Brnabićeva o školama: Ako...; Ružića pitali – a šta od septembra?

Ako se nastavi stabilizacija epidemiološke situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka 19. aprila nastava se vraća u škole, izjavila premijerka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

10:55

Brnabićeva o školama: Ako...; Ružića pitali – a šta od septembra?
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Nastava će se, kako je rekla Ana Brnabić, izvoditi po modelu od 1. septembra. "Krizni štab će o tome još razgovarati ove nedelje, ako se nastavi stabilizacija epidemiološke slike u Srbiji, mi ćemo 19. aprila vratiti nastavu u škole", rekla je Ana Brnabić.

Ona je pojasnila da će se nastava izvoditi na isti način, kao što je bio slučaj od 1. septembra - po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

"I tako će biti dok ne budemo imali u potpunosti situaciju pod kontrolom i dok ne pobedimo u vakcinaciji, kako bismo mogli da se vratimo normalnom životu", rekla je Ana Brnabić novinarima u Prvoj beogradskoj gimnaziji, gde je prisustvovala predstavljanju novog portala "Moja srednja škola" i prezentaciji pametnih IT kabineta.
S njom je bio i ministar prosvete Branko Ružić, koji je novinarima odgovarao na pitanja, a jedno od njih je bilo i da li je sistem onlajn nastave nesistematičan.

Ne radimo nesistematično i nesistemski, i nismo u procesu snalaženja, kazao je on, a na pitanje kakvi su planovi ako pandemija bude prisutna i od 1. septembra, uz konstataciju da se žale nastavnici i roditelji da nisu svi tehnički opremljeni, Ružić je podsetio da je evidentno da se nalazimo u vanrednim okolnostima i da je potrebno sve resurse staviti u funkciju iznalaženja rešenja, kako bi se pokazalo da je naš sistem adaptabilan.

Podsetio je da je Ministarstvo obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija, obezbedilo besplatan internet u 95 odsto škola, a ima ih preko 1.700 u Srbiji.

Ružić je ukazao da je 10.000 pametnih učinioca već opremljeno, da će ove godine biti opremljeno još 20.000. Dodao je da će, ako sve bude po planu, do kraja ove ili iduće godine biti opremljeno još 10.000 pametnih učionica, što znači da će ih biti ukupno 40.000.

Ružić kaže da je manji problem kako unaprediti onlajn nastavu, jer su učenici tehnički prilagodljiviji od starije populacije. "Veći problem je kako naći rešenje, u saradnji sa psiholozima i pedagozima, da vratimo motivaciju deci kako bi proces sticanja znanja tekao na način koji će odgovarati potrebnim stečenim znanjem i sertifikacionom kriterijumu koji je kasnije važan za prelazak u visoko školstvo", objasnio je on.

Podsetio je na snimanje nastavnih sadržaja za onlajn nastavu, dodajući da se javni servis koristi kao alat za one koji nisu opremljeni ili imaju više đaka u porodici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: