Tadićev poziv ujedinio elitu?

Poziv Borisa Tadića Srbima sa severa da se povuku s barikada, a Kforu da se uzdrži od nasilnih akcija, ujedinio je političku elitu u Srbiji, ocenjuje Tanjug.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

16:55

Default images

Većina političkih lidera u Beogradu, naime, podržala je Tadićev poziv kao mudar, hrabar i državnički potez.

Ima, doduše, i onih kojima je, kako kažu, taj poziv stvorio nedoumice ili smatraju da je stigao kasno i da je iznuđen zarad dobijanja statusa kandidata, a stav jednog dela opozicije, poput Nove Srbije, i dalje nije poznat.

Predsednik Tadić je i danas govorio o tome u Banjaluci, gde je izjavio da se srpski nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji ne brane na barikadama, već dijalogom i budućim pregovorima o sistemskom rešavanju problema na severu Kosmeta.

Gotovo istovetan zahtev poput onog koji je Tadić juče uputio danas je izneo i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Uz poruku Kforu da se uzdrži od akcija koje ugrožavaju bezbednost, a Srbima da ne izazivaju incidente, on je upozorio da je ovo što se sada dešava na barikadama sitnica u odnosu na ono što, kako je rekao, može da se dogodi.

"Mislim da je situacija na Kosovu dosta komplikovana i teška i ne razumem nikoga ko nije svestan njene težine, u kojoj se svi nalazimo", rekao je Dačić.

"Apsolutno sam za pristup da se vodi dijalog i da za to vreme ne bude jednostranih poteza Prištine i Kfora. Uostalom, međunarodne snage ne bi na severu Kosova trebalo da se osećaju kao u neprijateljskom okruženju", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, došli smo dotle da se zbog takvog jednostranog Tačijevog gesta sada puca gumenim mecima, Srbi na to reaguju i sada imamo situaciju u kojoj su ranjena dva nemačka vojnika.

"Možete misliti kakav je to uvod u događaje u okviru dobijanja kandidature", rekao je Dačić i još jednom poručio da treba biti miran i mudar jer bi dobijanje kandidature verovatno rešilo probleme, a ukoliko se to ne desi pritisci mogu biti nastavljeni. Da su barikade opasnost ne samo po Srbe na severu nego i za celu Srbiju saglasio se i ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

On je zato izjavio da su momentalna obustava svakog nasilja na severu i uklanjanje barikada od suštinskog interesa i za Srbe sa Kosova i Metohije, ali i za čitavu Srbiju.

Petrović je istakao da poziv koji je uputio predsednik Boris Tadić treba shvatiti veoma ozbiljno i odgovorno.

Svaki nastavak nasilja, po njegovom mišljenju, bio bi samo doprinos ekstremistima, kao i alibi onima koji priželjkuju nasilnu promenu situacije na terenu, što bi dovelo do potpunog onemogućavanja odbrane vitalnih interesa Srba koji žive na severu Kosova, ali i svih Srba na teritoriji pokrajine.

Odbrana vitalnih interesa Srba na severu, ali i drugih u pokrajini, po mišljenju ministra odbrane Dragana Šutanovca, mogla bi biti otežana, jer je, kako je ocenio, bezbednosna situacija na severu Kosova "na dosta kritičnom nivou", pri čemu postoje oni koji iz političkih razloga ne žele da se barikade uklone.

Ministar Šutanovac ocenio je da je poruka predsednika Tadića Srbima sa severa Kosova da uklone barikade izuzetno hrabra i državotvorna i da pre svega treba da omogući stabilizaciju u tom delu Srbije.

Šutanovac je rekao da iskustvo iz devedesetih godina prošlog veka i "svih blokada i balvana" iz tog vremena dokazuju da nikada i nigde rezultat tih blokada nije bio pozitivan za Srbiju.

On je naglasio da Srbija ne može rešavati takve probleme "ukoliko ostane razapeta između blokada i balvana, kako u Briselu, tako i na Kosovu i Metohiji".
Potpredsednik DS Bojan Pajtić izjavljuje da je u najboljem interesu Srba sa Kosova i Metohije da se prekine konfrontacija i zauzme kurs mudrog i strpljivog pregovaranja.

Pajtić "snažno" podržava stav predsednika Srbije Borisa Tadića o uklanjanju barikada na severu Kosova i Metohije.

"Poziv predsednika Tadića logična je posledica njegovih stalnih i upornih nastojanja da se sa takvom politikom i neodgovornom demagogijom zauvek prekine", istakao je Pajtić.

Podsetivši da će uskoro biti navršeno 25 godina od "čuvenog" pokliča - "Niko ne sme da vas bije", Pajtić je rekao da Srbija od tada "srlja", inateći se i suprotstavljajući se svima, što je za posledicu imalo ratove, krvoprolića, masovna raseljavanja i najveću pljačku društvenog bogatstva u istoriji.

Takva politika, prema njegovim rečima, donosila je bedu i patnju, a neodgovornim političarima odličan alibi - "kad god ih pitate zašto živimo loše, oni se pozivaju na neko žarište krize koju sami raspiruju".

"Ako od Srbije tražite pomoć, onda joj pomozite da vam pomogne: sklonite barikade, jer one štete srpskim nacionalnim interesima, ugledu naše države i pregovorima koje odgovorno vodimo. Poslednji je čas da se stavi 'prst na čelo'", poručio je Pajtić kosovskim Srbima.

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je poziv predsednika Borisa Tadića dobar potez, ali da mora biti praćen i dobrom politikom, jer će se bez nove politike zemlja "srušiti za mesec ili dva, na nekoj novoj krizi".

On je dodao da je sada neophodno da se u Skupštini Srbije formuliše nova politika, koja Srbe neće gurati u sukob sa Kforom i Euleksom, kao i da o tom pitanju, osim Tadića, treba da se izjasne i patrijarh, ali i lideri parlamentarnih stranaka koji su Srbe na barikadama obilazili i "huškali ih na sukobe".

Da li je Jovanović tu mislio i na naprednjake nije sasvim jasno, ali je zato lider SNS Tomislav Nikolić prozvao predsednika Srbije da je ohrabrivao Srbe da istraju na barikadama, zbog čega mu je sada, kako je kazao, nejasna ova promena stava predsednika.

On je zato pozvao Tadića da građanima objasni promenu stava i upitao se da li je to postignut neki pozitivan sporazum i da li to znači da predsednik preuzima odgovornost, ako dođe do toga da Albanci zaokruže svoju državu i preuzmu sever Kosova.

"Sve je sada na Borisu Tadiću, a SNS i dalje ostaje uz Srbe na Kosovu", rekao je Nikolić i dodao da će SNS podržati odluku Srba sa severa, ali i konstatovao da je predsednk Srbije prihvatio politiku nekih drugih opozicionih stranaka, koja znači apsolutnu predaju Kosova u ruke Albanaca. Lides SNS je rekao da je na leđima kosovskih Srba odluka za sudbinu Srbije, a da savet može da im da samo onaj koj deli njihovu sudbinu, zbog čega, kako je rekao, ne može da im kaže "ni da ginu, ni da žive tamo, ni da pobegnu i ostave sve".

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić podržao je danas poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima na Kosovu i Metohiji da uklone barikade, uz ocenu da je takav poziv trebalo da bude upućen i ranije, ali i da su Srbi na severu Kosova i Metohije zbunjeni različitim porukama koje, kako je rekao, dobijaju iz Srbije.

O ovoj temi danas se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavom da ostaje da se vidi da li Tadić misli ozbiljno ili je samo reč o igri kako bi Srbija već ove godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: