Kina: Firme moraju da poštuju zakon

Strane firme, uključujući "Gugl", moraju da poštuju kineske zakone i običaje, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu, Ma Džaosju.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

14:39

Default images

Ma je istakao da ne zna da li su se kineski zvaničnici sastali sa rukovodiocima "Gugla", koji su pre nekoliko dana objavili da će zatražiti održavanje sastanaka o tome kako kineskom tržištu obezbediti legalan, necenzurisan pretraživač, preneo je Rojters.

"Gugl" je prošle nedelje saopštio da će se možda povući iz Kine, najvećeg svetskog Internet tržišta po broju korisnika, pošto je, u "sofisticiranom" napadu hakera, bio žrtva krađe intelektualnog vlasništva.

Kineska vlada podržava razvoj Interneta, izjavio je Ma, ali i dodao da "strane firme u Kini treba da poštuju kineske zakone i propise, običaje i tradiciju i da preuzmu odgovarajuću društvenu odgovornost". "Naravno, 'Gugl' nije izuzetak", dodao je on.

Kompanija "Gugl", u međuvremenu, istražuje da li je jedan ili više njenih zaposlenih možda omogućio sajber-napad iz Kine za koji taj američki Internet gigant kaže da je pretrpeo sredinom decembra.

Izvori upućeni u situaciju su naveli da su napad, koji je bio usmeren prema ljudima koji imaju pristup određenim delovima mreža "Gugla", možda omogućili ljudi zaposleni u kineskoj filijali te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: