price. Zemlje sa najvecim stopama razvoja na planeti su duboko centralizovane, a neke od njih nemaju cak ni politicki pluralizam
Sve to pod uslovom, da Vi Jelko pod razvojem podrazumevate ekonomski razvoj.
Meni se pre cini da Vi pod razvojem podrazumevate ono sto Vi nazivate "drustvenim razvojem" gde iza price o decentralizaciji stoji teznja i zelja evropskog kapitala da "privatizuje" Vojvodjanske resurse, i otme od sadasnje uprave koja je u Beogradu. To zamisljaju da ucine tako sto ce izvrsiti decentralizaciju, a onda nizom posledicnih dogadjaja vratiti tu zemlju prethodnim vlasnicima ili je prodati novim, a koji ce opet biti, Nemci ili neki drugi zapadni evropljani.
Interes stvaranja tranzitne administracije je u tome sto ce ona biti finansirana mrvicama i % od tih velikih prodaja i zbog cega bi podrzala ovu Vasu ideju.
E nama se to ne svidja i ne damo Vam nista.

Decentralizacija Srbije po hrvatskom modelu

pre 11 godina

Znaci od komunisticke, nedemokratske SFRJ je dobro samo ono sto ide protiv Srba i Srbije. AP Vojvodina ispada najvece dostignuce SFRJ i sada se EU kune u tu tekovinu, kao i avnojevske granice koje su isle u prilog svima osim Srbima. Spominju decentralizaciju koju Srbija mora da izvrsi, ali da ne dira Vojvodinu. Ja predlazem hrvatski model, samo da zamenimo rec zupanija, i AP Vojvodina da se decentralizuje na najmanje tri oblasti. AP se mora u potpunosti ukinuri, a Novi Sad ce biti centar Banatsko-novosadske oblasti.

Zivojin

pre 11 godina

Pa u Vojvodini zivi 75% Srba. Centralizuju BiH i Kosovo, a Srbiju decentralizuju. Zar toliko smeta to sto smo pravoslavni? Crnu Goru odvojili, uz pomoc demokrate i biznismena Mila (doduse ucenjenog), izmisljaju nove nacije i jezike, dokle vise protiv Srba?

Icarus

pre 11 godina

@Nesh M - Svaka cast za komentar. Delimo isto misljenje ali dzabe. PatriJote su smanjile Srbiju ovakvim ponasanjem i ne zaustavljaju se...ocigledno misle da Srbija treba da bude jos manja. Posle im je NATO i Amerika kriva. Meni je drugar iz Nemacke jednom rekao veoma pametnu stvar " Srbima ne treba neprijatelj, oni su sami sebi dovoljni ".

Kuki

pre 11 godina

Treba da budemo dobri, da bi nam oni u razmaku od sest godina dali 1,5 milijardi evra. Pa nama je manjak u budzetu samo za ovu godinu veci od toga. A ustav je najvazniji dokument neke drzave i upravo sluzi da bi se svi zakoni i vlasti koje dodju upravljali po njemu, a ne da se menja kako kojoj budali padne na pamet, jer u tom slucaju ustav nema nikakvu svrhu.

nada

pre 11 godina

Izgleda da srpska "teorija zavere" i nije baš neka paranoja. Koliko je samo "teorija zavere" iz predhodnih godina, postala REALNOST? KO ŽELI, prisetiće se.

Vlada

pre 11 godina

Srbija prvenstveno treba da sebi bira "društvo", i strateške partnere.. za promenu. Kada bude to uradila, neće morati da sluša one koji su započeli sve i doveli je dovde gde jeste, da joj oni govore da li treba da promeni ustav. Neki rekoše kako se Konuzin mešao u unutrašnje stvari Srbije. A kako se zove ovo što već duže vreme rade Kacin, File, Eštonova i bivši ambasador Nemačke.. Mas.?!

Tromb

pre 11 godina

Srbija ne treba da promeni Ustav nego da ukine tzv AP Vojvodinu, to jje poslednji recidiv najcrvenijeg komunizma sa neskrivenim separatizmom, a pre svega ogromna i nepotrebna birokratija, imamo okruge, mozda ih treba samo malo povecati, da jedan okrug bude Srem, drugi Banat, treci Backa, a Vojvodina zauvek da se ukine.

Branko

pre 11 godina

I Slovenija bi mogla da promeni svoj Ustav, Bosancima da prizna veća prava a i Italiji da vratai njen deo koji je nepravedno pripao Sloveniji.

Nikola

pre 11 godina

Kacin: Srbija da promeni Ustav!

Ma vazi sine, cim si nam ti rekao. Prosto je neverovatan nacin na koji se ponasaju svi ti strucnjaci iz Evrope prema nama. Problem je u tome sto im to dopustamo.

Petar

pre 11 godina

Stvari pocinju da funkcionisu samo kada se pokaze cvrsta ruka. Tako je bilo i bice u Srbiji i sa Srbima. Ne treba ostaviti ni malo prostora ni na jednom polju. Cast izuzecima, ali ovaj narod nije zasluzio nista bolje. Misle da se svet okrece oko njih, ziveci na planeti Srbiji.

Djoka

pre 11 godina

Može ali 2020 godine.Obećavamo sve ćemo vaše zahteve ispuniti,promenićemo ustav,voleti homoseksualce ali tek 2020 godine kad nas primite u EU,ako se do tada ne raspadnete.

Astarta

pre 11 godina

Vojvođani nisu prihvatili Koštuničin/Nikolićev/Tadićev ustav iako se za njega glasalo 2 dana (!) Dakle, stvari ne valjaju stoga je logično menjati ih. Pretnje i kletve od onih kojima je ovakvo stanje baš super neće nikoga ućutkati. Pa nama su u Novom Sadu pokrajinu razbili Srbi sa Kosova, nismo mi izašli na ulice ... Naša je sramota što evropski zvaničnici moraju da nam crtaju.

Bugarin

pre 11 godina

Sudeći po komentarima još jednom se potvrđuje da ne možeš da doneseš slobodu narodu koji je ne želi. Istorija je dokazala da despotija ne proističe od despota, već od podanika.

aleks

pre 11 godina

Treba menjati ustav jer svejedno nije ni dobio podrsku gradjana a pogotovo u Vojvodini. To svi znamo. A Vojvodini dati izvrsnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Autonomija u okviru Srbije. I niko nece biti nesrecan zbog toga. A i zasto bi?!?

mico

pre 11 godina

Pardon. Srbi u Sloveniji nemaju ni status nacionalne manjine, iako čine 5% stanovništva Slovenije! Šta reći na tu činjenicu i na taj Ustav? Jel to normalna evropska država? A u Srbiji bi da svaka zajednica etažnih vlasnika ima status nacionalne manjine i autonomiju! Uključujući i autonomiju Vojvodine po kojoj bi Srbi dobili autonomiju od Srbije! Pa vi ste divni licemjer, Jelko!

sumorni

pre 11 godina

Naravno da ga treba menjati, makar zbog same činjenice da je donešen lažiranjem.

Kao model novih rešenja je dobar onaj Ustav koji je važio pre "jogurt" revolucije.

Mada, ne mora ni on, Srbija uvek izabere krajnju varijantu.

Petar

pre 11 godina

Taj retrogradni i nacionalisticki ustav je bio zadatak udbasa i ruskog placenika Kostunice. Zato je usao u Vladu i sad vise ne mora ni da bude u vlasti, zapecaceni smo. Problem Kosova je nemoguce resavati u bilo kom pravcu, sa Vojvodinom ce i dalje biti nesporazuma i nesuglasica sto moze eskalirati i u vece probleme. Cilj tog ustava je dakle bio da se Srbija ostane nestabilna i nesredjena drzava i da nikad ne krene da resava sustinske probleme.

narode ovco,kakav si - tako ti je

pre 11 godina

Citajuci komentare dolazim opet do istog zakljucka. ISTINA je u Srbiji najnepozeljija kategorija. Ovaj narod mozes da lazes, da krades, da manipulises njime, da ga saljes u ratove, da mu se..es po glavi. Sve moze! Samo mu nemoj reci istinu!

joe

pre 11 godina

Smesno.Neoze neko da zahteva od naseg naroda da menja ustav. To mozemo samo mi sami. Ne menja se ustav da bi se prilagodio zakonima vec obrnuto. Na Kacina se ocigledno vrsi veliki pritisak da nas gazi. Ne kazem da je to oz losih namera ali je nacin sigurno los.

Filip Latinovic

pre 11 godina

Ovaj EU aparatčik, čiji je lik i delo manje više nepoznato kako u Sloveniji tako i u EU, ne bi ni postojao da nema Srbije ovakva kakva jeste. Mislim da bi odnose sa EU trebalo podvrgnuti kritičkoj analizi, prepoznati i definisati koji je naš pravi interes i na bazi toga formirati platformu za pregovore sa EU. Ovako, nedefinisani, izloženi smo frustrirajučem eksperimentu kao laboratorija za marginalne EU birokrate, čiji je jedini cilj i interes da njihova aktivnost što duže potraje, a sve radi ogromnih prinadležnosti kojima se plaća njihov nerad.
Nalazimo se u vrtlogu uslova, lažnih obećanja, fiktivnih fondova, Mitteleurope provincijalnog folklora, kome se ubrzano bliži kraj, a sve to provocira jednu frustrirajuću atmosferu provale lokalnih kompleksa, mržnje, isključivosti i provincijalnosti.
Ima li neko u vlasti da oslušne glas naroda i da kaže dosta ovakvoj EU integraciji. Ima li neko ko može sagovornicima iz EU da postavi pitanje koji su definitivni uslovi EU i da se ti uslovi kovertiraju. EU je beskrajnim postavljanjem uslova, filistarskim iživljavanjem i sopstvenom nedefinisanošću i nekritičnošću odavno izgubila svaki kredibilitet, tako da njena funkcionalnost i egzistencija postaju sumnjive.
Ovakvi istupi su grčeviti pokušaj da se pre kraha, otme maksimalno moguće, a na vlasti je da se tome odupre

Janko Katic

pre 11 godina

Neko ko nije gradjenin(drzavljanin)R Srbije nema pravo da govori o ustavu ili o njegovom menjanju,da ustav nevalja znalo se jos kad smo izlazili na referendum,ali to je nasa unutrasnja stvar,radi se o najvisem pravnom aktu jedne drzave,pritom se nemenja ustav radi zakona,vec se zakon prilagodjava ustavu.Slovenija ima ustav koji je omogucio brisanje iz registra vise od 30.000 njenih gradjana.Kacinu dati status persona non grata,isuvise se mesa u unutrasnja pitanja Srbije,kao da je zaboravio da SFRJ nepostoji vec 20 godina.Reforme,uskladjivanje zakonodavstva i standardi EU,ali nikako uclanjenje.

lorimer

pre 11 godina

Ovaj članak nije baš trebao.

Danas će crkve da budu prazne, patriJote će da izgube ovaj lep dan lupajući minuse ovde.

Iako ništa ne mogu da promene.

Sve se vraća, pre ili kasnije, iako je bilo lepo dok je trajalo, jelda?

sisanje vesla

pre 11 godina

Ajde molim vas pitajte i nas Novosadjane i ostale gradjane Vojvodine da li zelimo da se izdvajamo po bilo cemu od ostatka Srbije! Najgluplja stvar je gurati ovakve stvari zarad dnevno politickih poena i kao rezultat toga dobijamo da u svim vecim gradovima vladaju naprednjaci,da su radikali zivi samo u Vojvodini,da je nekada mirni Novi Sad postao najjace uporiste Dveri...Ej , U Novom Sadu smo docekali da Dveri sastavljaju gradsku vlast zbog slicnih ekstremista sa suprotnog pola koji su uplasili narod! Dajte da zivimo normalno , bez tenzija pa kako nama Novosadjanima tako i gradjanima Leskovca,Nisa,Pirota,Beograda i nemojte da palite vatru damo gde ni dima nema umesto da ucinite nesto da gradjani zive bolje.

Dragan

pre 11 godina

Od naseg ulaska u EU nema nista, to je ocigledno.Nama je medjutim potrebno uredjenje drzave po evropskim principima.
Potrebno je da politicari prestanu da kradu i posvete se uredjenju drzave.
Potrebno je podizati svest i obrazovanje gradjanstva i ulagati u industriju i poljoprivredu.
Ono sto nam ne treba su iskompleksirani likovi , poput Jelka Kacina, koji uzivaju da nas maltretiraju.
Vidimo mi dobro taj evropski cinizam.Kada je u pitanju kriminalizovana drzava , kao sto je Crna Gora, nista im ne smeta, jer su crnogorci legli na rudu pa djuskaju uz njihove ritmove.
Takodje, nije ih briga sto Kosovom upravljaju licnosti koje su licno ucestvovale u najkrvavijim zlocinima.
Njima smeta samo onaj koji ih ne slusa 100%.
Iskreno , meni takva Evropa ne treba.Neka je zadrze za sebe.

ludi gojko

pre 11 godina

Samo decentralizacija srbina spasava ! Kako ne razumete da svi nasi problemi treba da budu u sredini gde zivimo. Sta vojvodjani i sandzaklije ( puta strani faktor + izdajnici ) zele da rasparcaju srbiju. Jeste 1000!! U pravu su kada je za sve nase* ne uspehe kriv beograd i centralisticka drzava. Zivim za dan kada cu ovim udbasima iz kruga dvojke ja iz Nisa blokiram grad jer moji problemi nisu u Nisu vec u beogradu. Tu su otisle moje pare od poreze tu su i moji problemi . Tako patriote pamet u glavu niko ne moze srbiju da nam upropasti i rasparca do mi sami.

* Ostalih 5 milona gradjana koji ne zive u Beogradu

Dejan

pre 11 godina

Ustav se menja kako kojoj trenutnoj vlasti odgovara.
U SAD ustav je svetinja i pisan je pre 200 god.
Ovde ce uvek da bude javasluk i beda.

bane

pre 11 godina

Šta sve ovaj nije nalupetao. 1989 ukinuta autonomija vojvodine pa traži da joj se vrati? Pa Jugoslavija je propala dve godine posle toga a to što je Vojvodina imala svog člana u tadašnjem nazovi predsedništvu SRFJ ne znači da je imala ikakvu stvarnu autonomiju. Za ovakvog "evropljanina" autonomija je postojala izgleda samo dok smo imali vrhovnog komandanta, ha, ha, ha..
Ovaj još uvek živi u vremenima kada nas je krala Ljubljanska banka.
Hitno zahtevati da Kacina smene sa svih funkcija koje imaju veze sa Srbijom. Njegovo imenovanje je ponižavanje Srbije a ako neće da ga uklone, ne primati ga kad se dodje. Dosta je bilo lakrdijaša, mi nemamo vremena više za Kacina, nama treba ozbiljan posrednik jer su nam i problemi ozbiljni. Najbolje je da to bude neko ko nije iz našeg okruženja.
Vlada mora pokazati da je ozbiljna i da je EU poštuje a to će dokazati teranjem ovog komedijaša. Ako nas EU ne poštuje ni toliko, onda nam i ne treba članstvo tamo. Prosta stvar za odlučivanje.

Krusevac

pre 11 godina

Ajde da kazem da se konacno slazem sa vasim misljenjem, ali to je ipak nasa stvar i pomalo iritanto deluje kada vi to kazete. I sve sto vi kazete dobije pomalo drugaciju dimenziju.

Кацину почасни докторат и почасни грађанl

pre 11 godina

Jelko Kacin kaže da Srbija treba da promeni Ustav

ОК.
Ако нам обећате да име нећемо морати мењати.
Супер, значи моћи ћемо и даље да се зовемо Срби!
То нам је најважније...

Alpski jodler na delu

pre 11 godina

Ustav treba da se menja ali ne kada je Vojvodina u pitanju. Ima mnogo precih stvari od izbornog zakona do nadleznosti regija, lokalne samouprave itd. Vojvodina nema ni sa cim da se ne slaze.Imaju svoju autonomiju u okviru Srbije. Mozda je problem finansiranja ali cela drzava je po tom pitanju u haosu.Gospodine Jelcin sto ne idete u Italiju i njima kazete da im ustav ne valja kada je u pitanju Juzni Tirol ili u Nemacku kada je u pitanju Slezvig Holstajn ili u Spaniju kada su u pitanju Kartalonija i Baskija.Ovo sto radi ovaj Kekec je cisti bezobrazluk. Neko od vlasti (na primer PRVI) treba da se oglasi javno i zvanicno i da pozove Vensan Dezera i da mu ulozi protest jer to nije u nadleznosti izvestioca EU za Srbiju

pera kojot genije

pre 11 godina

pricajte vi o kacinu sta hocete, ali vrlo je bio u pravu kada je rekao da imamo zemlju, a nemamo drzavu, ko shvati, shvatio je...

sremski frontas

pre 11 godina

Svako po svom interesu radi i ko bude jaci nametnuce svoje. Vojvodjani bi vrlo verovatno ziveli bolje da se odvoje bar finansijski od ostatka Srbije a ovi sto se drze tog Ustava od pre neke godine treba da znaju da se od Ustava lebac ne jede i da se bolje potrude da nesto proizvedu, zarade i placaju u istoj meri poreze kao sto to rade Vojvodjani.
Ne mozes radi uspeha drzave koju volis raditi jedno kada treba ratovati i srbovati a sasvim suprotno kada joj treba platiti racune i poreze jer Boze moj, svi kradu, lopovi su i nikome ne verujes pa stavljas u dzep.
Eto zato nam je tako.
Fali kolektivna svest, poverenje u drzavu, disciplina i kultura. Vojvodina je sacuvala neesto od toga zahvaljujuci Austrougarskoj vladavini i to je svima jasno.

bibi

pre 11 godina

Neverovatna je energija ovog dobrocinitelja i prosvetitelja nasega. Tolike godine prolazi pored rupe u plotu i tek sada mu je zasmetala, bas kada su oni ciju kucu i dvoriste ispred nje taj plot cuva. I kada su resili da nesto ucine sa svojim sopstvenim plotom i rupu jednostavno zakrpili i nacinili da plot bude i dalje tu bas onakav kakav im treba i kakav najvise vole, pojavio se neko ko ce im pojasniti da ustvari to njima bas i ne treba, da je to nekako pogresno, da dobro razmisle da li im je plot sa rupom ipak bilo bolje resenje, iako je, istini za volju, plot oko njihovog sopstvenog dvorista i njihove jedine kuce i njima treba bas takav kakav je - neverovatno !

Laci

pre 11 godina

Eh Gosp. Kacin. Kako mozete ocekivati tako nesto. Pa taj ustav je donet da bi se politicari imali iza cega kriti i izbegavati da donesu bilo kakve promene koje vi od njih trazite.

Nego znate li vi za onu nasu "para vrti gde burgija nece"? Lepo zavrnite sve slavine dotacija i zajmova koje Srbija dobija od EU. Stopirajte sve ugovore slobodne trgovine. Pa ako se Srbija i dalje joguni pustite je niz vodu neka vegetira. Ionaki to nije neko trziste od znacaja za EU.

bezimena

pre 11 godina

I Slovenija bi mogla da promeni svoj Ustav, Bosancima da prizna veća prava a i Italiji da vratai njen deo koji je nepravedno pripao Sloveniji.
(Branko, 23. septembar 2012 15:27)

Ovaj komentar je besmislen, kao i mnogi drugi, ovde se ne radi o Sloveniji, već o SRBIJI! Gledanjem i kritikovanjem tudjeg dvorišta naše neće biti očišćeno! I ne samo to, ovakvim "komentarima" diskriminišete nekoga samo zbog njegove nacionalne pripadnosti, što je nedopustivo!

J. Kacin NE predstavlja Sloveniju, već je IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA za Srbiju i ništa pogrešno i loše nije rekao, naprotiv!

mico

pre 11 godina

Reci Hrvatima da promjene Ustav Hrvatske! Tamo piše da je Hrvatska država hrvatskog naroda. I Slovenije! Pa ako to nije problem zašto je problem da Srbija bude nacionalna država srpskog naroda? To vi i želite! Da Srbija bude država Albanaca, Mađara i Bošnjaka kako bi imali opravdanje da je razbijete kao i bivšu Jugoslaviju! I da Srbi nemaju državu, već da to bude država nekakve "srbijanske" nacije koju sve češće spominjete! Upamtite, Srbija je država srpskog naroda, a ovi ostali su nacionalne manjine, baš kao i Srbi u Sloveniji ili Hrvatskoj. A zna se šta su prava nacionalnih manjina i gdje im je mjesto! Ćao Kacin!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Kacin: Srbija da promeni Ustav

Menjanje Ustava Srbije predstavljalo bi direktno "krsenje ljudsih prava" Vojislavu Dr. Kostunici koji "slavi slavu", "Sveti Ustav Srbije" !

Gradjanin Srbije!

pre 11 godina

Jelko Kacin se meša u unutrašnja pitanja Srbije, a niko da reaguje iz sadašnje (uskoro, verovatno, i odlazeće!) vlasti. Predsednik Srbije, ako ima imalo smelosti, treba da se seti kako je Ugo Čavez reagovao da je Obama pokušao da se meša u unutrašnje stvari Venecuele: ''Obama, gledaj svoja posla!'' Predsedniče, kaži mu: ''Kacin, more, gledaj svoja posla! Nemoj, moj Jelko, da ti padne na pamet da ćeš ti da odlučuješ o Ustavu Srbije. To mogu samo gradjani Srbije!'' Narod treba da odlučuje o bitnim pitanjima svoje države, a ne tehno-birokrate sa strahom u dušama i očima!

autonomaske lazi i prevare

pre 11 godina

@Sir Oliver, 23. septembar 2012 16:35
Ako se ne razumes u pravo, sto onda komentarises ono u sta se ne razumes.
Ne razumes nesto, ali imas misljenje o necemu sto ne razumes.
Za tumacenje Ustava je zaduzen Ustavni Sud, ne moze Pajtic ni Canak ni Kacin da biraju sta ce iz ustava da postoju a sta nece, i jos ce oni da poducavaju nekoga o pravnoj drzavi i nezavisnom sudstvu.
Menjas ustav kad ti ne odgovara odluka suda. Kako je onda taj sud nezavisan?
Zasto Kacin ne menja ustav Slovenije? Zasto ne "decentralizuje" Bosnu, Crnu Goru,Hrvatsku,Sloveniju,Makedoniju,Kosovo,nego samo Srbiji podvaljuje tzv. "decentralizaciju"? Nije to nikakva decentralizacija, vec stvaranje drzave vojvodine pod laznim imenom, decentralizacija. Kako moze decentralizacija da vazi samo za jedan deo drzave, za vojvodinu i ni za koga vise?

@sremski frontas, 23. septembar 2012 15:06
Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.

Raša Zum

pre 11 godina

Kacin ne želi decentralizaciju već dezintegraciju. Uočljiva je aktivnost ljudi poreklom sa teritorije bivše SFRJ, od kojih mnogi deluju iz Bgd, preko raznih organizacija, poput Nataše Kandić, ćerke kapetana Kandića, te Sonje Liht, S.Biserko, te predstavnika EU Jeljka Kacina, koji sinhronizovano deluju na uspostavljanju pravca koji je zacrtan u vreme J.B. Tita, a čiji krajnji cilj predstavlja dezintegracija same Srbije. Posrtavlja se razložno pitanje zašto Evropa podržava planove komunističkog diktatora, što je jedinstven slučaj. Da li je u pitanju Evropski stav, ili je ovo politika tajne klike ubačene u EU, koja je zbog svoje birokratske razuđenosti i sporosti podložna ovakvim uplivima?

Franc1952

pre 11 godina

A Slovenija da vrati dug stedisama Ljubljanske banke.
(Peki74, 23. septembar 2012 13:51)
Ako te tvoj tata još tada nije nosio sa sobom, znao bi, da su se svaki dan sve devize, uplaćene tog istog dana odvajale u NBJ u Beograd! Svi znamo, gde su te devize završile! U RATU, koga je vodila Srbija ili EX Yuga, protiv svih ostalih! EX Yuge više nema, ostala Srbija, pa neka poplaća dugove ne samo LB, nego svih banaka, koje su bile obeštećene!
Možete nam vratiti i goleme pare, koje su išle iz Slovenije, Hrvatske i SAP Vojvodine za SAP Kosovo, sada Republika Kosovo!:) :)

Vojvodjanin

pre 11 godina

"Srbija ne treba da promeni Ustav nego da ukine tzv AP Vojvodinu, to jje poslednji recidiv najcrvenijeg komunizma sa neskrivenim separatizmom, a pre svega ogromna i nepotrebna birokratija, imamo okruge, mozda ih treba samo malo povecati, da jedan okrug bude Srem, drugi Banat, treci Backa, a Vojvodina zauvek da se ukine.
(Tromb, 23. septembar 2012 14:34) "

O Bože. Pa kako mislite da "ukinete" nešto što postoji? Kako bi ste ukinuli Srbiju, ili Francusku?
Možete da probate da uništite, ali to vam i ne ide od ruke.
Jer ima nas koji bi svoju otadžbinu i branili, a tada ste nemoćni.

vladimir

pre 11 godina

Sto se ustava tice,on se u ovoj zemlji krsi svaki dan, i nikom nista.A i taj vajni ustav je donet na prevaru,tako da ne vidim ni jedan razlog da se ne napise jedan moderan ustav koji nas ne bi kocio.Valjda to treba sami da vidimo a ne da stalno idemo u prvi razred i da kukamo kako su svi protiv nas.Nasoj paranoji i ksenofobiji nema kraja.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Interesantno je to sto drugi ljudi govore i otcepljuju Vojvodinu u ime Vojvodjana. U Vojvodini na izborima veliku vecinu dobila je napredna stranka, dveri su jedino u Vojvodini dobili. DSovci su potegli pitanje otcepljenja kad su izgubili izbore, na njihovu zalost narod ne zeli da se cepa. Što se tice izjave ovog Slovenca takve izjave me nepogadjaju posto znam da od toga nema nista.

Milan

pre 11 godina

Cim je EU stavila Kacina aka slovenackog Gebelsa sa urodjenim antisrpskim kompleksom (cija je stranka btw. ispala iz slovenackog parlamenta)za "izaslanika" za Srbiju sve mi je bilo jasno. A vi se i dalje cudite i nagadjajte koja je stranka simpaticnija evropskim "partnerima".

Ako si gluv - nisi valjda i glup ?

pre 11 godina

Palma ( takav - kakav je ) je decidirano rekao da će plac u Grčkoj biti ponuđen PRIVATNIM INVESTITORIMA za izgradnju hotela !!! Dobro slušaj .... pa onda komentariši ( ne laži , ako već nemaš kontra argumente ) ;
Što se tiče ostatka intervjua JK ( Jelka Kacina ) ništa me ne iznenađuje !! Što su Genšer i Kol zacrtali , to ovi samo sprovode i insistiraju na tome ! Još će mo da se izvinjavamo Slobodanu Miloševiću - za sve je bio u pravu ! Interesuje me ko će to od naših političara lepo da odradi ( zamisli za EU je mnogo bitno uređenje Srbije !!! Reče to evropejac iz zemlje u kojoj stranim investitorima nisu davali da kupe preduzeće , gde je 20.000 ljudi bez dokumenata (pasoša i LK) zbog nacionalne nepodobnosti , gde nikada nisu istražili streljanja vojnika JNA od debeloguzih teritorijalaca , gde nema nezavisnih novina i televizije .... i oni nešto pričaju - ako smo budale opet će mo ih poslušati !!

autonomaske lazi i prevare

pre 11 godina

@totti, 23. septembar 2012 20:28
To sto si napisao nista nije tacno.
Udeo vojvodine u BDPu Srbije je u 2009. 25,6%, u 2010. 26%
http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/userFiles/file/Nacionalni/Regionalni_BDP.pdf

Tih "bednih 7%" vojvodina dobija, i to je njena privilegija, jer ona,za razliku od svih, trosi i republicki i pokrajinski budzet, a ne samo pokrajinski.
Prihodi budzeta vojvodine u 2011. su 53,7 milijardi sto je 7,6% od prihoda budzeta Srbije koji su 707 milijardi. Dakle dobijate vise od "bednih 7%".

Most na Adi ne placas ti u vojvodini, vec Grad Beograd, u koji ti iz vojvoidine ne uplacujes ni dinar.
Most Beska se gradi iz budzeta Srbije, znaci placamo ga svi. Kao sto placamo i dugove razvojne banke vojvodine.

Tako da je tvoj komentar tipican autonomaski. Gomila lazi, bez i jednog dokaza.

Das, ne das, uvenes!

pre 11 godina

Ne, nikako ne menajti Ustav! Ontreba da ostane ovakav kilav i nakaradan jer ce to Vojvodinu NATERATI da se pre otcepi, a to je ionako za nju jedino realno resenje ove potpuno sulude situacije i krene u sopstvenu bolju buducnost!

Ivan

pre 11 godina

Takozvani akt koji je skarabidzio Voja Kostica nikada nece ni biti ustav. Krenite od toga da se ovde mora menjati SVE. Od portira do direktora., pa i takozvani ustav koji je jos gori od onog milosevicevog. Da ne pricam o poludebilnom referendumu za isti.

Sloba

pre 11 godina

Slobodane Milosevicu, izvini!

Ja ne podnosim komuniste, ali glasao bih i za Mosu Pijadea samo ako mi obeca da necu da gledam ove evropske birokrate u Srbiji vise. Na sledecim izborima interesuje me samo jedna stavka - NE EU!

Zoso

pre 11 godina

Iz Jelka Kacina govori Nemacka i Evropa to se znaloj i ranije.Sve sto je uzeto mora se vratiti i tako ce biti.Sa Evropom se trebalo ici za vreme Slobe ali dzaba sada ode sve.E moj Pasicu da vidis kako gubimo sve za cega si se borio zbog nesposobnih politicara i naroda koji ih podrzava(cast izuzecima).

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Nije je ti ovo bivsa Jugoslavija da mozes da se izivljavas kako hoces samo zaboga sto si Slovenac. Pogledaj svoju dezelu bankrotiranu i enticki cistu. Tebe stvarno treba definitivno isterati iz Srbije.
Sto se tice pride parade treba je odrzati i pokazati da smo civilizovani.
Ali i dalje mislim i o tome sam pisao da ovakvi kao ovaj primitivac koji se kao "ubermensch" postavlja kad dodje u Srbiju i dalje ce postavljati uslove za ulazak u EU koji se na kraju nece desiti.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

Perica

pre 11 godina

Od EU nema ništa . Oni nas neće i to nam implicitno poručuju postavljanjem sve težih i besmislenijih uslova kakve nije imala nijedna druga država . A čini mi se i da lagano većina građana Srbije postaje odbojna prema toj ideji .

Prema tome, trebalo bi neko od političara da to javno kaže , pa da gledamo druge alternative dok još možemo .

mlekadzija

pre 11 godina

Nemas kraja bezobrazluku poznatog huskaca iz Cankarjevog doma (za one koji malo duze pamte). Srecom g. KAcin nece docekati promenu Ustava.

nema ovde mozga ocigledno,zato i jesmo tu gde smo

pre 11 godina

Mnogi se pozivaju na dostojanstvo...
Pa zapitajte se malo o vasem "dostojanstvu".Dostojanstvo ne podrazumeva negiranje ISTINE.
I da li cete na zimu recimo moci da se grejete na to "dostojanstvo".Ili cete "dostojanstvom" da nahranite dete.Mozda cete "dostojanstvom" da platite ratu kredita,ili kupite frizider?

Ja se vrlo dobro secam palamudjenja o "dostojanstvu" i price kako se "Srbija saginjati nece".

Pa sta bi sa tim?

BELLI

pre 11 godina

Sta ova Evropa sebi dopusta. Vec su nam promenili mnogo zakona koji su izazvali veliki haos u zivotu Srbije. Ne treba vise ispunjavati njihove ultimatume. Ni po koju cenu.

xyz

pre 11 godina

@Franc1952, 23. septembar 2012 15:59
Sfrj je bila toliko decentralizvana zemlja da vise od toga ne moze. To je bila prakticno konfederacija.
I za situaciju u tako decentralizvanoj zemlji, ovim decentralizatorima je opet kriva Srbija za sve.
Bice im kriva Srbija i sutra kad je Kacin "decentralizuje".
Kao Srbija je njima uzimala neke pare. Kako je uzimala kad su ekonomski sistemi svake republike bili odvojeni?
Oni pripisuju savezni budzet i Narodnu banku SFRJ Srbiji. Kao to je u Beogradu, znaci oni uplacuju Srbiji.
Ne znaci. Nije to bio budzet Srbije, vec budzet SFRJ, kojom je vladao Hrvat 35 godina apsolutnom vlascu.
Za 45 godina SFRJ samo jednom je premijer SFRJ bio Srbin. 42 godine su premijeri bili uglavnom Hrvati i Slovenci. I sad nam oni dele lekcije kako je njih Srbija ugrozavala. Isti slucaj kao i sa komunistickom vojvodinom sad.
Dug Ljubljanske banke je dug Slovenije, koji ta "uspesna" drzava nece da plati. Pa eto zasto je uspesna. Nece da placa pare koje je uzela. Jos bi hteli Srbija da im to plati, po principu Srbija jke kriuva za sve sto bilo ko uradi. Smesno.

matori

pre 11 godina

@ "...vojvodina je usla (odlukom pre svega Srba iz vojvodine) u kraljevinu srbiju, a tek posle toga je formirana kraljevina jugoslavija.
(nijebitnoime, 23. septembar 2012 12:58)..."

Srba je u to vreme, u Vojvodini bilo jedva 1/3 stanovništva, pa je ta njihova "odluka" prilično diskutabilna po pitanju validnosti (link: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Vojvodina )...
A pored toga što ti "nijebitnoime" očigledno "nijebitannimozak"!
Kao što napisah, ta "odluka" je manjeg značaja od dokumenata o kojima su odlučivale velike sile, a koji su doneti i stupili na snagu kasnije, kada je Jugoslavija već postojala.
Za funkcionalno nepismene ne postoji ni jedan argument koji bi oni bili u stanju da shvate jer u svom umnom zamračenju, nisu sposobni za rasuđivanje...

kaiser

pre 11 godina

"Ustav je precizna forma,prihodi -rashodi.Od ukupnog APV je 7%.Ako je deficit,onda je deficit i tu nema nikavih para.
Precesljati urgentno razvojnu banku,a pouzdano se zna sta je radila.
[link]
PS NISAM IZBEGLICA!
(Asterix, 23. septembar 2012 17:21) "

Šta lupaš? Pravite deficit na račun Vojvodine??
Pa vi ste bolesni.
Pa od vas se treba puškom odvajati. Pa nisu ludi ovi ostali, tačno su znali sa kim imaju posla. Neverovatno. I još iznosite to u javnost kao da je to normalno?
Obraz vam je od đona deblji...

kole

pre 11 godina

gospodine kacin, ako si zabrinut za srpske gradjane onda daj prvo penzije srbima koji su decenijama gradili sloveniju, a odugovlacite sa resenjima u nadi da klijenti pomru.

hm

pre 11 godina

Ja sam glasac Ds-a,sa Juga Srbije sam,podravam ulazak u EU bez alternative,nemam nista protiv ekonomske autonomije ali svih regija u Srbiji.Po cemu je asimetricna autonomja Vojvodine bitnija od ostatka Srbije? Vojvodjansku autonomiju su smislili Titovi komunisti posle Drugog Svetskog rata da bi oslabili drzavnost Srbije,a potomci tih komunista sada traze ta ista prava da bi kao i njihovi ocevi imali sto vise vlasti i privilegija u Vojvodini,pa zovu Kacina da im pomogne u tome i raspiruje vec postojeci dim u sto vecu vatru u Srbiji?! Kacin je poznat po zluradim izjavama u vezi Srbije,tako da me ovo ne cudi.Ja mu preporucujem da svoje ideje primeni u Sloveniji,a da nas Srbe ostavi da sami resavamo svoje probleme.

Posmatač BB

pre 11 godina

Postavljanje Jelka Kacina kao izvestioca je u startu više nego provokacija. On se uvek na ove prstore javlja i dolazi kao CRNI GAVRAN EU. Zahtevi EU bi sigurno makar akon ništa manje boleli kad bi dolazili od nekoga ko je iz Švedske ili Danske nego od ovog rasturača Jugoslavije.

alpinista

pre 11 godina

kacina (MS) treba snimiti, njegove izjave, tonski i filmski.

Zatom ga treba ODMAH IZBACITI IZ SRBIJE !

BEZ OBZIRA NA POSLEDICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trpilo ima granice, to bi bio hrabar potez, treba jasno reći njemu i njemu sličnima da postoje granice.

BEZ OBZIRA NA POSLEDICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

deki

pre 11 godina

budite tolerantni braco srbi prema onima koji nisu kao mi,jer nazalost ili na srecu ovakvih kao mi nema nigde,da smo mi kojim slucajem najjaci na svetu on odavno ne bi postojao, takvi smo zapravo.

Mancini

pre 11 godina

Reče nam sve gospodin Kacin šta Srbija TREBA da uradi...On sebe postavlja kao da je tata ili strog očuh Srbiji...
Da li će brže da se razvija ap Vojvodina ili Šumadija ili Pomoravlje to nije Kacinova stvar...I kakav je to način da se on meša u unutrašnju stvar Srbije ? Mada da se razumemo, Vojvodini je nasilno ukinuta autonomija od strane Miloševića i SANU...Ali je prethodno dato preširoko ovlašćenje jednoj pokrajini odnosno dat je status države u državi nedemokratskim ustavom iz 1974, koji je bio početak kraja Jugoslavije...To pitanje treba rešiti naravno, ali pametno, dati pravnim sturčnjacima da utvrdde nivo autonomije, a ne ,,reformisanom" sudstvu, koje preko noći ukida nadležnosti pokrajine.
Što se tiče Kacina, njegova uloga je bila veoma interesantna u raspadu Jugoslavije...Kad su teritorijalci i Slo policija napali JNA koja se nalazila u svojim kasarnama (sa oficirima i vojnicima iz svih republika), Kacin je bio ministar za informisanje Slovenije i direktno je tu vojsku nazivao ,,okupatorskom" pred slovenačkom i medjunarodnom javnošću. Regularna vojska jedne države je napadnuta, a on kaže da je ta vojska okupatorska. Nije bila prethodnih 50 godina, ali je postala preko noći...
Gospon Kacin , ako vam je savest čista, ruke nisu!

Pretorijanac

pre 11 godina

Отвори се земљо, или: како словеначки Гебелс дели лекције Србији.

Да има правде, реда и закона, а посебно колективног сећања, том ЈК не би требало дозволити ни да ступи на тле Србије.

За оне који се нерадо сећају и брзо заборављају, подсетићу:
Јелко Кацин је био словеначки Гебелс у време сепаратистичког и велеиздајничког напада словеначке ТО на регуларне оружане снаге тада једино признате државе на овом простору, СФРЈ. Свидело се то некоме или не. Он је учестовао , подстицао и хушкао пуцање у нашу децу.

Сада тај типус долази као гаулајтер да нам дели лекције из уставности, он који је устав, на који се заклела и његова Словенија тада, погазио. Отвори се , земљо!

Srba

pre 11 godina

Pa ovaj je tu da nam govori kako da radimo. Smesno od coveka iz drzave koja je ubijala mlade vojnike i nije osudjena. Mani se Srbije i idi u dezelu gde ti je i mesto. Dosta ste vi Janezi muzli Srbiju.

zong

pre 11 godina

Tako je upravu ste, to je odavno trebalo napraviti! Odmah po novom Ustavu zabraniti bilo kakve državne ili druge zajednice, pre svega pripajanje EU-u i sličnim zločinačkim skupinama, NATO-u...!
Drugo, ljude koji rade protiv ustava i države Srbije izgoniti iz zemlje ili zatvoriti, ovisi šta su napravili.
U ostalom to svaka prava država već tako i radi, pogotovo zemlje EU-a!
Postaviti stvari na svoje mesto i da više postanemo država!!!

Primož1955

pre 11 godina

@ Franz
Franz, premda si 1952, očigledno ti finansije nisu jača strana,inače bi znao da su se devize uplačivale Narodnim Bankama republika, a da su se samo evidentno vodile u NBJ.
Te "ogromne" uplate, koje kako kažeš je Slovenija uplačivala Srbiji bi mogao da sagledaš i sa stanovišta koliko je uzimala od Srbije kroz jeftine poljoprivredne proizvode i sirovine, kao što je bakar,ili prodavajući joj kroz malogranični promet i klirinški račun sa Italijom, (goriška lira)bofl robu po cenama koje su bile i do 8 puta veće od nabavnih.
Sviđalo se tebi ili ne, EU nije Jugoslavija da Miha Marinko i Janez Stanovnik u dogovoru sa Titom odrede tekuću ekonomsku politiku sa privilegijama za njih pa će shodno tome Slovenija morati da reši pitanje štednje LB. Sada više nemate Srbiju da ona plaća vaše račune.
Bilo to tebi drago ili ne i nervirao se ti zbog toga ili ne.

R2D2

pre 11 godina

Citajuci komentare covek moze da zakljuci zasto smo tu gde jesmo.
Najveci deo komentara je tipa "trazi od Slovenije da da nekom autonomiju", "ne treba ga pustiti vise u Srbiju", "Kostunica ih je odavno prozreo" itd.
Sve u svemu nego filozofiranje bez ikakvog dodira sa realnoscu i bez ijednog predlog kako se iz ove situacije izvuci.
Plan Z4 je bio veoma dobar za Srbe u Hrvatskoj (imali bi cak i svoju zastavu i valutu), odbili su i znamo kako se zavrsilo, Sloba je mogao da podeli Kosovo na vreme, nije hteo i znamo kako se sve zavrsilo, necemo da se prikljucimo NATO pa se poteze pitanje Vojvodine, Srbija ce sad verovatno uciniti sve da Vojvodina "ne ode" daljim pritiscima a posle ce se nuditi i ono sto nije ni trazila.
Sve u svemu, sve sto znamo je da filozofiramo i kukamo o belosvetskoj nepravdi i umesto da neko zasuce ruke i nesto uradi i donese neku hrabru odluku tipa dacemo 50% onoga sto traze jer cemo za par godina izgubiti 100%, Srbija se ponasa i razmislja kao da je na Marsu.
A to da li je Srbija zasluzila da se zapad prema njoj tako ponasa ili ne uopste nije bitno, bitno je da se Srbija osvesti i pogleda svet oko sebe i gradi svoju politiku na realnim osnovama i sa pravim ljudima, sto sa ovim trenutnim populistima bez ideje na vlasti sigurno nece biti moguce

pera

pre 11 godina

gos*n Kacin je poceo da gubi kompas!ustav ce promeniti samo narod srbije ako zeli!a cini mi se da ne zeli!a vi gospodine diktirajte po onoj vasoj velikoj sili od zemlje,sta god hocete!

hvala sto pomazete da se odvojimo vasim upornim uvredama na nas racun

pre 11 godina

Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.
(autonomaske lazi i prevare, 23. septembar 2012 17:38)

Sjasite vise i vi sa vasim velikosrpskim palamudjenjima.Upravo zbog takvih cemo i da se odvojimo.I to brzo.
Ako vec ne valjamo skinite nam se onda i pustite nas da zivim.

dejan-minhen

pre 11 godina

Srbija je drzava Srba i SVIH njenih gradana!
Nema IZBRISANIH. Nema proslave Oluje!!!

Da nije to pravi razlog zasto Srbija nije clanica EU.

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(nije ni zalosno ni smesno,nego strasno, 23. septembar 2012 19:57)
Samo se ti smeji, izgleda ni ti pojma nemas o istoriji i stvarnosti - mora da je lepo ziveti u lakoj naivnosti.
Nije Srbija pobedila Treci rajh, ne varaj se, nego je Rusija – da nje nije bilo, iskrvarili bi i Ameri i Englezi u borbi protiv Hitlera, ili bi se na kraju cak i dogovorili. A nama ne radi ceo svet o glavi zbog toga, nego EU i NATO - da li ti stvarno nije bilo dosta dokaza do sad? Ama svugde u Ex-YU delegitimizacija Srba - centralizacija u BiH, decentralizacija u Srbiji, terorizam pa separatizam u Srbiji OK, za Srbe u Hrvatskoj moze samo Z4, ali nikakav Z4 za Albance (iako su Srbi imali daleko vise razloga za otcepljenje od Tudjmanove Hrvatske nego Albanci od Slobine Srbije).
O majko mila koja pro-EU-zatucanost i stokholmsindromske autodestruktivne naivnosti! Pa stvarno i treba da nestanemo kao narod. Ovolika kolicina naivnosti jednostavno nije odrziva.

valjevo

pre 11 godina

Ovde je na delu velika zabluda!
Niko nas ne tera u EU, sami smo se opredelili, tako i sami mozemo i da odustanemo od tog cilja, samo posle toga nastupa totalni mrak i 1000 puta veca beda!
Pa mi da nije bilo EU, ni struje ne bi imali!

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Nije kriv Kacin, mi smo g...?! Svako ko sebe, svojom voljom, dovede u polozaj prostitutke, mora da trpi sve ono sto ta "profesija" nosi sa sobom. Kacin zna sa kime ima posla ki zbog toga se tako osiono, skoro, rasisticki ponasa. Sreca je sto nas gospodin Kacin i njegovi stranmi sponzori nisu proglasili crncima paa njegovo pponasanje ne kozemo da okaraktyerisemo kao rasisticko. Da li neko od srpskih politicara ume i sme da odgovori i zatvori usta ovom "gaulajteru" ili, to nije u skladu sa nasim "bezalternativnim putem"?

blaza

pre 11 godina

Dokle ce te ovu budalu pustati da nam zagadjuje medijski prostor. Ovo je necuveno .Neka on menja ustav u njegovoj dezeli , a nas nek ostavi na miru. Mora da shvati da je Tadic proslost.

nije ni zalosno ni smesno,nego strasno

pre 11 godina

Dok god ne shvatimo ili priznamo svi da je Srbija POD ZAVEROM zapada, da joj se moze uciniti to sto joj se ucinilo (iako Srbi i te kako nisu cvece i su se nagresili nad komsijama) ali da je pre cetvrt veka pokrenut antisrpski program u Zapadu i da su sad nagradjeni svi koju su bili na strani Hitlera, e dok god se to ne shvati, i dok god dostojanstva nema da nas stiti od zavere, dalje cemo se slabiti i sami kriviti. Ali kod nekih ocigledno za to mozga nema!
(Dostojanstvo, 23. septembar 2012 17:30)

Hahah da Srbija je pobedila Treci rajh i sad nam ceo svet radi o glavi zbog toga?!
O majko mila koja zatucanost?!Pa stvarno i treba da nestanemo kao narod.Ovolika kolicina gluposti jednostavno nije odrziva.
I tako,nijednu drugu zemlju nego bas Srbiju svi mrze?!?

Beli

pre 11 godina

Ne krivite Kacina. Nije to njegovo, nego svapsko maslo. Lakse ce se povratiti imovina pounavskih Svaba kad se odvoji Vojvodina. Sva ce se ta pitanja otvoriti kad dodje vreme

Novosađanin

pre 11 godina

Nemojte ni slučajno to više spominjati. Ako se naši političari uhvate pisanja novog ustava to će trajati minimum 2 godine. Za to vreme neće ništa drugo raditi. Sve se može rešiti zakonima.

osoba obolela od sizofrenije ne priznaje postojanje bolesti

pre 11 godina

(Dostojanstvo, 23. septembar 2012 17:30)

Covece da li ti stvarno verujes u ove budalastine koje pises?Zavera?
Zavera EU protiv Srbije?Zemlje sa jedva 7 miliona stanovnika?Zemlje koju mozes biciklom da predjes za jedan dan?
Nije zavera nego saspianje najbanalnijih istina u facu.A to sto je ovde narod retardiran i uopste ne razume okolnosti u kojima zivi nije problem EU,Rusije ili nekog treceg nego iskljucivo nas.

Znas li ti "dostojanstveni" koliko je para iz te EU uslo u Srbiju?Znas li koliko stanovnika ima recimo Berlin,London ili Moskva?

Da li iko normalan zaista misli da postoji zavera protiv Srba?Ako ima neka mi objasni zasto bi postojala?Pa mogu gumicu da uzmu i da nas izbrisu da zele.

Simptomi sizofrenije :
- povlačenje iz društva
- depersonalizacija, intenzivna anksioznost i nerealan odnosom prema svetu i ljudima
- halucinacijama (osoba čuje glasove i vidi slike koji ne postoje)
- zabludama raznih vrsta
- osećajem da je obolela osoba pod vlašću nepoznatih sila

Jel' i dalje ne vidite kakav problem ima Srbija?

p.s. Nego mozes li ti nesto konkretno da uradis sa tim "dostojanstvom"?Ili treba da se tera inat pa kad nema kuda onda skidaj gace i cekaj da te isprase?

TACKA

pre 11 godina

Da ste heli mogli ste da odgledate emisiju na Happy tv kad je gostovao Kacin u Crilici.
Rekao je tako gole i surove istine. Neke nove,neke od pre 20 godina. Prosto i jednostavno objasnio u kakvom smo mi problemu.

Ali ovde ISTINA NE PROLAZI. Istina je ubila i pokojnog Djindjica.

Srbija je zemlja osudjena da nestane iskljucivo, i ponavljam ISKLJUCIVO zbog idiotizma njenih stanovnika.

mattko

pre 11 godina

@Nik
mislite da se nesto ozbiljno kuva? Pa danas je ozbiljna stvar kuvati pasulj jer mu je cena 700 din/kg kao nigde! By the way za Vojvodinu ne brinite, voli ona Srbiju samo ljubav nije uzvracena!

Asterix

pre 11 godina

Nemacka samo tamo gde nije platila ratnu odstetu jos uvek podriva zemlje koje su se borile protiv fasizma.Instrument je Kacin i njemu treba zabraniti da se obraca.Moze i medjunarodni skandal da se napravi,da se jednostavno uhapsi i nakon 7 sdana deportuje bez dokumenata pod optuznicom lazna.Ja sam da se ovo dovede pred ujedinjene nacije u segmenti unijeje(odredjene clanice ) budu prisiljene da Kacina deportuju za slovceniju.
DS i svi parlamentarni su ucestvovali u kreiranju ustava.Sto ga drugacije nisu definisali,nemam pojma,samo odlicno zanm da im je predsednik bio boris tadic prilikom usvajanja.
Ustav je precizna forma,prihodi -rashodi.Od ukupnog APV je 7%.Ako je deficit,onda je deficit i tu nema nikavih para.
Precesljati urgentno razvojnu banku,a pouzdano se zna sta je radila.
http://www.youtube.com/watch?v=l-eTqlvQuLw
PS NISAM IZBEGLICA!

euroskeptik

pre 11 godina

Ovakvo otvoreno i krajnje neumesno mesanje u unutrasnje stvari jedne evropske zemlje je kap koja je prelila casu!Bivse kolonije u Africi/Aziji...itd su imale bolji tretman od strane svojih Grand Mastera nego Srbija u 21 veku od tzv. Evropske Unije. Zaista ovo je sramota i porazavajuce je za celu naciju, svakim danom sve vise i vise mi se gade teme koje govore ili pozivaju na integraciju sa EU. Meni je vise bitnije da se u Srbiji uspostavi dobar sistem na vladavini prava i zakona gde ce svaki gradjanin biti zasticen i gde ce normalno vodi zivot bez raznoraznih stresova. Clanstvo krnje Srbije ciji bi nov ustav bio napisan u Briselu ne obezbedjuje blagostanje i raj a Srbija bi bila u drustvu trece EU lige koju ce ciniti: Bulgaria, Romania, Croatia and the rest of ex YU.

Zdenko

pre 11 godina

Koliko se secam od njih je sve i pocelo i da na kraju su bili u pravu !!!
Otrezni se Srbijo!
(Dejan, 23. septembar 2012 19:58).

Secanje te lose sluzi i to veoma lose.U 4,25 i pocinje kako je pocelo.
Obrati paznju na novinara koji insistira na prici koju ti forsiras,Milan Kucan cuti ko zaliven
http://www.youtube.com/watch?v=0PxG92CZc18
I nemoj da instrumentalizujes vise srbiju.Te Tudjmanovske i Izetbegoviceve fore i munje detetu pricaj, ali svedocenje i video zapis postoji

totti

pre 11 godina

@Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.
(autonomaske lazi i prevare, 23. septembar 2012 17:38)

Nije tacno, Vojvodina pravi 41% BDP, a ne dobije ni onih bednih 7%!!!

Zasto ja da placam i gradim most na Adi, j..e mi se za most na Adi. Zaradite pa gradite sta hocete.

Ako zaradim 41%, hocu mojih 41%!!!! Sta ima neki marmun iz BG da mi govori kako ja da trosim svoje zaradjene pare i jos da mi udara reket

Sync

pre 11 godina

Nas problem je sto nikada ne slusamo savete, nego se jos i busamo i kurazimo, a kad imas posla sa jacima ili dobrom ekipom onda su batine neminovne.

vulkan

pre 11 godina

Pa nama kazu treba 10.milijardi evra za stabilizaciju,jer smo u velikoj buli - tako da tu milijardu mozemo dati tvojoj Sloveniji,jer ste i vi dosli do prosjackog stapa,zato sto vise vodis racuna o drugima nego o Sloveniji.

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(nema ovde mozga ocigledno,zato i jesmo tu gde smo, 23. septembar 2012 16:28)
E bas zato jesmo tu gde smo, i se sad krivimo sami za sve. Dok god ne shvatimo ili priznamo svi da je Srbija POD ZAVEROM zapada, da joj se moze uciniti to sto joj se ucinilo (iako Srbi i te kako nisu cvece i su se nagresili nad komsijama) ali da je pre cetvrt veka pokrenut antisrpski program u Zapadu i da su sad nagradjeni svi koju su bili na strani Hitlera, e dok god se to ne shvati, i dok god dostojanstva nema da nas stiti od zavere, dalje cemo se slabiti i sami kriviti. Ali kod nekih ocigledno za to mozga nema!

Dejan

pre 11 godina

"Znaci pocelo je, kako mi se cini, izgleda da cu da uramim slike milosevica i kostunice na kraju-sve su bili u pravu"

Koliko se secam od njih je sve i pocelo i da na kraju su bili u pravu !!!
Otrezni se Srbijo !

srdjan milosevic

pre 11 godina

Ubogim provincijalcima sa margina civilizacije i ne treba ustav,da budemo iskreni.Ziveli su i petsto godina pod Turcima bez ustava pa evo ih zivih i zdravih.To sto im vozovi jure 30km/h zasluga je Zapada.Ha,ha,ha,rajo sa Orjenta...Nikada se ti neces civilizovati dok je ove i ovakve vlasti...

sima

pre 11 godina

@TACKA - Srbija je zemlja osudjena da nestane iskljucivo, i ponavljam ISKLJUCIVO zbog idiotizma njenih stanovnika.,

Druze, ti si ocigledan dokaz istinitosti tvoje tvrdnje.

Stefan

pre 11 godina

Zastupanje ustava po modelu kakav vidi ovaj iz priloga
http://www.kurir-info.rs/suludi-nenad-canak-ubij-stoku-beogradsku-clanak-424620

I ovakvi iz autonomistickog pokret(kako rekose,autisticnog preciznije) treba da mi vode pokrajnu i kucu???
Ne moze ni pod tackom da mi drogu nude besplatno.
Molim kacina da insistira od vlade Republike Srbije da ovaj slucaj istrazi do kraja.
Molim Ivicu Dacica da objasni na osnovu kog clana zakona je dozvoljeno civilnom stanovnistvu horde bandita?
Tu ugrozenost jedino moze da procenjuje policija i vec ustanovljena nacela funkcionera,ali Canak nije funkcioner ni drzavni ni pokrajinski.
Zbog ovog slucaja slazem se da Kacin zbog izazivanja ne tolerancije,verske,nacionalne i destabilizacije,zatraziti njegovu zabranu izopstenje u koliko se to ne dogodi od strane Evropskog parlamenta,samo mu uskratiti gostoprimvstvo.Slovenju treba saterati u okvire u kojima se nalazi i traziti sva prava SFRJ naroda koja su im uskratili doticni nacional fasisticki strojevi Slovenije

kaiser

pre 11 godina

"Interesantno je to sto drugi ljudi govore i otcepljuju Vojvodinu u ime Vojvodjana. U Vojvodini na izborima veliku vecinu dobila je napredna stranka, dveri su jedino u Vojvodini dobili. DSovci su potegli pitanje otcepljenja kad su izgubili izbore, na njihovu zalost narod ne zeli da se cepa. Što se tice izjave ovog Slovenca takve izjave me nepogadjaju posto znam da od toga nema nista.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vojvodjanin, 23. septembar 2012 17:38) "

Šališ se?
Ne postoji Vojvodina u kojoj je SNS dobio većinu, niti ona u kojoj su Dveri išta više od statističke greške.
O kojoj sad pa ti Vojvodini pričaš kada to zna svaki Vojvodjanin, a i većina van nje?
Na čemu god da si, ostavi se toga, nije zdravo.
Koji vic...

milos

pre 11 godina

@Nesh M: E stvarno čovek svašta pročita. Odrasli u vreme kad se dekretom odlučivalo, sad smo uleteli u neku kao demokratiju ali bismo zadržali ponekad i dekrete. Slično, hoćema kapitalizam ali da nam se komunistički svima udeli. Hoćeš dekretom da praviš novu naciju, pa bi u Vojvodini osim postojećih naroda živeli i Vojvođani i Srbi, kako se ko opredeli. Pa bi onda roditelji npr. bili Srbi a deca Vojvođani, a porodica recimo kolonizatora iz Bosne. Naravno, Mađari će uvek biti Mađari a Rumuni - Rumuni, a ne Vojvođani. Onda bi se uveo i vojvođanski jezik, pa škole na vojvođanskom i srpskom... I to sve bi ti - dekretom. Pa sudski tumači, kao sad za crnogorski. Eto posla za presipanje koliko želiš. Voleo bih da se raspiše referendum o nezavisnosti Vojvodine, pa da se lepo to reši za neko vreme, da ne slušamo o ugnjetavanju i glupostima. Stvarno imamo pametnija posla svi zajedno. Lično mislim da narod u Vojvodini nema mnogo dilema, već da je to priča dokoličara. Ljudi tamo žive u miru, toliko nacija, toliko jezika, pa ni histerija 90-tih nije razorila tu sredinu. Valjda izuzetak u ex-YU. I sad bi neki "dekretisti" i tu da unose razdor...

živojin inić

pre 11 godina

Evropa je odavno pročitala beogradske političare, koji dosledno od našeg ujedinjenja sa Srbijom sporovde političku asimilacije ovdašnjeg življa i promene etničke slike u jednom multinacionalnom i multikonfesionalnom delu starog kontinenta. Prvo je zlehuda sudbina pogodila vojvođanske Nemce, zatim su na red došli Mađari, pa sad u Vojvodini u kojoj je 1918 živela po trećina Srba, Nemaca i Mađara, imamo dominaciju Srba. Ni to im nije bilo dovoljno. Ustavnim promenama onog ludaka iz DSS, koje su svesrdno podržali i Tadićeve demokrate, verifikovana je neviđena pljaćka onog dela bivše države koji je uz Slovceniju najsnažnije grabio prema Evropi. Živim za dan kada ćemo se konačno naći tamo gde i pripadamo, daleko od ove balkanske mofete.

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Jedan diplomata ne smije debi dozvoliti da se miješa u unutrašnje stvari jedne države. Takve stvari nisu posao diplomate. Da li bi se on onako velikodušno ponudio da napiše Ustav. Neka najprije u svom dvorištu sredi problem obespravljenih/izbrisanih, pa onda neka filozofira po Evropi kako se drugi trebaju organizovati.

iskusan

pre 11 godina

Covek je u stvari rekao,priznajte Kosovo da vam ne uzmemo i Vojvodinu.
Kad god su nam slali poruke tog tipa,vrlo brzo su ih i sprovodili u delo.

crni domino

pre 11 godina

Sto volimo da prosipamo pamet, sto volimo da gledamo u tudje dvoriste, sto volimo da budemo patrijote, sto volimo da smo najpametniji, sto volimo da vredjamo, sto volimo mrk pogled, jer tada smo vazni! Kome?
A da li iko od vas ima maramicu u dzepu da obrise nos?
Nemate, vec hrknete pa na trotoar ili u rukav!
I vi pricate o patriotizmu i vi vodite neku politiku? Pokrijte se usima!
Nadam se da je vas master primio Kacinovu poruku i da ce ipak morati da menja preambulirani Ustav.

bezimena

pre 11 godina

Najbolje da zamolimo Slovence da nam skroje ustav posto smo mi nepismeni.
(lesa, 23. septembar 2012 22:17)

Najzad nešto konstruktivno, iako Vam to nije bila namera...

fan marije terezije

pre 11 godina

Slovenac,moju zemlju zvanu vojvodina pusti na miru.Mi ti nismo slovenija niti tezimo tome.Genocid i pljacku koju je sprovela drzava Slovenija,uskratila jugoslovenima prava na drzavljanstvo i drzala ih gotovo 15 godina da ne postoje.
Mene zanima ustedjevina od pok oca,pa me zanima kako cete nam isplacivati,glavnicu na ruke a kamatu na rate ili kamatu i glavnicu odmah na ruke?
dakle u pitanju je privatni novac i drzave Jugoslavije nemaju veze,osim drzave slovenije koja je bila garant za sigurnost novca.
nas vojvodjanski problem je unutrasnje pitanje i demokratsko,za sloveniju pitanje nakon razdruzivanja jugoslavije,za vas pitanje je zatvoreno.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Iza zelje Jelka Kacina o promeni Ustava Republike Srbije nista nije toliko vazno, kao otvaranje mogucnosti da Srbija prizna KiM kao samostalnu Drzavu! Sto se Vojvodine tice glavni kocnicari Lokomotive Srbije upravo je EU, sto je Vojvodina i dalje u sastavu Srbije! A medju Nacionalni odnosi funkcionisu Izvanredno bez ekcesa u celoj Vojvodini. Sto i pokazuju rezultati da je po tom pitanju Slovenija daleko iza Vojvodine. Sud u Strazburu zatrazio je od Slovenije da se svim gradjanima kojima je (zamislite) oduzeto Drzavljanstvo Slovenije, vrati po hitnom postupku. Dali je tako g-dine Kacin? Ocistite malo i kod vas..

Sofija

pre 11 godina

Ustav Republike Srbije svakako treba menjati, i to ne iz razloga sto to g. Kacin, u svojstvu IZVESTIOCA EVROPSKOG PARLAMENTA kaze, odn. predlaze, vec zbog toga sto nije dobar, "sklepan" je na brzinu, i kao sto znamo "prosao je na mala vrata"! Meni je jako zao sto ISTINA mnoge boli, pa se u nedostatku pravih argumenata hvataju za nacionalnu pripadnost g. Kacina, kao da je to bitno! Danas Slovenac, sutra neko drugi, ali sa ovakvim Ustavom necemo se ni za sto godina pomeriti ni korak napred! To je sustina naseg problema, a nije problem onaj koji nam na to ukazuje, a po najmanje njegova nacionalnost!

Milos

pre 11 godina

@Tex
Odlazak novca u republicke banke sa izdvajanjem za nerazvijene, to jest Kosovom, nema nikakve veze.
1) U apslolutnim vrednostima najvise je izdvajala Srbija. Razlog je jednostavan, samodoprinosi (kako se to tad zvalo) su raspisivani procentualno po stanovniku , u nekim slucajevima i po republickom dohotku i UVEK je Srbija imala najveci udeo.
2) Nije samo Kosovo bilo recipijent te pomoci, R. Makedonija i Crna Gora su takodje bile finansirane, kako posle zemljotresa tako i kao recipijenti razvojne pomci federacije.
Tako da mi posle svega nije jasan Vas komentar? Meni je drago sto se Yugoslavija ugasila. I to je to. Mi zivimo nase zivote ne mislimo da nam bilo ko bilo sta duguje i drzimo se one stare, svoje ne damo tudje necemo :-)

klenga

pre 11 godina

nov ustav pod hitno...nekoliko zemalja se sprema na mars i treba se na vreme obezbediti i ubaciti mars kao neotuđivi deo naše teritorije...kad je mesec u pitanju,tu smo mi,kao nebeski narod,potpuno zakazali...sada ga svi svojataju...ako hoćemo da ga povratimo,moracemo da vodimo nebesko-svemirski rat...a možemo li mi to,nebeska srbijo...

Dragi

pre 11 godina

Ko je taj Kacin da bi nam naređivao da pod hitno promenimo Ustav? Možda naš Ustav nije dobar, ali to je naša stvar, a ne tamo nekog političarčića, koga niko ozbiljno ne shvata ni u toj njegovoj austrijskoj konjušnici.

mattko

pre 11 godina

@vulkan
A mozda da malo skoknes do Slovenije da vidis na kakvom su oni "prosjackom stapu" kako kazes. Samo pozuri dok ti jos ne zatreba viza!

Roy Bean

pre 11 godina

@ Tex/Franz,
Malo ti tesko ide jezik kojim ne baratas, morfologija i sintaksa.
toliko o nezavisnoscu=toliko o nezavisnosti
upliv novca=priliv novca
Trebalo bi da znas da glasovi u sistemu o kome pricas nisu imali uticaja, naime sa liste kandidata birali su se svi,a oni su bili provereni kadrovi, tako da su tvoje price o uticaju glasova na raspodelu sredstava smesne i pokazuju nepoznavanje.
Vidim da ti se u svesti i dalje zadrzao milion maraka kao parametar i mitska velicina. A ako su Vojvodina i Slovenija ulagale u Kosovo, sada treba da potrazuju svoja ulaganja od nezavisnog Kosova, isto kao i Srbija.

Tex

pre 11 godina

Franz, premda si 1952, očigledno ti finansije nisu jača strana,inače bi znao da su se devize uplačivale Narodnim Bankama republika, a da su se samo evidentno vodile u NBJ.
Te "ogromne" uplate, koje kako kažeš je Slovenija uplačivala Srbiji bi mogao da sagledaš i sa stanovišta koliko je uzimala od Srbije kroz jeftine poljoprivredne proizvode i sirovine, kao što je bakar,ili prodavajući joj kroz malogranični promet i klirinški račun sa Italijom, (goriška lira)bofl robu po cenama koje su bile i do 8 puta veće od nabavnih.
Sviđalo se tebi ili ne, EU nije Jugoslavija da Miha Marinko i Janez Stanovnik u dogovoru sa Titom odrede tekuću ekonomsku politiku sa privilegijama za njih pa će shodno tome Slovenija morati da reši pitanje štednje LB. Sada više nemate Srbiju da ona plaća vaše račune.
Bilo to tebi drago ili ne i nervirao se ti zbog toga ili ne.
(Primož1955, 23. septembar 2012 18:16)

Absolutno netacno. Na Kosovo je islo milion maraka dnevno po najvise od Slovenije i Vojvodine i oni nisu mogli nista povodom toga da urade sem da predloze da se Kosovu da kredit umesto nedoglednih uplata. Toliko o nezavisnoscu bankarskog sistema republika. Onaj ko je kontrolisao glasove kontrolisao je uliv novca.

NIKADA

pre 11 godina

Opet su poceli sa zavrtaljkama. Da je Tadic na vlasti, vec bi poceo da ispunjava ove nebuloze. Kad se samo setim kako je BoTa slavodobitno obavestio planetu da je uhapsio Mladica, ocekujuci datum ili ko zna sta i kako su ga samo izigrali.

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(osoba obolela od sizofrenije ne priznaje postojanje bolesti, 23. septembar 2012 19:54)
Covece pa da li ti stvarno verujes u naivne budalastine koje pises? Molim, koliko je para uslo uz EU u Srbiju? Pa gde su te pare, kako zive ljudi, a u tvom slepom autizmu si izgleda zaboravio oruzje koje je uslo u Ex-SFRJ i bombe koje so padale iz EU po Srbiji? A da se vodi antisrpska politika, i to od oktobra 2000e pa do danas, je li to stvarno ne vidis? E onda ti pomoci nema!
Zasto bi postojala zavera? Je li ti to ozbiljno pitas? Imas li ti pojma o istoriji i geopolitici? Zavera je kazna za nas zbog nase vere u socijalizam, zbog suprotstavljanju neoliberalnom svetskom poretku i zato sto smo i se ponasamo kao mala Rusija. Zapadna Evropa se prema Rusiji ponasa kao da kraja komunizma nije bila. Uporedi kako se Zapad ponasa prema komunistickoj Kini, pa i prema arapskim zemljama koje su skinule socijalizam - nema veze da im dolazi vehabijski klerofasizam, samo da se izbrise Crveno sa ovog sveta.
Simptomi autizma:
- nedostatak intuicija
- nesposobnost u razumijevanju socijalne komunikacije (kod tebe geopolitike i evidentnosti)
- ograničeni interesi i ponavljajuće ponašanje
- privrženost osobama koje su im primarni njegovatelji i davatelji sigurnosti (tebi EU i valjda NATO)
p.s. Nego mozes li ti nesto konkretno da uradis sa tvojom naivnom EU-filijom? Ako ne, onda skidaj gace pa ih pojedi, da se barem od toga zasitis.

KoJeIOn

pre 11 godina

Da se ovaj deka malo manje meša u tuđe Zakone i uređivanje tuđih zemalja i da malo više gleda kršenje ljudskih prava u nekim zemljama. Za šta on sebe smatra, možda za EU policajca?

Milan

pre 11 godina

"Problem" Vojvodine treba resiti mirno i demokratski -ali jednom za uvek!
Lepo pitajte "gradjane" Vojvodine na referendumu:
- nezavisnost
- kao jednaki deo Srbije kakva god ona bila (centralisticka, uredjena po oblastima, srezima ili bilo kojim drugim jedinicama)
- kao deo Madzarske (pa da skrate put ka EU)

Resenje u kojem ce da postoji centralizovana paradrzava unutar druge centralizovane paradzrave ne dolazi u obzir jer je retardirano.

Pametan euro

pre 11 godina

Jedini spas vam je, da slušate pametnog Kacina brača Srbi. On zna, šta radi i samo želi, da vam pomogne u EU. Nadam se, da če budemo opet zajedno u evropi. Evropska Yugoslavija. ;)

dejan-minhen

pre 11 godina

(Pametan euro, 24. septembar 2012 00:16)

hvala na pozivu, vama svako dobro. ali NIKADA vise zajednicka drzava sa Slovencima, Hrvatima, Makedoncima, Federacijom BIH i Crnogorcima.

Da smo bili pametni Jugoslaviju nikada ne bih ni stvorili.
I danas ne bih slusali nikakve lekcije od Kacina, Josipovica itd. koji bi maksimalno bili guverneri nekih AP u Italiji ili Austriji. Da nije bilo Jugoslavije

komentar

pre 11 godina

@lesa, 23. septembar 2012 22:17
Slovenci su nam vec krojili ustav, samo sto vi to ne znate.
Sto god manje znate, pravite se sve pametniji.
Kardelj je bio glavni pisac ustava, vidimo dobro u sta su nas oni uvalili i kako su Srbiju iskasapili sa ovim nakaradnim pokrajinama.
I sad opet Slovenci hoce da dovrse stvaranje drzav od pokrajina. Sto sebi nisu stvorili pokrajine, nego nama.
Kardelj je srski narod podelio u vise republika, a Srbiju na 2 pokrajine kojima je dao ulogu staratelja nad tzv. uzom Srbijom.
Pa sto nije Slovence podelio u vise republika nego Srbe.
I sad neko zali za slovenackom pamecu. Dozivaju Slovence da nam oni pisu ustav, kao mi smo glupi, a oni pametni pa ce oni da pisu ustav prema nasem interesu.
Pa da li ste vi normalni.
Srbija je imala ustav 1835. godine, sto je retko koja drzava imala tad. Slovenija je prvi ustav dobila posle 1945.

Zoso

pre 11 godina

Pa sta peki ti se bori za timocku krajinu sta to nas briga ako hoces kralja bori se iz njega a mi se borimo za nase i nemojte nas porediti sa vama ni slucajno.

Nesh M.

pre 11 godina

Jedino sto moze da spreci CG scenario u Vojvodini jeste HITNA (po mom misljenju najkasnije za 12 meseci) promena Ustava tako da:
- Vojvodina i Srbija budu dve republike s podjednakim pravima u zajednici Vojvodine i Srbije
- Vojvodina bude podeljenja na Srem, Banat i Backu kao regione, te da svaki region ima podjednak broj vaznih institucija (npr. Ustavni sud u Kikindi/Zrenjaninu/Vrscu/Pancevu, centralna banka u Indjiji/Rumi/Sremskoj Mitrovici, parlament u Novom Sadu/Apatinu/Somboru/Subotici i sl) a Srbija na Timok, Sumadiju, Niski region i Sandzak (s slicnom raspodelom bitnih institucija kao i u Vojvodini)
- da novim Ustavom svi gradjani Vojvodine budu tretirani kao Vojvodjani sa (ubaciti naciju) poreklom, nesto poput sistema u SAD-u. Ne znam da li bi slican sistem radio i u Srbiji, ali mislim da treba pokusati napraviti nesta slicno i tamo
- da zvanicni jezici budu trenutno postojeci plus Engleski, Spanski i Kineski (opciono i Nemacki)
- da se Ustavom zabrani drzavi da namece ljudima penzijsko i zdravstveno osiguranje, kao i slicne namete (tj. treba dozvoliti pojedincu da bira da li hoce i koje osiguranje hoce), komunalne usluge itd
- da se moderni trendovi (npr Internet kao ljudsko pravo) inkorporiraju u Ustav
- da se Ustavom zacementira meritokratija (nesto kao sto je Singapur uradio)

I jos dosta stvari, :) Please note, da nisam pravnik - tako da je vrlo moguce da sam, s ciljem prezentovanja ideja, spomenuo sta cemu nije mesto u Ustavu.

Svako dobro zelim!

PatriJota

pre 11 godina

Promena ustava, građanska država (umesto nacionalne??), autonomija Vojvodine (politička?), i kao šlag na tortu prajd i kao šlag na šlag da moramo to da volimo i da nam bude simpatično!
Prijatelju odmori, niti možemo niti hoćemo to da ispunimo, niti želimo u EU i NATO!

Bacvanin

pre 11 godina

Problem je da Beograd ne zeli da ispusti nikakve finansije od Vojvodine. Pa ni onih bednih 7% nece da daju, a ne da se odreknu ovce za sisanje.
Naplativost poreza i uopsteno, naplata potrazivaja privrede i dzave je uvek bila najveca upravo u Vojvodini. Ne kazem da ostatak ne placa nista, ali znacajno manje, ako bi se tako dobar platisa osamostalio, onda bi Beograd morao da popravi naplatu na jugu, a to nije popularno.
Pored toga, Vojvodina je vise prozapadna/proevropska nego BG i centar, sto u principu nije problem, pod uslovom da drugi prihvataju razlicitost, ali kada je ikoja vlada u BG prihvatala razlicitost i dozvoljavala promene?
Mislim da ce Vojvodjansko pitanje da se intenzivira, ako se ova kosovsko tapkanje u mestu nastavi, jer vosa je uvek bila blize Berlinu i Becu nego Moskvi i Pekingu, a politika hocu i jedno i drugo nece funkcionisati na duze staze.

jugoslaven

pre 11 godina

Tako je. Hvala Svevišnjem da postoji spoljni pritisak pa smo manji brlog nego što bi inače bili.Stvar je potpuno jasna: Srbija ili će biti normalna, demokratska, otvorena prema svima, sa pozitivnim inicijativama prema susedima,koja će promovisati kult ajvara, pirotske peglane i kačkavalja, užičke pršute i sremskog kulena, manastira Svete Fruške gore itd. a ne Kosovskog boja,Marka Kraljevića, Mladića i Karadžica, i ostalih hajduka i secikesa - ili je neće biti.

Sto je babi milo....

pre 11 godina

Evo ga opet ovaj.Sada je krenuo na Vojvodinu. Sutra ce na Rasku oblasta.Pa onda na istocnu Srbiju itd. I garantujem da ce da pocne pricu o konfederalizaciji Srbije

Panonka

pre 11 godina

Nemojte se rogusiti toliko, braco Srbijanci, svorc ste i pred totalnim bankrotom jer ne stizete organizovati svoju drzavu od silnog srbovanja. Pare vam trebaju, braca Rusi se malo stisli, a Zapad vas hoce spasavati samo ako se pod hitno upristojite. Dakle man'te se srbovanja, lopatu u ruke, vise niko nece raditi za vas i izdrzavati vas i vase megalomanske ideje, pa ni Vojvodjani.

Pamet u glavu, slusajte pazljivo sta Kacin govori u ime Evrope, pa mozda i nastavimo ziveti zajedno!

matori

pre 11 godina

U poslednje vreme sam se načitao stavova, mišljenja, saveta i komentara, koji se odnose na pitanje statusa Vojvodine i njene autonomije u Srbiji.
Većinom su to laičke, ostrašćene, ničim argumentovane izjave pojedinaca koji o celoj materiji znaju NIŠTA ili veoma malo...
Nemam nameru da se ovde upuštam u edukaciju neukih, ali predlažem da se svi koji u vezi sa tom temom žele nešto reći, prethodno (malo) informišu iz javno dostupnih dokumenata, koji su nastali u prethodnih 9-10 decenija.
Podsećam samo na jednu sitnu okolnost: nije se u SFRJ davala toliko jasna i široka autonomija Vojvodini, zato što je to bio nečiji ćef (ili zla namera prema Srbiji, kako neki uobražavaju), nego se radilo o striktnom poštovanju međunarodnih obaveza i uslova, pod kojima je svojevremeno taj deo Austro-Ugarske monarhije predat i pripojen kraljevini Jugoslaviji.
To što su nekakve "velike narodne skupštine" izglasavale da se prisajedine sa Srbijom, nema toliku pravnu snagu, kao dokumenti koje su potpisale tadašnje velike sile, a to je bilo kasnije, tako da Vojvodina nije postala deo Srbije (mada je ovde to omiljena propagandna teza), nego deo Jugoslavije, a u administrativnom smislu pokrajina u Srbiji.
Neki od vitalnih uslova, propisanih tim dokumentima, jeste OBAVEZA da se obezbedi najšira autonomija i adekvatna "posebnost" za pripojeno područje.
Srbija bi mogla dospeti u prilično nezavidnu situaciju, ako bi se neko odlučio da isteruje stvari do kraja, ukoliko se nastavi sa opstrukcijom autonomije...

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ustav omogucava maksimalnu decentralizaciju, ali ne i nadleznosti u cilju separatizma. kacin opet duva u frulu rasturanja onog sto je ostalo od srbije. putuj americka evropo!

Icarus

pre 11 godina

@Nesh M - Svaka cast za komentar. Delimo isto misljenje ali dzabe. PatriJote su smanjile Srbiju ovakvim ponasanjem i ne zaustavljaju se...ocigledno misle da Srbija treba da bude jos manja. Posle im je NATO i Amerika kriva. Meni je drugar iz Nemacke jednom rekao veoma pametnu stvar " Srbima ne treba neprijatelj, oni su sami sebi dovoljni ".

Nikola

pre 11 godina

Kacin je apsolutni car! Poznaje nas, zna naš mentalitet i zna kako da mu se suprotstavi. Posle njegovih izjava naši političari mogu samo da se ljute kao mala deca ali ne i da ospore ono što on priča. Jednostavno nemaju argumente za tako nešto.

aleks

pre 11 godina

Treba menjati ustav jer svejedno nije ni dobio podrsku gradjana a pogotovo u Vojvodini. To svi znamo. A Vojvodini dati izvrsnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Autonomija u okviru Srbije. I niko nece biti nesrecan zbog toga. A i zasto bi?!?

Anonimuz

pre 11 godina

Kacine, bavi se Slovenijom, a nas ostavi na miru. Verujem da prostranstva Slovenije vape za decentralizacijom, šta više gotovo sam siguran.

Petar

pre 11 godina

Stvari pocinju da funkcionisu samo kada se pokaze cvrsta ruka. Tako je bilo i bice u Srbiji i sa Srbima. Ne treba ostaviti ni malo prostora ni na jednom polju. Cast izuzecima, ali ovaj narod nije zasluzio nista bolje. Misle da se svet okrece oko njih, ziveci na planeti Srbiji.

Astarta

pre 11 godina

Vojvođani nisu prihvatili Koštuničin/Nikolićev/Tadićev ustav iako se za njega glasalo 2 dana (!) Dakle, stvari ne valjaju stoga je logično menjati ih. Pretnje i kletve od onih kojima je ovakvo stanje baš super neće nikoga ućutkati. Pa nama su u Novom Sadu pokrajinu razbili Srbi sa Kosova, nismo mi izašli na ulice ... Naša je sramota što evropski zvaničnici moraju da nam crtaju.

Dejan

pre 11 godina

Gospodin Kacin sa svojim preporukama je odavno presao granicu pristojnosti. Kakav god bio ustav Srbije, ko je bre on da se na ovakav drzak nacin mesa u unutrasnje stvari Srbije?

Jel moze za poceatk Slovenija da promeni svoj ustav da bi vratila gradjanska prava proteranim Srbima koje je, na tako demokratski nacin, prosto izbrisala 90-tih?

sumorni

pre 11 godina

Naravno da ga treba menjati, makar zbog same činjenice da je donešen lažiranjem.

Kao model novih rešenja je dobar onaj Ustav koji je važio pre "jogurt" revolucije.

Mada, ne mora ni on, Srbija uvek izabere krajnju varijantu.

lorimer

pre 11 godina

Ovaj članak nije baš trebao.

Danas će crkve da budu prazne, patriJote će da izgube ovaj lep dan lupajući minuse ovde.

Iako ništa ne mogu da promene.

Sve se vraća, pre ili kasnije, iako je bilo lepo dok je trajalo, jelda?

Franc1952

pre 11 godina

A Slovenija da vrati dug stedisama Ljubljanske banke.
(Peki74, 23. septembar 2012 13:51)
Ako te tvoj tata još tada nije nosio sa sobom, znao bi, da su se svaki dan sve devize, uplaćene tog istog dana odvajale u NBJ u Beograd! Svi znamo, gde su te devize završile! U RATU, koga je vodila Srbija ili EX Yuga, protiv svih ostalih! EX Yuge više nema, ostala Srbija, pa neka poplaća dugove ne samo LB, nego svih banaka, koje su bile obeštećene!
Možete nam vratiti i goleme pare, koje su išle iz Slovenije, Hrvatske i SAP Vojvodine za SAP Kosovo, sada Republika Kosovo!:) :)

Bugarin

pre 11 godina

Sudeći po komentarima još jednom se potvrđuje da ne možeš da doneseš slobodu narodu koji je ne želi. Istorija je dokazala da despotija ne proističe od despota, već od podanika.

Четник

pre 11 godina

Како је могуће да у једну суверену државу дође безначајан политичар и тражи да та држава мења устав, овакве треба протерати под хитно!!!

Petar

pre 11 godina

Taj retrogradni i nacionalisticki ustav je bio zadatak udbasa i ruskog placenika Kostunice. Zato je usao u Vladu i sad vise ne mora ni da bude u vlasti, zapecaceni smo. Problem Kosova je nemoguce resavati u bilo kom pravcu, sa Vojvodinom ce i dalje biti nesporazuma i nesuglasica sto moze eskalirati i u vece probleme. Cilj tog ustava je dakle bio da se Srbija ostane nestabilna i nesredjena drzava i da nikad ne krene da resava sustinske probleme.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Kacin: Srbija da promeni Ustav

Menjanje Ustava Srbije predstavljalo bi direktno "krsenje ljudsih prava" Vojislavu Dr. Kostunici koji "slavi slavu", "Sveti Ustav Srbije" !

Jox Novi Sad

pre 11 godina

Pa što se Slovenija ne decentralizuje tako kako predlaže Srbiji.Odvoje jednu oblast i naprave Skupštinu,izaberu vladu i ministre,proglase svoju policiju,zastavu,grb...
Vojvodina nije nastala na demokratski način,nju narod nikada nije izglasao.To niko neće da kaže ali Vojvodina je nastala na silu.I Vojvodina i ustav iz 1974 i sve što je nastalo od 1945.Šta se pravimo blesavi.Kao nije tako?!!!

Светлана Fox

pre 11 godina

Изјава Кацина је припрема за разбијање Србије од стране ЕУ (читај САД). Овакав развој догађаја је још пре неколико година наговестио Војислав Коштуница. Но, он је необавештен.

Laci

pre 11 godina

Eh Gosp. Kacin. Kako mozete ocekivati tako nesto. Pa taj ustav je donet da bi se politicari imali iza cega kriti i izbegavati da donesu bilo kakve promene koje vi od njih trazite.

Nego znate li vi za onu nasu "para vrti gde burgija nece"? Lepo zavrnite sve slavine dotacija i zajmova koje Srbija dobija od EU. Stopirajte sve ugovore slobodne trgovine. Pa ako se Srbija i dalje joguni pustite je niz vodu neka vegetira. Ionaki to nije neko trziste od znacaja za EU.

narode ovco,kakav si - tako ti je

pre 11 godina

Citajuci komentare dolazim opet do istog zakljucka. ISTINA je u Srbiji najnepozeljija kategorija. Ovaj narod mozes da lazes, da krades, da manipulises njime, da ga saljes u ratove, da mu se..es po glavi. Sve moze! Samo mu nemoj reci istinu!

bezimena

pre 11 godina

I Slovenija bi mogla da promeni svoj Ustav, Bosancima da prizna veća prava a i Italiji da vratai njen deo koji je nepravedno pripao Sloveniji.
(Branko, 23. septembar 2012 15:27)

Ovaj komentar je besmislen, kao i mnogi drugi, ovde se ne radi o Sloveniji, već o SRBIJI! Gledanjem i kritikovanjem tudjeg dvorišta naše neće biti očišćeno! I ne samo to, ovakvim "komentarima" diskriminišete nekoga samo zbog njegove nacionalne pripadnosti, što je nedopustivo!

J. Kacin NE predstavlja Sloveniju, već je IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA za Srbiju i ništa pogrešno i loše nije rekao, naprotiv!

gospodin Ganci

pre 11 godina

A, znaci sada postoji i neko "vojvodjansko pitanje" i to jos od 1989? Neka napravi EU neku android aplikaciju, tesko mi ovako da pratim cega sve moramo da se odreknemo da bi postali uspesni kao Grcka.

Milos

pre 11 godina

Prvo, mi srbi, to jest, vecina nas i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, ne zelimo da udjemo u Evropsku Uniju, ne zelimo da Vojvodina bude ni malo autonomna i ne zelimo decentralizaciju.
Da se ja pitam, ja bih stvari jos malo centralizovao jer je Srbija dovoljno mala da joj nikakva decentralizacija nece pomoci u razvoju. To je floskula koja nigde i nikada nije razvila ni jednu jedinu opstinu, regiju, ili region. Siti smo se naslusali prica o decentralizaciji, ali ni u jednom jedinom slucaju nije dokazano da je bas taj socijalni eksperiment kljucni faktor razvoja. To su prazne price. Zemlje sa najvecim stopama razvoja na planeti su duboko centralizovane, a neke od njih nemaju cak ni politicki pluralizam
Sve to pod uslovom, da Vi Jelko pod razvojem podrazumevate ekonomski razvoj.
Meni se pre cini da Vi pod razvojem podrazumevate ono sto Vi nazivate "drustvenim razvojem" gde iza price o decentralizaciji stoji teznja i zelja evropskog kapitala da "privatizuje" Vojvodjanske resurse, i otme od sadasnje uprave koja je u Beogradu. To zamisljaju da ucine tako sto ce izvrsiti decentralizaciju, a onda nizom posledicnih dogadjaja vratiti tu zemlju prethodnim vlasnicima ili je prodati novim, a koji ce opet biti, Nemci ili neki drugi zapadni evropljani.
Interes stvaranja tranzitne administracije je u tome sto ce ona biti finansirana mrvicama i % od tih velikih prodaja i zbog cega bi podrzala ovu Vasu ideju.
E nama se to ne svidja i ne damo Vam nista.

Das, ne das, uvenes!

pre 11 godina

Ne, nikako ne menajti Ustav! Ontreba da ostane ovakav kilav i nakaradan jer ce to Vojvodinu NATERATI da se pre otcepi, a to je ionako za nju jedino realno resenje ove potpuno sulude situacije i krene u sopstvenu bolju buducnost!

Krusevac

pre 11 godina

Ajde da kazem da se konacno slazem sa vasim misljenjem, ali to je ipak nasa stvar i pomalo iritanto deluje kada vi to kazete. I sve sto vi kazete dobije pomalo drugaciju dimenziju.

ludi gojko

pre 11 godina

Samo decentralizacija srbina spasava ! Kako ne razumete da svi nasi problemi treba da budu u sredini gde zivimo. Sta vojvodjani i sandzaklije ( puta strani faktor + izdajnici ) zele da rasparcaju srbiju. Jeste 1000!! U pravu su kada je za sve nase* ne uspehe kriv beograd i centralisticka drzava. Zivim za dan kada cu ovim udbasima iz kruga dvojke ja iz Nisa blokiram grad jer moji problemi nisu u Nisu vec u beogradu. Tu su otisle moje pare od poreze tu su i moji problemi . Tako patriote pamet u glavu niko ne moze srbiju da nam upropasti i rasparca do mi sami.

* Ostalih 5 milona gradjana koji ne zive u Beogradu

jedan od nas

pre 11 godina

najpre povucete priznanje kosova, vratite proterane, otkrijete ko je zivim ljudima vadio organe, primite srbiju u EU i pozomite njen ekonomski i kulturni oporavak pa mozemo pricati o svemu.

Tromb

pre 11 godina

Srbija ne treba da promeni Ustav nego da ukine tzv AP Vojvodinu, to jje poslednji recidiv najcrvenijeg komunizma sa neskrivenim separatizmom, a pre svega ogromna i nepotrebna birokratija, imamo okruge, mozda ih treba samo malo povecati, da jedan okrug bude Srem, drugi Banat, treci Backa, a Vojvodina zauvek da se ukine.

Vojvodjanin

pre 11 godina

"Srbija ne treba da promeni Ustav nego da ukine tzv AP Vojvodinu, to jje poslednji recidiv najcrvenijeg komunizma sa neskrivenim separatizmom, a pre svega ogromna i nepotrebna birokratija, imamo okruge, mozda ih treba samo malo povecati, da jedan okrug bude Srem, drugi Banat, treci Backa, a Vojvodina zauvek da se ukine.
(Tromb, 23. septembar 2012 14:34) "

O Bože. Pa kako mislite da "ukinete" nešto što postoji? Kako bi ste ukinuli Srbiju, ili Francusku?
Možete da probate da uništite, ali to vam i ne ide od ruke.
Jer ima nas koji bi svoju otadžbinu i branili, a tada ste nemoćni.

lesa

pre 11 godina

A da ovi malo ne preteruju? Nasa vlada ne moze da prizna Kosovp zato sto ustav to ne dozvoljava, ako promenimo ustav i dozvolimo otcepljenje dela svoje teritorije odmah ce se potegnuti pitanje otcepljenja Vojvodine, Raske, istocne Srbije ka Bugarskoj. Od Srbije nece ostati ni Beogradski pasaluk. Ovo sto oni traze od nas je gore od kapitulacije. Ponasaju se kao da smo mi neka velesila koju je najsigurnije raskomadati da vise ne postoji. Da sam na vlasti ovom Slovencu posle ovog bih zabranio ulaz u zemlju.

Ognjen

pre 11 godina

U prevodu:odreknite se sebe i svega za malo para.Cepaju nas da bi nas spajali po svome.Unijati se bave separatizmom.Izmisliće i Vojvođanski jezik.

pera kojot genije

pre 11 godina

pricajte vi o kacinu sta hocete, ali vrlo je bio u pravu kada je rekao da imamo zemlju, a nemamo drzavu, ko shvati, shvatio je...

ulicni sleng

pre 11 godina

Pazi Kacina.Ni manje ni vise nego da promenimo Ustav.Sto jel mu ne odgovara,sta mu je to toliko sporno...Odakle pravo ljudim na ovakvoj drskosti.Zamislite da ode Dacic i da kaze Slovencima da promene Ustav ili Hrvatima ili Nemcima i to na ovakav nacin.Pa bilo bi otprilike ovako ispracen... bato Dacicu jel vidis ti gde su vrata..ajde da te nepratimo do njih.Ljudi moji nekada su postojale diplomatske skole u kojima su se skolovali diplomate od karijere.Ovo je sada neki ulicni sleng koji Srbi uopste ne shvataju a i ne razumeju.

viktor

pre 11 godina

Ja sam Vojvodjanin, i slazem se sa iznetim argumentima gospodina Kacina. Ono sto je pogresno u ovom je da jedan vidjeni Evropski zvanicnik (vidjen makar u Srbiji) ne moze niti sme da komentarise Ustav jedne nezavisne drzave. Ovo je svakako diplomatski faul i jos jedno prekoracenje diplomatskog bontona.
Iako se slazem da Ustav mora biti menjan, iako meze sto puta biti u pravu vezano za "srpska posla", on to ne sme da izjavljuje. On time ne pomaze situaciji, on takvim ponasanjem daje vetar u krila najgorem politickom sljamu Srbije. Zato, g.Kacin, molim te, nemojte nam pomagati.

marko

pre 11 godina

Pa sta je ovo? Jos malo ce predsednici i sekretari ribolovackih drustava, zemalja clanica EU pozivati na promenu ustava i priznavanje kosova. Razumem ja politiku pritisaka, takva se nad Srbijom sprovodi sad vec vise decenija ali treba imati meru. Pa zar svaki trecerazredni politicar kad hoce da skrene paznju na sebe porucuje Srbiji sta joj je ciniti.

matori

pre 11 godina

@ "...vojvodina je usla (odlukom pre svega Srba iz vojvodine) u kraljevinu srbiju, a tek posle toga je formirana kraljevina jugoslavija.
(nijebitnoime, 23. septembar 2012 12:58)..."

Srba je u to vreme, u Vojvodini bilo jedva 1/3 stanovništva, pa je ta njihova "odluka" prilično diskutabilna po pitanju validnosti (link: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Vojvodina )...
A pored toga što ti "nijebitnoime" očigledno "nijebitannimozak"!
Kao što napisah, ta "odluka" je manjeg značaja od dokumenata o kojima su odlučivale velike sile, a koji su doneti i stupili na snagu kasnije, kada je Jugoslavija već postojala.
Za funkcionalno nepismene ne postoji ni jedan argument koji bi oni bili u stanju da shvate jer u svom umnom zamračenju, nisu sposobni za rasuđivanje...

sremski frontas

pre 11 godina

Svako po svom interesu radi i ko bude jaci nametnuce svoje. Vojvodjani bi vrlo verovatno ziveli bolje da se odvoje bar finansijski od ostatka Srbije a ovi sto se drze tog Ustava od pre neke godine treba da znaju da se od Ustava lebac ne jede i da se bolje potrude da nesto proizvedu, zarade i placaju u istoj meri poreze kao sto to rade Vojvodjani.
Ne mozes radi uspeha drzave koju volis raditi jedno kada treba ratovati i srbovati a sasvim suprotno kada joj treba platiti racune i poreze jer Boze moj, svi kradu, lopovi su i nikome ne verujes pa stavljas u dzep.
Eto zato nam je tako.
Fali kolektivna svest, poverenje u drzavu, disciplina i kultura. Vojvodina je sacuvala neesto od toga zahvaljujuci Austrougarskoj vladavini i to je svima jasno.

vladimir

pre 11 godina

Sto se ustava tice,on se u ovoj zemlji krsi svaki dan, i nikom nista.A i taj vajni ustav je donet na prevaru,tako da ne vidim ni jedan razlog da se ne napise jedan moderan ustav koji nas ne bi kocio.Valjda to treba sami da vidimo a ne da stalno idemo u prvi razred i da kukamo kako su svi protiv nas.Nasoj paranoji i ksenofobiji nema kraja.

Jegulja

pre 11 godina

a zasto hrvatska koja ce postati clanica EU moze da bude definistana kao nacionalna drzava hrvatskog naroda? jeste, pominju se i nacionalne manjine ali definisana je kao nacionalna. nemam nista protiv da bude i kod nas tako. lako je tebi u sloveniji da pravis gradjansku drzavu kada ste sve neslovence jednostavno izbrisali.

treba li da dodjemo u situaciju da svaka nacionalna manjina u srbiji ima svoju maticnu nacionalnu drzavu, a srbi da nemaju. sta je sledece? da svakoj susi smeta ime srbija pa da je zovemo gradjanija?

tito diktator, komunisti losi momci ali ustav iz 1974 remek delo demokratije? decentralizacija da, ali model iz 1974. recimo regioni, pa da regioni budu i srem, banat i backa pored ostalih.

samo ti badinter nedostaje.

Decentralizacija Srbije po hrvatskom modelu

pre 11 godina

Znaci od komunisticke, nedemokratske SFRJ je dobro samo ono sto ide protiv Srba i Srbije. AP Vojvodina ispada najvece dostignuce SFRJ i sada se EU kune u tu tekovinu, kao i avnojevske granice koje su isle u prilog svima osim Srbima. Spominju decentralizaciju koju Srbija mora da izvrsi, ali da ne dira Vojvodinu. Ja predlazem hrvatski model, samo da zamenimo rec zupanija, i AP Vojvodina da se decentralizuje na najmanje tri oblasti. AP se mora u potpunosti ukinuri, a Novi Sad ce biti centar Banatsko-novosadske oblasti.

Vecko

pre 11 godina

Ako se vec danas ne uputi protesna nota Briselu onda smo banana drzava i treba da nas kinje. Zna se gde su granice elementarne pristojnosti.

Vlada

pre 11 godina

Srbija prvenstveno treba da sebi bira "društvo", i strateške partnere.. za promenu. Kada bude to uradila, neće morati da sluša one koji su započeli sve i doveli je dovde gde jeste, da joj oni govore da li treba da promeni ustav. Neki rekoše kako se Konuzin mešao u unutrašnje stvari Srbije. A kako se zove ovo što već duže vreme rade Kacin, File, Eštonova i bivši ambasador Nemačke.. Mas.?!

joe

pre 11 godina

Smesno.Neoze neko da zahteva od naseg naroda da menja ustav. To mozemo samo mi sami. Ne menja se ustav da bi se prilagodio zakonima vec obrnuto. Na Kacina se ocigledno vrsi veliki pritisak da nas gazi. Ne kazem da je to oz losih namera ali je nacin sigurno los.

Šetaj Slovenac

pre 11 godina

Prevodilac i kurir Evropske Unije je neumoran u pronosenju ruznih i po Srbiju stetnih vesti. Iksreno, za 25.000 eura mesecno i ja bih tesko odbio taj posao.

totti

pre 11 godina

@Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.
(autonomaske lazi i prevare, 23. septembar 2012 17:38)

Nije tacno, Vojvodina pravi 41% BDP, a ne dobije ni onih bednih 7%!!!

Zasto ja da placam i gradim most na Adi, j..e mi se za most na Adi. Zaradite pa gradite sta hocete.

Ako zaradim 41%, hocu mojih 41%!!!! Sta ima neki marmun iz BG da mi govori kako ja da trosim svoje zaradjene pare i jos da mi udara reket

živojin inić

pre 11 godina

Evropa je odavno pročitala beogradske političare, koji dosledno od našeg ujedinjenja sa Srbijom sporovde političku asimilacije ovdašnjeg življa i promene etničke slike u jednom multinacionalnom i multikonfesionalnom delu starog kontinenta. Prvo je zlehuda sudbina pogodila vojvođanske Nemce, zatim su na red došli Mađari, pa sad u Vojvodini u kojoj je 1918 živela po trećina Srba, Nemaca i Mađara, imamo dominaciju Srba. Ni to im nije bilo dovoljno. Ustavnim promenama onog ludaka iz DSS, koje su svesrdno podržali i Tadićeve demokrate, verifikovana je neviđena pljaćka onog dela bivše države koji je uz Slovceniju najsnažnije grabio prema Evropi. Živim za dan kada ćemo se konačno naći tamo gde i pripadamo, daleko od ove balkanske mofete.

bezimena

pre 11 godina

Najbolje da zamolimo Slovence da nam skroje ustav posto smo mi nepismeni.
(lesa, 23. septembar 2012 22:17)

Najzad nešto konstruktivno, iako Vam to nije bila namera...

Zivojin

pre 11 godina

Pa u Vojvodini zivi 75% Srba. Centralizuju BiH i Kosovo, a Srbiju decentralizuju. Zar toliko smeta to sto smo pravoslavni? Crnu Goru odvojili, uz pomoc demokrate i biznismena Mila (doduse ucenjenog), izmisljaju nove nacije i jezike, dokle vise protiv Srba?

nema ovde mozga ocigledno,zato i jesmo tu gde smo

pre 11 godina

Mnogi se pozivaju na dostojanstvo...
Pa zapitajte se malo o vasem "dostojanstvu".Dostojanstvo ne podrazumeva negiranje ISTINE.
I da li cete na zimu recimo moci da se grejete na to "dostojanstvo".Ili cete "dostojanstvom" da nahranite dete.Mozda cete "dostojanstvom" da platite ratu kredita,ili kupite frizider?

Ja se vrlo dobro secam palamudjenja o "dostojanstvu" i price kako se "Srbija saginjati nece".

Pa sta bi sa tim?

TACKA

pre 11 godina

Da ste heli mogli ste da odgledate emisiju na Happy tv kad je gostovao Kacin u Crilici.
Rekao je tako gole i surove istine. Neke nove,neke od pre 20 godina. Prosto i jednostavno objasnio u kakvom smo mi problemu.

Ali ovde ISTINA NE PROLAZI. Istina je ubila i pokojnog Djindjica.

Srbija je zemlja osudjena da nestane iskljucivo, i ponavljam ISKLJUCIVO zbog idiotizma njenih stanovnika.

Kuki

pre 11 godina

Treba da budemo dobri, da bi nam oni u razmaku od sest godina dali 1,5 milijardi evra. Pa nama je manjak u budzetu samo za ovu godinu veci od toga. A ustav je najvazniji dokument neke drzave i upravo sluzi da bi se svi zakoni i vlasti koje dodju upravljali po njemu, a ne da se menja kako kojoj budali padne na pamet, jer u tom slucaju ustav nema nikakvu svrhu.

srdjan milosevic

pre 11 godina

Ubogim provincijalcima sa margina civilizacije i ne treba ustav,da budemo iskreni.Ziveli su i petsto godina pod Turcima bez ustava pa evo ih zivih i zdravih.To sto im vozovi jure 30km/h zasluga je Zapada.Ha,ha,ha,rajo sa Orjenta...Nikada se ti neces civilizovati dok je ove i ovakve vlasti...

nijebitnoime

pre 11 godina

(matori, 23. septembar 2012 12:08) ti nekom solis pamet da niko nista ne zna, a pises gloposti. vojvodina predata kraljevini jugoslaviji ahahahahahha. idi ti citaj malo pa se posle vrati.

vojvodina je usla (odlukom pre svega Srba iz vojvodine) u kraljevinu srbiju, a tek posle toga je formirana kraljevina jugoslavija.

bane

pre 11 godina

Šta sve ovaj nije nalupetao. 1989 ukinuta autonomija vojvodine pa traži da joj se vrati? Pa Jugoslavija je propala dve godine posle toga a to što je Vojvodina imala svog člana u tadašnjem nazovi predsedništvu SRFJ ne znači da je imala ikakvu stvarnu autonomiju. Za ovakvog "evropljanina" autonomija je postojala izgleda samo dok smo imali vrhovnog komandanta, ha, ha, ha..
Ovaj još uvek živi u vremenima kada nas je krala Ljubljanska banka.
Hitno zahtevati da Kacina smene sa svih funkcija koje imaju veze sa Srbijom. Njegovo imenovanje je ponižavanje Srbije a ako neće da ga uklone, ne primati ga kad se dodje. Dosta je bilo lakrdijaša, mi nemamo vremena više za Kacina, nama treba ozbiljan posrednik jer su nam i problemi ozbiljni. Najbolje je da to bude neko ko nije iz našeg okruženja.
Vlada mora pokazati da je ozbiljna i da je EU poštuje a to će dokazati teranjem ovog komedijaša. Ako nas EU ne poštuje ni toliko, onda nam i ne treba članstvo tamo. Prosta stvar za odlučivanje.

Ivan

pre 11 godina

Takozvani akt koji je skarabidzio Voja Kostica nikada nece ni biti ustav. Krenite od toga da se ovde mora menjati SVE. Od portira do direktora., pa i takozvani ustav koji je jos gori od onog milosevicevog. Da ne pricam o poludebilnom referendumu za isti.

kaiser

pre 11 godina

"Ustav je precizna forma,prihodi -rashodi.Od ukupnog APV je 7%.Ako je deficit,onda je deficit i tu nema nikavih para.
Precesljati urgentno razvojnu banku,a pouzdano se zna sta je radila.
[link]
PS NISAM IZBEGLICA!
(Asterix, 23. septembar 2012 17:21) "

Šta lupaš? Pravite deficit na račun Vojvodine??
Pa vi ste bolesni.
Pa od vas se treba puškom odvajati. Pa nisu ludi ovi ostali, tačno su znali sa kim imaju posla. Neverovatno. I još iznosite to u javnost kao da je to normalno?
Obraz vam je od đona deblji...

zong

pre 11 godina

Tako je upravu ste, to je odavno trebalo napraviti! Odmah po novom Ustavu zabraniti bilo kakve državne ili druge zajednice, pre svega pripajanje EU-u i sličnim zločinačkim skupinama, NATO-u...!
Drugo, ljude koji rade protiv ustava i države Srbije izgoniti iz zemlje ili zatvoriti, ovisi šta su napravili.
U ostalom to svaka prava država već tako i radi, pogotovo zemlje EU-a!
Postaviti stvari na svoje mesto i da više postanemo država!!!

hvala sto pomazete da se odvojimo vasim upornim uvredama na nas racun

pre 11 godina

Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.
(autonomaske lazi i prevare, 23. septembar 2012 17:38)

Sjasite vise i vi sa vasim velikosrpskim palamudjenjima.Upravo zbog takvih cemo i da se odvojimo.I to brzo.
Ako vec ne valjamo skinite nam se onda i pustite nas da zivim.

Djoka

pre 11 godina

Može ali 2020 godine.Obećavamo sve ćemo vaše zahteve ispuniti,promenićemo ustav,voleti homoseksualce ali tek 2020 godine kad nas primite u EU,ako se do tada ne raspadnete.

Filip Latinovic

pre 11 godina

Ovaj EU aparatčik, čiji je lik i delo manje više nepoznato kako u Sloveniji tako i u EU, ne bi ni postojao da nema Srbije ovakva kakva jeste. Mislim da bi odnose sa EU trebalo podvrgnuti kritičkoj analizi, prepoznati i definisati koji je naš pravi interes i na bazi toga formirati platformu za pregovore sa EU. Ovako, nedefinisani, izloženi smo frustrirajučem eksperimentu kao laboratorija za marginalne EU birokrate, čiji je jedini cilj i interes da njihova aktivnost što duže potraje, a sve radi ogromnih prinadležnosti kojima se plaća njihov nerad.
Nalazimo se u vrtlogu uslova, lažnih obećanja, fiktivnih fondova, Mitteleurope provincijalnog folklora, kome se ubrzano bliži kraj, a sve to provocira jednu frustrirajuću atmosferu provale lokalnih kompleksa, mržnje, isključivosti i provincijalnosti.
Ima li neko u vlasti da oslušne glas naroda i da kaže dosta ovakvoj EU integraciji. Ima li neko ko može sagovornicima iz EU da postavi pitanje koji su definitivni uslovi EU i da se ti uslovi kovertiraju. EU je beskrajnim postavljanjem uslova, filistarskim iživljavanjem i sopstvenom nedefinisanošću i nekritičnošću odavno izgubila svaki kredibilitet, tako da njena funkcionalnost i egzistencija postaju sumnjive.
Ovakvi istupi su grčeviti pokušaj da se pre kraha, otme maksimalno moguće, a na vlasti je da se tome odupre

Alpski jodler na delu

pre 11 godina

Ustav treba da se menja ali ne kada je Vojvodina u pitanju. Ima mnogo precih stvari od izbornog zakona do nadleznosti regija, lokalne samouprave itd. Vojvodina nema ni sa cim da se ne slaze.Imaju svoju autonomiju u okviru Srbije. Mozda je problem finansiranja ali cela drzava je po tom pitanju u haosu.Gospodine Jelcin sto ne idete u Italiju i njima kazete da im ustav ne valja kada je u pitanju Juzni Tirol ili u Nemacku kada je u pitanju Slezvig Holstajn ili u Spaniju kada su u pitanju Kartalonija i Baskija.Ovo sto radi ovaj Kekec je cisti bezobrazluk. Neko od vlasti (na primer PRVI) treba da se oglasi javno i zvanicno i da pozove Vensan Dezera i da mu ulozi protest jer to nije u nadleznosti izvestioca EU za Srbiju

Nikola

pre 11 godina

Kacin: Srbija da promeni Ustav!

Ma vazi sine, cim si nam ti rekao. Prosto je neverovatan nacin na koji se ponasaju svi ti strucnjaci iz Evrope prema nama. Problem je u tome sto im to dopustamo.

Gradjanin Srbije!

pre 11 godina

Jelko Kacin se meša u unutrašnja pitanja Srbije, a niko da reaguje iz sadašnje (uskoro, verovatno, i odlazeće!) vlasti. Predsednik Srbije, ako ima imalo smelosti, treba da se seti kako je Ugo Čavez reagovao da je Obama pokušao da se meša u unutrašnje stvari Venecuele: ''Obama, gledaj svoja posla!'' Predsedniče, kaži mu: ''Kacin, more, gledaj svoja posla! Nemoj, moj Jelko, da ti padne na pamet da ćeš ti da odlučuješ o Ustavu Srbije. To mogu samo gradjani Srbije!'' Narod treba da odlučuje o bitnim pitanjima svoje države, a ne tehno-birokrate sa strahom u dušama i očima!

Asterix

pre 11 godina

Nemacka samo tamo gde nije platila ratnu odstetu jos uvek podriva zemlje koje su se borile protiv fasizma.Instrument je Kacin i njemu treba zabraniti da se obraca.Moze i medjunarodni skandal da se napravi,da se jednostavno uhapsi i nakon 7 sdana deportuje bez dokumenata pod optuznicom lazna.Ja sam da se ovo dovede pred ujedinjene nacije u segmenti unijeje(odredjene clanice ) budu prisiljene da Kacina deportuju za slovceniju.
DS i svi parlamentarni su ucestvovali u kreiranju ustava.Sto ga drugacije nisu definisali,nemam pojma,samo odlicno zanm da im je predsednik bio boris tadic prilikom usvajanja.
Ustav je precizna forma,prihodi -rashodi.Od ukupnog APV je 7%.Ako je deficit,onda je deficit i tu nema nikavih para.
Precesljati urgentno razvojnu banku,a pouzdano se zna sta je radila.
http://www.youtube.com/watch?v=l-eTqlvQuLw
PS NISAM IZBEGLICA!

R2D2

pre 11 godina

Citajuci komentare covek moze da zakljuci zasto smo tu gde jesmo.
Najveci deo komentara je tipa "trazi od Slovenije da da nekom autonomiju", "ne treba ga pustiti vise u Srbiju", "Kostunica ih je odavno prozreo" itd.
Sve u svemu nego filozofiranje bez ikakvog dodira sa realnoscu i bez ijednog predlog kako se iz ove situacije izvuci.
Plan Z4 je bio veoma dobar za Srbe u Hrvatskoj (imali bi cak i svoju zastavu i valutu), odbili su i znamo kako se zavrsilo, Sloba je mogao da podeli Kosovo na vreme, nije hteo i znamo kako se sve zavrsilo, necemo da se prikljucimo NATO pa se poteze pitanje Vojvodine, Srbija ce sad verovatno uciniti sve da Vojvodina "ne ode" daljim pritiscima a posle ce se nuditi i ono sto nije ni trazila.
Sve u svemu, sve sto znamo je da filozofiramo i kukamo o belosvetskoj nepravdi i umesto da neko zasuce ruke i nesto uradi i donese neku hrabru odluku tipa dacemo 50% onoga sto traze jer cemo za par godina izgubiti 100%, Srbija se ponasa i razmislja kao da je na Marsu.
A to da li je Srbija zasluzila da se zapad prema njoj tako ponasa ili ne uopste nije bitno, bitno je da se Srbija osvesti i pogleda svet oko sebe i gradi svoju politiku na realnim osnovama i sa pravim ljudima, sto sa ovim trenutnim populistima bez ideje na vlasti sigurno nece biti moguce

autonomaske lazi i prevare

pre 11 godina

@Sir Oliver, 23. septembar 2012 16:35
Ako se ne razumes u pravo, sto onda komentarises ono u sta se ne razumes.
Ne razumes nesto, ali imas misljenje o necemu sto ne razumes.
Za tumacenje Ustava je zaduzen Ustavni Sud, ne moze Pajtic ni Canak ni Kacin da biraju sta ce iz ustava da postoju a sta nece, i jos ce oni da poducavaju nekoga o pravnoj drzavi i nezavisnom sudstvu.
Menjas ustav kad ti ne odgovara odluka suda. Kako je onda taj sud nezavisan?
Zasto Kacin ne menja ustav Slovenije? Zasto ne "decentralizuje" Bosnu, Crnu Goru,Hrvatsku,Sloveniju,Makedoniju,Kosovo,nego samo Srbiji podvaljuje tzv. "decentralizaciju"? Nije to nikakva decentralizacija, vec stvaranje drzave vojvodine pod laznim imenom, decentralizacija. Kako moze decentralizacija da vazi samo za jedan deo drzave, za vojvodinu i ni za koga vise?

@sremski frontas, 23. septembar 2012 15:06
Autonomasi primitivci, vojvodina pravi 26% BDPa ove zemlje, van vojvodine se pravi 74% BDPa, tako da mozete macku o rep tu vasu izmiljotinu kako ste vi vredni pa radite, a svi ostali u Srbiji nista ne rade.
Sjasite vise sa vasim arijevskim palamudjenjima.

Janko Katic

pre 11 godina

Neko ko nije gradjenin(drzavljanin)R Srbije nema pravo da govori o ustavu ili o njegovom menjanju,da ustav nevalja znalo se jos kad smo izlazili na referendum,ali to je nasa unutrasnja stvar,radi se o najvisem pravnom aktu jedne drzave,pritom se nemenja ustav radi zakona,vec se zakon prilagodjava ustavu.Slovenija ima ustav koji je omogucio brisanje iz registra vise od 30.000 njenih gradjana.Kacinu dati status persona non grata,isuvise se mesa u unutrasnja pitanja Srbije,kao da je zaboravio da SFRJ nepostoji vec 20 godina.Reforme,uskladjivanje zakonodavstva i standardi EU,ali nikako uclanjenje.

klenga

pre 11 godina

nov ustav pod hitno...nekoliko zemalja se sprema na mars i treba se na vreme obezbediti i ubaciti mars kao neotuđivi deo naše teritorije...kad je mesec u pitanju,tu smo mi,kao nebeski narod,potpuno zakazali...sada ga svi svojataju...ako hoćemo da ga povratimo,moracemo da vodimo nebesko-svemirski rat...a možemo li mi to,nebeska srbijo...

Vojvodjanin

pre 11 godina

Interesantno je to sto drugi ljudi govore i otcepljuju Vojvodinu u ime Vojvodjana. U Vojvodini na izborima veliku vecinu dobila je napredna stranka, dveri su jedino u Vojvodini dobili. DSovci su potegli pitanje otcepljenja kad su izgubili izbore, na njihovu zalost narod ne zeli da se cepa. Što se tice izjave ovog Slovenca takve izjave me nepogadjaju posto znam da od toga nema nista.

Branko

pre 11 godina

I Slovenija bi mogla da promeni svoj Ustav, Bosancima da prizna veća prava a i Italiji da vratai njen deo koji je nepravedno pripao Sloveniji.

Sync

pre 11 godina

Nas problem je sto nikada ne slusamo savete, nego se jos i busamo i kurazimo, a kad imas posla sa jacima ili dobrom ekipom onda su batine neminovne.

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(nema ovde mozga ocigledno,zato i jesmo tu gde smo, 23. septembar 2012 16:28)
E bas zato jesmo tu gde smo, i se sad krivimo sami za sve. Dok god ne shvatimo ili priznamo svi da je Srbija POD ZAVEROM zapada, da joj se moze uciniti to sto joj se ucinilo (iako Srbi i te kako nisu cvece i su se nagresili nad komsijama) ali da je pre cetvrt veka pokrenut antisrpski program u Zapadu i da su sad nagradjeni svi koju su bili na strani Hitlera, e dok god se to ne shvati, i dok god dostojanstva nema da nas stiti od zavere, dalje cemo se slabiti i sami kriviti. Ali kod nekih ocigledno za to mozga nema!

Raša Zum

pre 11 godina

Kacin ne želi decentralizaciju već dezintegraciju. Uočljiva je aktivnost ljudi poreklom sa teritorije bivše SFRJ, od kojih mnogi deluju iz Bgd, preko raznih organizacija, poput Nataše Kandić, ćerke kapetana Kandića, te Sonje Liht, S.Biserko, te predstavnika EU Jeljka Kacina, koji sinhronizovano deluju na uspostavljanju pravca koji je zacrtan u vreme J.B. Tita, a čiji krajnji cilj predstavlja dezintegracija same Srbije. Posrtavlja se razložno pitanje zašto Evropa podržava planove komunističkog diktatora, što je jedinstven slučaj. Da li je u pitanju Evropski stav, ili je ovo politika tajne klike ubačene u EU, koja je zbog svoje birokratske razuđenosti i sporosti podložna ovakvim uplivima?

osoba obolela od sizofrenije ne priznaje postojanje bolesti

pre 11 godina

(Dostojanstvo, 23. septembar 2012 17:30)

Covece da li ti stvarno verujes u ove budalastine koje pises?Zavera?
Zavera EU protiv Srbije?Zemlje sa jedva 7 miliona stanovnika?Zemlje koju mozes biciklom da predjes za jedan dan?
Nije zavera nego saspianje najbanalnijih istina u facu.A to sto je ovde narod retardiran i uopste ne razume okolnosti u kojima zivi nije problem EU,Rusije ili nekog treceg nego iskljucivo nas.

Znas li ti "dostojanstveni" koliko je para iz te EU uslo u Srbiju?Znas li koliko stanovnika ima recimo Berlin,London ili Moskva?

Da li iko normalan zaista misli da postoji zavera protiv Srba?Ako ima neka mi objasni zasto bi postojala?Pa mogu gumicu da uzmu i da nas izbrisu da zele.

Simptomi sizofrenije :
- povlačenje iz društva
- depersonalizacija, intenzivna anksioznost i nerealan odnosom prema svetu i ljudima
- halucinacijama (osoba čuje glasove i vidi slike koji ne postoje)
- zabludama raznih vrsta
- osećajem da je obolela osoba pod vlašću nepoznatih sila

Jel' i dalje ne vidite kakav problem ima Srbija?

p.s. Nego mozes li ti nesto konkretno da uradis sa tim "dostojanstvom"?Ili treba da se tera inat pa kad nema kuda onda skidaj gace i cekaj da te isprase?

Dejan

pre 11 godina

"Znaci pocelo je, kako mi se cini, izgleda da cu da uramim slike milosevica i kostunice na kraju-sve su bili u pravu"

Koliko se secam od njih je sve i pocelo i da na kraju su bili u pravu !!!
Otrezni se Srbijo !

deki

pre 11 godina

budite tolerantni braco srbi prema onima koji nisu kao mi,jer nazalost ili na srecu ovakvih kao mi nema nigde,da smo mi kojim slucajem najjaci na svetu on odavno ne bi postojao, takvi smo zapravo.

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Nije je ti ovo bivsa Jugoslavija da mozes da se izivljavas kako hoces samo zaboga sto si Slovenac. Pogledaj svoju dezelu bankrotiranu i enticki cistu. Tebe stvarno treba definitivno isterati iz Srbije.
Sto se tice pride parade treba je odrzati i pokazati da smo civilizovani.
Ali i dalje mislim i o tome sam pisao da ovakvi kao ovaj primitivac koji se kao "ubermensch" postavlja kad dodje u Srbiju i dalje ce postavljati uslove za ulazak u EU koji se na kraju nece desiti.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

valjevo

pre 11 godina

Ovde je na delu velika zabluda!
Niko nas ne tera u EU, sami smo se opredelili, tako i sami mozemo i da odustanemo od tog cilja, samo posle toga nastupa totalni mrak i 1000 puta veca beda!
Pa mi da nije bilo EU, ni struje ne bi imali!

sima

pre 11 godina

@TACKA - Srbija je zemlja osudjena da nestane iskljucivo, i ponavljam ISKLJUCIVO zbog idiotizma njenih stanovnika.,

Druze, ti si ocigledan dokaz istinitosti tvoje tvrdnje.

bibi

pre 11 godina

Neverovatna je energija ovog dobrocinitelja i prosvetitelja nasega. Tolike godine prolazi pored rupe u plotu i tek sada mu je zasmetala, bas kada su oni ciju kucu i dvoriste ispred nje taj plot cuva. I kada su resili da nesto ucine sa svojim sopstvenim plotom i rupu jednostavno zakrpili i nacinili da plot bude i dalje tu bas onakav kakav im treba i kakav najvise vole, pojavio se neko ko ce im pojasniti da ustvari to njima bas i ne treba, da je to nekako pogresno, da dobro razmisle da li im je plot sa rupom ipak bilo bolje resenje, iako je, istini za volju, plot oko njihovog sopstvenog dvorista i njihove jedine kuce i njima treba bas takav kakav je - neverovatno !

Ako si gluv - nisi valjda i glup ?

pre 11 godina

Palma ( takav - kakav je ) je decidirano rekao da će plac u Grčkoj biti ponuđen PRIVATNIM INVESTITORIMA za izgradnju hotela !!! Dobro slušaj .... pa onda komentariši ( ne laži , ako već nemaš kontra argumente ) ;
Što se tiče ostatka intervjua JK ( Jelka Kacina ) ništa me ne iznenađuje !! Što su Genšer i Kol zacrtali , to ovi samo sprovode i insistiraju na tome ! Još će mo da se izvinjavamo Slobodanu Miloševiću - za sve je bio u pravu ! Interesuje me ko će to od naših političara lepo da odradi ( zamisli za EU je mnogo bitno uređenje Srbije !!! Reče to evropejac iz zemlje u kojoj stranim investitorima nisu davali da kupe preduzeće , gde je 20.000 ljudi bez dokumenata (pasoša i LK) zbog nacionalne nepodobnosti , gde nikada nisu istražili streljanja vojnika JNA od debeloguzih teritorijalaca , gde nema nezavisnih novina i televizije .... i oni nešto pričaju - ako smo budale opet će mo ih poslušati !!

Milan

pre 11 godina

Cim je EU stavila Kacina aka slovenackog Gebelsa sa urodjenim antisrpskim kompleksom (cija je stranka btw. ispala iz slovenackog parlamenta)za "izaslanika" za Srbiju sve mi je bilo jasno. A vi se i dalje cudite i nagadjajte koja je stranka simpaticnija evropskim "partnerima".

nije ni zalosno ni smesno,nego strasno

pre 11 godina

Dok god ne shvatimo ili priznamo svi da je Srbija POD ZAVEROM zapada, da joj se moze uciniti to sto joj se ucinilo (iako Srbi i te kako nisu cvece i su se nagresili nad komsijama) ali da je pre cetvrt veka pokrenut antisrpski program u Zapadu i da su sad nagradjeni svi koju su bili na strani Hitlera, e dok god se to ne shvati, i dok god dostojanstva nema da nas stiti od zavere, dalje cemo se slabiti i sami kriviti. Ali kod nekih ocigledno za to mozga nema!
(Dostojanstvo, 23. septembar 2012 17:30)

Hahah da Srbija je pobedila Treci rajh i sad nam ceo svet radi o glavi zbog toga?!
O majko mila koja zatucanost?!Pa stvarno i treba da nestanemo kao narod.Ovolika kolicina gluposti jednostavno nije odrziva.
I tako,nijednu drugu zemlju nego bas Srbiju svi mrze?!?

Dragan

pre 11 godina

Od naseg ulaska u EU nema nista, to je ocigledno.Nama je medjutim potrebno uredjenje drzave po evropskim principima.
Potrebno je da politicari prestanu da kradu i posvete se uredjenju drzave.
Potrebno je podizati svest i obrazovanje gradjanstva i ulagati u industriju i poljoprivredu.
Ono sto nam ne treba su iskompleksirani likovi , poput Jelka Kacina, koji uzivaju da nas maltretiraju.
Vidimo mi dobro taj evropski cinizam.Kada je u pitanju kriminalizovana drzava , kao sto je Crna Gora, nista im ne smeta, jer su crnogorci legli na rudu pa djuskaju uz njihove ritmove.
Takodje, nije ih briga sto Kosovom upravljaju licnosti koje su licno ucestvovale u najkrvavijim zlocinima.
Njima smeta samo onaj koji ih ne slusa 100%.
Iskreno , meni takva Evropa ne treba.Neka je zadrze za sebe.

mico

pre 11 godina

Pardon. Srbi u Sloveniji nemaju ni status nacionalne manjine, iako čine 5% stanovništva Slovenije! Šta reći na tu činjenicu i na taj Ustav? Jel to normalna evropska država? A u Srbiji bi da svaka zajednica etažnih vlasnika ima status nacionalne manjine i autonomiju! Uključujući i autonomiju Vojvodine po kojoj bi Srbi dobili autonomiju od Srbije! Pa vi ste divni licemjer, Jelko!

pera

pre 11 godina

gos*n Kacin je poceo da gubi kompas!ustav ce promeniti samo narod srbije ako zeli!a cini mi se da ne zeli!a vi gospodine diktirajte po onoj vasoj velikoj sili od zemlje,sta god hocete!

mico

pre 11 godina

Reci Hrvatima da promjene Ustav Hrvatske! Tamo piše da je Hrvatska država hrvatskog naroda. I Slovenije! Pa ako to nije problem zašto je problem da Srbija bude nacionalna država srpskog naroda? To vi i želite! Da Srbija bude država Albanaca, Mađara i Bošnjaka kako bi imali opravdanje da je razbijete kao i bivšu Jugoslaviju! I da Srbi nemaju državu, već da to bude država nekakve "srbijanske" nacije koju sve češće spominjete! Upamtite, Srbija je država srpskog naroda, a ovi ostali su nacionalne manjine, baš kao i Srbi u Sloveniji ili Hrvatskoj. A zna se šta su prava nacionalnih manjina i gdje im je mjesto! Ćao Kacin!

Sloba

pre 11 godina

Slobodane Milosevicu, izvini!

Ja ne podnosim komuniste, ali glasao bih i za Mosu Pijadea samo ako mi obeca da necu da gledam ove evropske birokrate u Srbiji vise. Na sledecim izborima interesuje me samo jedna stavka - NE EU!

nada

pre 11 godina

Izgleda da srpska "teorija zavere" i nije baš neka paranoja. Koliko je samo "teorija zavere" iz predhodnih godina, postala REALNOST? KO ŽELI, prisetiće se.

blaza

pre 11 godina

Dokle ce te ovu budalu pustati da nam zagadjuje medijski prostor. Ovo je necuveno .Neka on menja ustav u njegovoj dezeli , a nas nek ostavi na miru. Mora da shvati da je Tadic proslost.

Кацину почасни докторат и почасни грађанl

pre 11 godina

Jelko Kacin kaže da Srbija treba da promeni Ustav

ОК.
Ако нам обећате да име нећемо морати мењати.
Супер, значи моћи ћемо и даље да се зовемо Срби!
То нам је најважније...

Pametan euro

pre 11 godina

Jedini spas vam je, da slušate pametnog Kacina brača Srbi. On zna, šta radi i samo želi, da vam pomogne u EU. Nadam se, da če budemo opet zajedno u evropi. Evropska Yugoslavija. ;)

Perica

pre 11 godina

Od EU nema ništa . Oni nas neće i to nam implicitno poručuju postavljanjem sve težih i besmislenijih uslova kakve nije imala nijedna druga država . A čini mi se i da lagano većina građana Srbije postaje odbojna prema toj ideji .

Prema tome, trebalo bi neko od političara da to javno kaže , pa da gledamo druge alternative dok još možemo .

Tex

pre 11 godina

Franz, premda si 1952, očigledno ti finansije nisu jača strana,inače bi znao da su se devize uplačivale Narodnim Bankama republika, a da su se samo evidentno vodile u NBJ.
Te "ogromne" uplate, koje kako kažeš je Slovenija uplačivala Srbiji bi mogao da sagledaš i sa stanovišta koliko je uzimala od Srbije kroz jeftine poljoprivredne proizvode i sirovine, kao što je bakar,ili prodavajući joj kroz malogranični promet i klirinški račun sa Italijom, (goriška lira)bofl robu po cenama koje su bile i do 8 puta veće od nabavnih.
Sviđalo se tebi ili ne, EU nije Jugoslavija da Miha Marinko i Janez Stanovnik u dogovoru sa Titom odrede tekuću ekonomsku politiku sa privilegijama za njih pa će shodno tome Slovenija morati da reši pitanje štednje LB. Sada više nemate Srbiju da ona plaća vaše račune.
Bilo to tebi drago ili ne i nervirao se ti zbog toga ili ne.
(Primož1955, 23. septembar 2012 18:16)

Absolutno netacno. Na Kosovo je islo milion maraka dnevno po najvise od Slovenije i Vojvodine i oni nisu mogli nista povodom toga da urade sem da predloze da se Kosovu da kredit umesto nedoglednih uplata. Toliko o nezavisnoscu bankarskog sistema republika. Onaj ko je kontrolisao glasove kontrolisao je uliv novca.

autonomaske lazi i prevare

pre 11 godina

@totti, 23. septembar 2012 20:28
To sto si napisao nista nije tacno.
Udeo vojvodine u BDPu Srbije je u 2009. 25,6%, u 2010. 26%
http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/userFiles/file/Nacionalni/Regionalni_BDP.pdf

Tih "bednih 7%" vojvodina dobija, i to je njena privilegija, jer ona,za razliku od svih, trosi i republicki i pokrajinski budzet, a ne samo pokrajinski.
Prihodi budzeta vojvodine u 2011. su 53,7 milijardi sto je 7,6% od prihoda budzeta Srbije koji su 707 milijardi. Dakle dobijate vise od "bednih 7%".

Most na Adi ne placas ti u vojvodini, vec Grad Beograd, u koji ti iz vojvoidine ne uplacujes ni dinar.
Most Beska se gradi iz budzeta Srbije, znaci placamo ga svi. Kao sto placamo i dugove razvojne banke vojvodine.

Tako da je tvoj komentar tipican autonomaski. Gomila lazi, bez i jednog dokaza.

crni domino

pre 11 godina

Sto volimo da prosipamo pamet, sto volimo da gledamo u tudje dvoriste, sto volimo da budemo patrijote, sto volimo da smo najpametniji, sto volimo da vredjamo, sto volimo mrk pogled, jer tada smo vazni! Kome?
A da li iko od vas ima maramicu u dzepu da obrise nos?
Nemate, vec hrknete pa na trotoar ili u rukav!
I vi pricate o patriotizmu i vi vodite neku politiku? Pokrijte se usima!
Nadam se da je vas master primio Kacinovu poruku i da ce ipak morati da menja preambulirani Ustav.

Zoso

pre 11 godina

Iz Jelka Kacina govori Nemacka i Evropa to se znaloj i ranije.Sve sto je uzeto mora se vratiti i tako ce biti.Sa Evropom se trebalo ici za vreme Slobe ali dzaba sada ode sve.E moj Pasicu da vidis kako gubimo sve za cega si se borio zbog nesposobnih politicara i naroda koji ih podrzava(cast izuzecima).

mattko

pre 11 godina

@Nik
mislite da se nesto ozbiljno kuva? Pa danas je ozbiljna stvar kuvati pasulj jer mu je cena 700 din/kg kao nigde! By the way za Vojvodinu ne brinite, voli ona Srbiju samo ljubav nije uzvracena!

sisanje vesla

pre 11 godina

Ajde molim vas pitajte i nas Novosadjane i ostale gradjane Vojvodine da li zelimo da se izdvajamo po bilo cemu od ostatka Srbije! Najgluplja stvar je gurati ovakve stvari zarad dnevno politickih poena i kao rezultat toga dobijamo da u svim vecim gradovima vladaju naprednjaci,da su radikali zivi samo u Vojvodini,da je nekada mirni Novi Sad postao najjace uporiste Dveri...Ej , U Novom Sadu smo docekali da Dveri sastavljaju gradsku vlast zbog slicnih ekstremista sa suprotnog pola koji su uplasili narod! Dajte da zivimo normalno , bez tenzija pa kako nama Novosadjanima tako i gradjanima Leskovca,Nisa,Pirota,Beograda i nemojte da palite vatru damo gde ni dima nema umesto da ucinite nesto da gradjani zive bolje.

Stefan

pre 11 godina

Zastupanje ustava po modelu kakav vidi ovaj iz priloga
http://www.kurir-info.rs/suludi-nenad-canak-ubij-stoku-beogradsku-clanak-424620

I ovakvi iz autonomistickog pokret(kako rekose,autisticnog preciznije) treba da mi vode pokrajnu i kucu???
Ne moze ni pod tackom da mi drogu nude besplatno.
Molim kacina da insistira od vlade Republike Srbije da ovaj slucaj istrazi do kraja.
Molim Ivicu Dacica da objasni na osnovu kog clana zakona je dozvoljeno civilnom stanovnistvu horde bandita?
Tu ugrozenost jedino moze da procenjuje policija i vec ustanovljena nacela funkcionera,ali Canak nije funkcioner ni drzavni ni pokrajinski.
Zbog ovog slucaja slazem se da Kacin zbog izazivanja ne tolerancije,verske,nacionalne i destabilizacije,zatraziti njegovu zabranu izopstenje u koliko se to ne dogodi od strane Evropskog parlamenta,samo mu uskratiti gostoprimvstvo.Slovenju treba saterati u okvire u kojima se nalazi i traziti sva prava SFRJ naroda koja su im uskratili doticni nacional fasisticki strojevi Slovenije

Mancini

pre 11 godina

Reče nam sve gospodin Kacin šta Srbija TREBA da uradi...On sebe postavlja kao da je tata ili strog očuh Srbiji...
Da li će brže da se razvija ap Vojvodina ili Šumadija ili Pomoravlje to nije Kacinova stvar...I kakav je to način da se on meša u unutrašnju stvar Srbije ? Mada da se razumemo, Vojvodini je nasilno ukinuta autonomija od strane Miloševića i SANU...Ali je prethodno dato preširoko ovlašćenje jednoj pokrajini odnosno dat je status države u državi nedemokratskim ustavom iz 1974, koji je bio početak kraja Jugoslavije...To pitanje treba rešiti naravno, ali pametno, dati pravnim sturčnjacima da utvrdde nivo autonomije, a ne ,,reformisanom" sudstvu, koje preko noći ukida nadležnosti pokrajine.
Što se tiče Kacina, njegova uloga je bila veoma interesantna u raspadu Jugoslavije...Kad su teritorijalci i Slo policija napali JNA koja se nalazila u svojim kasarnama (sa oficirima i vojnicima iz svih republika), Kacin je bio ministar za informisanje Slovenije i direktno je tu vojsku nazivao ,,okupatorskom" pred slovenačkom i medjunarodnom javnošću. Regularna vojska jedne države je napadnuta, a on kaže da je ta vojska okupatorska. Nije bila prethodnih 50 godina, ali je postala preko noći...
Gospon Kacin , ako vam je savest čista, ruke nisu!

Sofija

pre 11 godina

Ustav Republike Srbije svakako treba menjati, i to ne iz razloga sto to g. Kacin, u svojstvu IZVESTIOCA EVROPSKOG PARLAMENTA kaze, odn. predlaze, vec zbog toga sto nije dobar, "sklepan" je na brzinu, i kao sto znamo "prosao je na mala vrata"! Meni je jako zao sto ISTINA mnoge boli, pa se u nedostatku pravih argumenata hvataju za nacionalnu pripadnost g. Kacina, kao da je to bitno! Danas Slovenac, sutra neko drugi, ali sa ovakvim Ustavom necemo se ni za sto godina pomeriti ni korak napred! To je sustina naseg problema, a nije problem onaj koji nam na to ukazuje, a po najmanje njegova nacionalnost!

kaiser

pre 11 godina

"Interesantno je to sto drugi ljudi govore i otcepljuju Vojvodinu u ime Vojvodjana. U Vojvodini na izborima veliku vecinu dobila je napredna stranka, dveri su jedino u Vojvodini dobili. DSovci su potegli pitanje otcepljenja kad su izgubili izbore, na njihovu zalost narod ne zeli da se cepa. Što se tice izjave ovog Slovenca takve izjave me nepogadjaju posto znam da od toga nema nista.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vojvodjanin, 23. septembar 2012 17:38) "

Šališ se?
Ne postoji Vojvodina u kojoj je SNS dobio većinu, niti ona u kojoj su Dveri išta više od statističke greške.
O kojoj sad pa ti Vojvodini pričaš kada to zna svaki Vojvodjanin, a i većina van nje?
Na čemu god da si, ostavi se toga, nije zdravo.
Koji vic...

alpinista

pre 11 godina

kacina (MS) treba snimiti, njegove izjave, tonski i filmski.

Zatom ga treba ODMAH IZBACITI IZ SRBIJE !

BEZ OBZIRA NA POSLEDICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trpilo ima granice, to bi bio hrabar potez, treba jasno reći njemu i njemu sličnima da postoje granice.

BEZ OBZIRA NA POSLEDICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Primož1955

pre 11 godina

@ Franz
Franz, premda si 1952, očigledno ti finansije nisu jača strana,inače bi znao da su se devize uplačivale Narodnim Bankama republika, a da su se samo evidentno vodile u NBJ.
Te "ogromne" uplate, koje kako kažeš je Slovenija uplačivala Srbiji bi mogao da sagledaš i sa stanovišta koliko je uzimala od Srbije kroz jeftine poljoprivredne proizvode i sirovine, kao što je bakar,ili prodavajući joj kroz malogranični promet i klirinški račun sa Italijom, (goriška lira)bofl robu po cenama koje su bile i do 8 puta veće od nabavnih.
Sviđalo se tebi ili ne, EU nije Jugoslavija da Miha Marinko i Janez Stanovnik u dogovoru sa Titom odrede tekuću ekonomsku politiku sa privilegijama za njih pa će shodno tome Slovenija morati da reši pitanje štednje LB. Sada više nemate Srbiju da ona plaća vaše račune.
Bilo to tebi drago ili ne i nervirao se ti zbog toga ili ne.

Dragi

pre 11 godina

Ko je taj Kacin da bi nam naređivao da pod hitno promenimo Ustav? Možda naš Ustav nije dobar, ali to je naša stvar, a ne tamo nekog političarčića, koga niko ozbiljno ne shvata ni u toj njegovoj austrijskoj konjušnici.

hm

pre 11 godina

Ja sam glasac Ds-a,sa Juga Srbije sam,podravam ulazak u EU bez alternative,nemam nista protiv ekonomske autonomije ali svih regija u Srbiji.Po cemu je asimetricna autonomja Vojvodine bitnija od ostatka Srbije? Vojvodjansku autonomiju su smislili Titovi komunisti posle Drugog Svetskog rata da bi oslabili drzavnost Srbije,a potomci tih komunista sada traze ta ista prava da bi kao i njihovi ocevi imali sto vise vlasti i privilegija u Vojvodini,pa zovu Kacina da im pomogne u tome i raspiruje vec postojeci dim u sto vecu vatru u Srbiji?! Kacin je poznat po zluradim izjavama u vezi Srbije,tako da me ovo ne cudi.Ja mu preporucujem da svoje ideje primeni u Sloveniji,a da nas Srbe ostavi da sami resavamo svoje probleme.

mattko

pre 11 godina

@vulkan
A mozda da malo skoknes do Slovenije da vidis na kakvom su oni "prosjackom stapu" kako kazes. Samo pozuri dok ti jos ne zatreba viza!

Posmatač BB

pre 11 godina

Postavljanje Jelka Kacina kao izvestioca je u startu više nego provokacija. On se uvek na ove prstore javlja i dolazi kao CRNI GAVRAN EU. Zahtevi EU bi sigurno makar akon ništa manje boleli kad bi dolazili od nekoga ko je iz Švedske ili Danske nego od ovog rasturača Jugoslavije.

iskusan

pre 11 godina

Covek je u stvari rekao,priznajte Kosovo da vam ne uzmemo i Vojvodinu.
Kad god su nam slali poruke tog tipa,vrlo brzo su ih i sprovodili u delo.

vulkan

pre 11 godina

Pa nama kazu treba 10.milijardi evra za stabilizaciju,jer smo u velikoj buli - tako da tu milijardu mozemo dati tvojoj Sloveniji,jer ste i vi dosli do prosjackog stapa,zato sto vise vodis racuna o drugima nego o Sloveniji.

BELLI

pre 11 godina

Sta ova Evropa sebi dopusta. Vec su nam promenili mnogo zakona koji su izazvali veliki haos u zivotu Srbije. Ne treba vise ispunjavati njihove ultimatume. Ni po koju cenu.

mlekadzija

pre 11 godina

Nemas kraja bezobrazluku poznatog huskaca iz Cankarjevog doma (za one koji malo duze pamte). Srecom g. KAcin nece docekati promenu Ustava.

euroskeptik

pre 11 godina

Ovakvo otvoreno i krajnje neumesno mesanje u unutrasnje stvari jedne evropske zemlje je kap koja je prelila casu!Bivse kolonije u Africi/Aziji...itd su imale bolji tretman od strane svojih Grand Mastera nego Srbija u 21 veku od tzv. Evropske Unije. Zaista ovo je sramota i porazavajuce je za celu naciju, svakim danom sve vise i vise mi se gade teme koje govore ili pozivaju na integraciju sa EU. Meni je vise bitnije da se u Srbiji uspostavi dobar sistem na vladavini prava i zakona gde ce svaki gradjanin biti zasticen i gde ce normalno vodi zivot bez raznoraznih stresova. Clanstvo krnje Srbije ciji bi nov ustav bio napisan u Briselu ne obezbedjuje blagostanje i raj a Srbija bi bila u drustvu trece EU lige koju ce ciniti: Bulgaria, Romania, Croatia and the rest of ex YU.

Milos

pre 11 godina

@Tex
Odlazak novca u republicke banke sa izdvajanjem za nerazvijene, to jest Kosovom, nema nikakve veze.
1) U apslolutnim vrednostima najvise je izdvajala Srbija. Razlog je jednostavan, samodoprinosi (kako se to tad zvalo) su raspisivani procentualno po stanovniku , u nekim slucajevima i po republickom dohotku i UVEK je Srbija imala najveci udeo.
2) Nije samo Kosovo bilo recipijent te pomoci, R. Makedonija i Crna Gora su takodje bile finansirane, kako posle zemljotresa tako i kao recipijenti razvojne pomci federacije.
Tako da mi posle svega nije jasan Vas komentar? Meni je drago sto se Yugoslavija ugasila. I to je to. Mi zivimo nase zivote ne mislimo da nam bilo ko bilo sta duguje i drzimo se one stare, svoje ne damo tudje necemo :-)

xyz

pre 11 godina

@Franc1952, 23. septembar 2012 15:59
Sfrj je bila toliko decentralizvana zemlja da vise od toga ne moze. To je bila prakticno konfederacija.
I za situaciju u tako decentralizvanoj zemlji, ovim decentralizatorima je opet kriva Srbija za sve.
Bice im kriva Srbija i sutra kad je Kacin "decentralizuje".
Kao Srbija je njima uzimala neke pare. Kako je uzimala kad su ekonomski sistemi svake republike bili odvojeni?
Oni pripisuju savezni budzet i Narodnu banku SFRJ Srbiji. Kao to je u Beogradu, znaci oni uplacuju Srbiji.
Ne znaci. Nije to bio budzet Srbije, vec budzet SFRJ, kojom je vladao Hrvat 35 godina apsolutnom vlascu.
Za 45 godina SFRJ samo jednom je premijer SFRJ bio Srbin. 42 godine su premijeri bili uglavnom Hrvati i Slovenci. I sad nam oni dele lekcije kako je njih Srbija ugrozavala. Isti slucaj kao i sa komunistickom vojvodinom sad.
Dug Ljubljanske banke je dug Slovenije, koji ta "uspesna" drzava nece da plati. Pa eto zasto je uspesna. Nece da placa pare koje je uzela. Jos bi hteli Srbija da im to plati, po principu Srbija jke kriuva za sve sto bilo ko uradi. Smesno.

Zdenko

pre 11 godina

Koliko se secam od njih je sve i pocelo i da na kraju su bili u pravu !!!
Otrezni se Srbijo!
(Dejan, 23. septembar 2012 19:58).

Secanje te lose sluzi i to veoma lose.U 4,25 i pocinje kako je pocelo.
Obrati paznju na novinara koji insistira na prici koju ti forsiras,Milan Kucan cuti ko zaliven
http://www.youtube.com/watch?v=0PxG92CZc18
I nemoj da instrumentalizujes vise srbiju.Te Tudjmanovske i Izetbegoviceve fore i munje detetu pricaj, ali svedocenje i video zapis postoji

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(osoba obolela od sizofrenije ne priznaje postojanje bolesti, 23. septembar 2012 19:54)
Covece pa da li ti stvarno verujes u naivne budalastine koje pises? Molim, koliko je para uslo uz EU u Srbiju? Pa gde su te pare, kako zive ljudi, a u tvom slepom autizmu si izgleda zaboravio oruzje koje je uslo u Ex-SFRJ i bombe koje so padale iz EU po Srbiji? A da se vodi antisrpska politika, i to od oktobra 2000e pa do danas, je li to stvarno ne vidis? E onda ti pomoci nema!
Zasto bi postojala zavera? Je li ti to ozbiljno pitas? Imas li ti pojma o istoriji i geopolitici? Zavera je kazna za nas zbog nase vere u socijalizam, zbog suprotstavljanju neoliberalnom svetskom poretku i zato sto smo i se ponasamo kao mala Rusija. Zapadna Evropa se prema Rusiji ponasa kao da kraja komunizma nije bila. Uporedi kako se Zapad ponasa prema komunistickoj Kini, pa i prema arapskim zemljama koje su skinule socijalizam - nema veze da im dolazi vehabijski klerofasizam, samo da se izbrise Crveno sa ovog sveta.
Simptomi autizma:
- nedostatak intuicija
- nesposobnost u razumijevanju socijalne komunikacije (kod tebe geopolitike i evidentnosti)
- ograničeni interesi i ponavljajuće ponašanje
- privrženost osobama koje su im primarni njegovatelji i davatelji sigurnosti (tebi EU i valjda NATO)
p.s. Nego mozes li ti nesto konkretno da uradis sa tvojom naivnom EU-filijom? Ako ne, onda skidaj gace pa ih pojedi, da se barem od toga zasitis.

Dostojanstvo

pre 11 godina

@(nije ni zalosno ni smesno,nego strasno, 23. septembar 2012 19:57)
Samo se ti smeji, izgleda ni ti pojma nemas o istoriji i stvarnosti - mora da je lepo ziveti u lakoj naivnosti.
Nije Srbija pobedila Treci rajh, ne varaj se, nego je Rusija – da nje nije bilo, iskrvarili bi i Ameri i Englezi u borbi protiv Hitlera, ili bi se na kraju cak i dogovorili. A nama ne radi ceo svet o glavi zbog toga, nego EU i NATO - da li ti stvarno nije bilo dosta dokaza do sad? Ama svugde u Ex-YU delegitimizacija Srba - centralizacija u BiH, decentralizacija u Srbiji, terorizam pa separatizam u Srbiji OK, za Srbe u Hrvatskoj moze samo Z4, ali nikakav Z4 za Albance (iako su Srbi imali daleko vise razloga za otcepljenje od Tudjmanove Hrvatske nego Albanci od Slobine Srbije).
O majko mila koja pro-EU-zatucanost i stokholmsindromske autodestruktivne naivnosti! Pa stvarno i treba da nestanemo kao narod. Ovolika kolicina naivnosti jednostavno nije odrziva.

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Jedan diplomata ne smije debi dozvoliti da se miješa u unutrašnje stvari jedne države. Takve stvari nisu posao diplomate. Da li bi se on onako velikodušno ponudio da napiše Ustav. Neka najprije u svom dvorištu sredi problem obespravljenih/izbrisanih, pa onda neka filozofira po Evropi kako se drugi trebaju organizovati.

KoJeIOn

pre 11 godina

Da se ovaj deka malo manje meša u tuđe Zakone i uređivanje tuđih zemalja i da malo više gleda kršenje ljudskih prava u nekim zemljama. Za šta on sebe smatra, možda za EU policajca?

Srba

pre 11 godina

Pa ovaj je tu da nam govori kako da radimo. Smesno od coveka iz drzave koja je ubijala mlade vojnike i nije osudjena. Mani se Srbije i idi u dezelu gde ti je i mesto. Dosta ste vi Janezi muzli Srbiju.

Pretorijanac

pre 11 godina

Отвори се земљо, или: како словеначки Гебелс дели лекције Србији.

Да има правде, реда и закона, а посебно колективног сећања, том ЈК не би требало дозволити ни да ступи на тле Србије.

За оне који се нерадо сећају и брзо заборављају, подсетићу:
Јелко Кацин је био словеначки Гебелс у време сепаратистичког и велеиздајничког напада словеначке ТО на регуларне оружане снаге тада једино признате државе на овом простору, СФРЈ. Свидело се то некоме или не. Он је учестовао , подстицао и хушкао пуцање у нашу децу.

Сада тај типус долази као гаулајтер да нам дели лекције из уставности, он који је устав, на који се заклела и његова Словенија тада, погазио. Отвори се , земљо!

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Nije kriv Kacin, mi smo g...?! Svako ko sebe, svojom voljom, dovede u polozaj prostitutke, mora da trpi sve ono sto ta "profesija" nosi sa sobom. Kacin zna sa kime ima posla ki zbog toga se tako osiono, skoro, rasisticki ponasa. Sreca je sto nas gospodin Kacin i njegovi stranmi sponzori nisu proglasili crncima paa njegovo pponasanje ne kozemo da okaraktyerisemo kao rasisticko. Da li neko od srpskih politicara ume i sme da odgovori i zatvori usta ovom "gaulajteru" ili, to nije u skladu sa nasim "bezalternativnim putem"?

dejan-minhen

pre 11 godina

Srbija je drzava Srba i SVIH njenih gradana!
Nema IZBRISANIH. Nema proslave Oluje!!!

Da nije to pravi razlog zasto Srbija nije clanica EU.

Beli

pre 11 godina

Ne krivite Kacina. Nije to njegovo, nego svapsko maslo. Lakse ce se povratiti imovina pounavskih Svaba kad se odvoji Vojvodina. Sva ce se ta pitanja otvoriti kad dodje vreme

fan marije terezije

pre 11 godina

Slovenac,moju zemlju zvanu vojvodina pusti na miru.Mi ti nismo slovenija niti tezimo tome.Genocid i pljacku koju je sprovela drzava Slovenija,uskratila jugoslovenima prava na drzavljanstvo i drzala ih gotovo 15 godina da ne postoje.
Mene zanima ustedjevina od pok oca,pa me zanima kako cete nam isplacivati,glavnicu na ruke a kamatu na rate ili kamatu i glavnicu odmah na ruke?
dakle u pitanju je privatni novac i drzave Jugoslavije nemaju veze,osim drzave slovenije koja je bila garant za sigurnost novca.
nas vojvodjanski problem je unutrasnje pitanje i demokratsko,za sloveniju pitanje nakon razdruzivanja jugoslavije,za vas pitanje je zatvoreno.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Iza zelje Jelka Kacina o promeni Ustava Republike Srbije nista nije toliko vazno, kao otvaranje mogucnosti da Srbija prizna KiM kao samostalnu Drzavu! Sto se Vojvodine tice glavni kocnicari Lokomotive Srbije upravo je EU, sto je Vojvodina i dalje u sastavu Srbije! A medju Nacionalni odnosi funkcionisu Izvanredno bez ekcesa u celoj Vojvodini. Sto i pokazuju rezultati da je po tom pitanju Slovenija daleko iza Vojvodine. Sud u Strazburu zatrazio je od Slovenije da se svim gradjanima kojima je (zamislite) oduzeto Drzavljanstvo Slovenije, vrati po hitnom postupku. Dali je tako g-dine Kacin? Ocistite malo i kod vas..

Zoso

pre 11 godina

Pa sta peki ti se bori za timocku krajinu sta to nas briga ako hoces kralja bori se iz njega a mi se borimo za nase i nemojte nas porediti sa vama ni slucajno.

Milan

pre 11 godina

"Problem" Vojvodine treba resiti mirno i demokratski -ali jednom za uvek!
Lepo pitajte "gradjane" Vojvodine na referendumu:
- nezavisnost
- kao jednaki deo Srbije kakva god ona bila (centralisticka, uredjena po oblastima, srezima ili bilo kojim drugim jedinicama)
- kao deo Madzarske (pa da skrate put ka EU)

Resenje u kojem ce da postoji centralizovana paradrzava unutar druge centralizovane paradzrave ne dolazi u obzir jer je retardirano.

Novosađanin

pre 11 godina

Nemojte ni slučajno to više spominjati. Ako se naši političari uhvate pisanja novog ustava to će trajati minimum 2 godine. Za to vreme neće ništa drugo raditi. Sve se može rešiti zakonima.

kole

pre 11 godina

gospodine kacin, ako si zabrinut za srpske gradjane onda daj prvo penzije srbima koji su decenijama gradili sloveniju, a odugovlacite sa resenjima u nadi da klijenti pomru.

NIKADA

pre 11 godina

Opet su poceli sa zavrtaljkama. Da je Tadic na vlasti, vec bi poceo da ispunjava ove nebuloze. Kad se samo setim kako je BoTa slavodobitno obavestio planetu da je uhapsio Mladica, ocekujuci datum ili ko zna sta i kako su ga samo izigrali.

Dejan

pre 11 godina

Ustav se menja kako kojoj trenutnoj vlasti odgovara.
U SAD ustav je svetinja i pisan je pre 200 god.
Ovde ce uvek da bude javasluk i beda.

milos

pre 11 godina

@Nesh M: E stvarno čovek svašta pročita. Odrasli u vreme kad se dekretom odlučivalo, sad smo uleteli u neku kao demokratiju ali bismo zadržali ponekad i dekrete. Slično, hoćema kapitalizam ali da nam se komunistički svima udeli. Hoćeš dekretom da praviš novu naciju, pa bi u Vojvodini osim postojećih naroda živeli i Vojvođani i Srbi, kako se ko opredeli. Pa bi onda roditelji npr. bili Srbi a deca Vojvođani, a porodica recimo kolonizatora iz Bosne. Naravno, Mađari će uvek biti Mađari a Rumuni - Rumuni, a ne Vojvođani. Onda bi se uveo i vojvođanski jezik, pa škole na vojvođanskom i srpskom... I to sve bi ti - dekretom. Pa sudski tumači, kao sad za crnogorski. Eto posla za presipanje koliko želiš. Voleo bih da se raspiše referendum o nezavisnosti Vojvodine, pa da se lepo to reši za neko vreme, da ne slušamo o ugnjetavanju i glupostima. Stvarno imamo pametnija posla svi zajedno. Lično mislim da narod u Vojvodini nema mnogo dilema, već da je to priča dokoličara. Ljudi tamo žive u miru, toliko nacija, toliko jezika, pa ni histerija 90-tih nije razorila tu sredinu. Valjda izuzetak u ex-YU. I sad bi neki "dekretisti" i tu da unose razdor...

Roy Bean

pre 11 godina

@ Tex/Franz,
Malo ti tesko ide jezik kojim ne baratas, morfologija i sintaksa.
toliko o nezavisnoscu=toliko o nezavisnosti
upliv novca=priliv novca
Trebalo bi da znas da glasovi u sistemu o kome pricas nisu imali uticaja, naime sa liste kandidata birali su se svi,a oni su bili provereni kadrovi, tako da su tvoje price o uticaju glasova na raspodelu sredstava smesne i pokazuju nepoznavanje.
Vidim da ti se u svesti i dalje zadrzao milion maraka kao parametar i mitska velicina. A ako su Vojvodina i Slovenija ulagale u Kosovo, sada treba da potrazuju svoja ulaganja od nezavisnog Kosova, isto kao i Srbija.

komentar

pre 11 godina

@lesa, 23. septembar 2012 22:17
Slovenci su nam vec krojili ustav, samo sto vi to ne znate.
Sto god manje znate, pravite se sve pametniji.
Kardelj je bio glavni pisac ustava, vidimo dobro u sta su nas oni uvalili i kako su Srbiju iskasapili sa ovim nakaradnim pokrajinama.
I sad opet Slovenci hoce da dovrse stvaranje drzav od pokrajina. Sto sebi nisu stvorili pokrajine, nego nama.
Kardelj je srski narod podelio u vise republika, a Srbiju na 2 pokrajine kojima je dao ulogu staratelja nad tzv. uzom Srbijom.
Pa sto nije Slovence podelio u vise republika nego Srbe.
I sad neko zali za slovenackom pamecu. Dozivaju Slovence da nam oni pisu ustav, kao mi smo glupi, a oni pametni pa ce oni da pisu ustav prema nasem interesu.
Pa da li ste vi normalni.
Srbija je imala ustav 1835. godine, sto je retko koja drzava imala tad. Slovenija je prvi ustav dobila posle 1945.

dejan-minhen

pre 11 godina

(Pametan euro, 24. septembar 2012 00:16)

hvala na pozivu, vama svako dobro. ali NIKADA vise zajednicka drzava sa Slovencima, Hrvatima, Makedoncima, Federacijom BIH i Crnogorcima.

Da smo bili pametni Jugoslaviju nikada ne bih ni stvorili.
I danas ne bih slusali nikakve lekcije od Kacina, Josipovica itd. koji bi maksimalno bili guverneri nekih AP u Italiji ili Austriji. Da nije bilo Jugoslavije