Da li su korisna poslanička pitanja

Svakog poslednjeg četvrtka poslanici, u Supštini, postavljaju pitanja ministrima. Niti su pitanja suštinska, niti su odgovori konkretni, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

00:15

Default images

Ovakav utisak rađa se i nakon poslednjeg propitivanja gotovo celog Cvetkovićevog kabineta. Dovoljno da se ozbiljno razmotri kakva je korist od principa preslišavanja Vlade u parlamentu, koji se predstavlja kao velika demokratska tekovina.

Ako se svakodnevno ispaljuje ubojitija đulad u temelje vladajućeg bloka, opozicija je ovog četvrtka trošila vreme na - protivgradne rakete i optičke kablove.

Njihova omiljena meta - Mlađan Dinkić, izašao je iz sale ”neočešan” nijednim konkretnim pitanjem. Znaju taksativno da nabroje sve mane vlasti, ali su se sada, recimo, setili da pitaju gde je završio policijski arsenal posle 5. oktobra?

Ušuškani u klupama preko puta svojih rivala, ministri su davali šture odgovore. Pozivali su poslanike da im se pismeno obrate ili su ostajali zakopčani do grla pravdajući se službenim tajnama.

Ili opozicija ne zna da pita, ili Vlada ne želi precizno da odgovara?

"Možda bismo mogli svi da razmislimo o načinu korišćenja tog rezervisanog vremena. Oni koji pitaju moraju da smisle sadržaj, ali teško je da se odmah na konkretno pitanje da i adekvatan odgovor. Zato na neku temu ministar može da odgovori i naknadno pisanim putem, kada prikupi dovoljno informacija“, predlaže ministar prosvete Žarko Obradović.

Opozicija se brani da oštricu njihove znatiželje ne tupi neinventivnost, već restriktivni poslovnik.

"Moramo unapred da predamo listu govornika, a ne znamo ni ko od ministara dolazi na sednicu“, pravda se Jorgovanka Tabaković, SNS.

"Zbog skučenog vremena, ne stižemo da postavimo sva pitanja koja smo spremili. Ne bi mi se Dinkić sigurno provukao. Već sam mu bila namenila pitanje kako su tri trudnice u Agenciji za privatizaciju dobile otkaze“, kaže ona.

Na formalna ograničenja žali se i Radojko Obradović poslanik DSS-a, koji podseća da je krupna tema - pregovori sa MMF, načeta još pre dolaska ministara.

"U predviđena tri minuta ne možete baš sve da koncipirate i sažmete. Poslali smo nekoliko pitanja Vladi i u pisanom obliku, na koje još nema odgovora“, kaže Obradović.

Osim ”rešetanja” Vlade, narodni izabranici imaju pravo utorkom i četvrtkom da postavljaju poslanička pitanja.

Postavljanje pitanja Vladi je farsa - oštar je radikal Dragan Todorović.

"Formalno nam je dato neko pravo, koje zapravo ničemu ne koristi. Još u julu sam postavio pitanje o pogibiji vojnog pilota Radeta Ranđelovića i još čekam odgovor. O čemu dalje da pričamo?“, pita se on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: