Dodik: Očekivani zahtevi za smenu

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da nije iznenađen što član Predsedništva BiH Željko Komšić zahteva njegovu smenu i zabranu političkog delovanja.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2009.

18:04

Default images

"Komšić je iste zahteve imao i pre dve godine i nije ih ostvario, zbog čega je besmisleno komentarisati njegov najnoviji zahtev upućen Kancelariji visokog predstavnika i visokom predstavniku Valetntinu Incku", rekao je Dodik.

Komšić je juče zatražio od visokog predstavnika u BiH da smeni Dodika i zabrani mu politički angažman zbog "kršenja ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Komšić je takav zahtev uputio reagujući na Dodikov poziv srpskim pripadnicima oružanih snaga u BiH da ne učestvuju u vojnoj vežbi NATO-a u Gruziji.

Ambasada SAD u BiH kritikuje Dodika

Sjedinjene Američke Države osudile su poziv premijera Republike Srpske Milorada Dodika pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti da odbiju učešće u vojnoj vežbi NATO-a u Gruziji.

"Dodikove izjave predstavljaju direktno i neprihvatljivo osporavanje institucije koja je od ključnog značaja za evroatlantske aspiracije BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Potpuno je pogrešna tvrdnja Dodika da je odluka o učešću BiH u vežbi politička", navodi se u saopštenju Američke ambasade u Sarajevu.

Dodaje se da je pre više od godinu dana, Predsedništvo BiH koje je Vrhovni zapovednik Oružanih snaga BiH, odobrilo učešće u vežbi koja je sastavni deo plana obuke Ministarstva odbrane BiH za 2009. godinu.

Američka ambasada je navela da Dodik "redovno ističe svoju opredeljenost i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu".

"Njegove jučerašnje izjave ozbiljno dovode u pitanje mogućnost međunarodne zajednice da sa sigurnošću zaključi da je vlada premijera Republike Srpske spremna u potpunosti da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, te da je on spreman da se suzdrži od retorike ili aktivnosti koje bi bile pretnja ili predstavljale kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: