Ostavka indijskog ministra policije

Ministar finansija Indije Palaniapan Čidambaram preuzeće dužnost ministra policije, posle ostavke Šivradža Patila zbog terorističkih napada u Mumbaju.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.11.2008.

00:22

Default images

U saopštenju koalicione vlade predvođene Kongresnom partijom stoji da će premijer Manmohan Sing za sada preuzeti rukovođenje ministarstvom finansija, ali se ne navode drugi detalji.

Premijer Sing, bivši ministar finansija sa reputacijom tržišnih reformi, preuzeće kormilo treće po veličini azijske ekonomije u trenutku kada su globalna finansijska kriza i unutrašnji problemi doveli do značajnog smanjenja rasta.

Indijske TV stanice javile su danas da je ostavku na funkciju zbog terorističkih napada u Mumbaju, pored Patila, podneo savetnik za nacionalnu bezbednost M.K. Narajanan.

U seriji terorističkih napada na više lokacija u Mumbaju, koji su počeli pre tri dana, a okončani juče, poginulo je 195 ljudi, a povređeno više od 320.

Na meti terorista bili su glavna železnička stanica u Mumbaju, luksuzni hoteli "Tadž Mahal" i "Trajdent-Oberoj", jevrejski centar, bolnica i popularni restorani.

Domaća štampa nazvala je napade u Mumbaju indijskim "11. septembrom", aludirajući na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, kada je poginulo 2.973 ljudi.

Indijski premijer Manmohan Sing u četvrtak je izjavio da su napad izvele grupe koje verovatno imaju bazu u jednoj od susednih zemalja, a dan kasnije ministar spoljnih poslova Pranaba Mukherdži je rekao da prvi rezultati istrage ukazuju da su terororisti povezani s Pakistanom.

Pakistan je negirao bilo kakvu umešanost u smrtonosne napade u Mumbaju i predočio da bi dve zemlje trebalo da udruže snage kako bi porazile zajedničkog neprijatelja.

Podrška Buša i Medvedeva Indiji

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da pažljivo prati razvoj situacije u Mumbaju posle talasa napada terorista i uputio reči podrške indijskom narodu.

"Ubice koje su ove nedelje izvele napade su brutalne i nasilne. Terorizam, međutim, neće imati poslednju reč. Narod Indije je otporan i snažan", rekao je Buš subotu u Beloj kući.

Buš je naveo da je o situaciji i napadima razgovarao i sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs.

"Mi smo razmotrili najnoviji razvoj događaja i radimo na tome da osiguramo bezbednost američkih građana u Indiji", kazao je Buš.

Stejt department je juče saopštio da se među poginulima u Mumbaju nalazi i petoro američkih državljana.

"Mi obećavamo punu podršku SAD indijskim istražiteljima, kako bi izveli krivce pred lice pravde i održali demokratski način života", rekao je Buš koji u januaru iduće godine napušta položaj.

Buš je naveo da on istovremeno obaveštava i novoizabranog predsednika Baraka Obamu o razvoju situacije u Indiji.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je, u telefonskom razgovoru sa premijerom Indije Manmoanom Singom, solidarnost sa indijskim narodom, posle terorističkih napada u Mumbaju.

Medvedev je, takođe, podržao korake koje indijska administracija preduzima posle ove tragedije, preneo je Itar-Tas.
Dvojica lidera složila su se da pojačaju saradnju na polju borbe protiv terorizma, o čemu će razgovarati tokom predstojeće posete ruskog predsednika Indiji i na sastanku rusko-indijske zajedničke Radne grupe za suzbijanje međunarodnog terorizma, saopšteno je u Kremlju.

Tenzije između Pakistana i Indije

Pakistan i Indija moraju da smire međusobne tenzije nastale nakon napada ekstremista u Mumbaju, izjavio je pakistanski šef diplomatije Šah Mehmud Kureši.

Viši zvaničik pakistanske bezbednosne službe rekao je, međutim, da će Pakistan razmestiti svoje trupe uz granicu s Indijom ako dalje buknu tenzije zbog napada u Mumbaju (bivšem Bombaju).

U koordinisanoj akciji ekstremista, koja je u sredu uveče počela u Mumbaju, poginulo je najmanje 195 osoba, a više od 300 povređeno. Meta napada su bila dva luksuzna hotela, jevrejski centar i popularni restorani.

Indijski premijer Manmohan Sing u četvrtak je izjavio da su napad izvele grupe koje verovatno imaju bazu u jednoj od susednih zemalja, a dan kasnije ministar spoljnih poslova je rekao da prvi rezultati istrage ukazuju da su teroristi povezani s Pakistanom.

Pakistan je osudio napad kao "varvarski čin terorizma" i negirao umešanost državnih službi. Iz te zemlje je takođe obećana saradnja.

Ministar spoljnih poslova Kureši rekao je juče, na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta, da su napadi u Mumbaju otežali odnose dve zemlje.

"Ovo su osetljivi trenuci", rekao je Kureši, dodajući: "Situacija je ozbiljna. Ne zavaravajmo se... ljudi u Indiji osećaju da je ovo 11. septembar za Indiju".

Indija i Pakistan su vodili tri rata od dobijanja nazivisnost 1947. godine, a decembra 2001. godine na pomolu je bio i četvrti nakon napada ekstremista na indijski parlament, koji je u Nju Delhiju doveden u vezu s Pakistanom.

Kureši je rekao da je u interesu i Pakistana i Indije da se se smiri situacija.

"Smanjivanje tenzija je od suštinskog značaja", rekao je on.

Zvaničnik pakistanske bezbednosne službe rekao je, međutim, da će Pakistan sve trupe sa zapada zemlje, usredsređene na rat protiv terorizma u Avganistanu, pregrupisati uz granicu s Indijom.

"Ako se nešto desi na tom frontu (u odnosima s Indijom), rat protiv terorizma neće biti naš prioritet", rekao je zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: