800 zemljotresa i to samo do danas; "Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane"

U Hrvatskoj je od 28. decembra prošle godine do danas registrovano više od 800 zemljotresa, rekao je premijer Andrej Plenković u otvorenom delu sednice vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

12:58

800 zemljotresa i to samo do danas;
FOTO: Profimedia

"Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane", naveo je Plenković i zahvalio svima na pomoći, volonterima i donatorima kućica.

Do sada je, kazao je, evidentirano 41.500 šteta.

Dodao je da se radi na tome da se svima obezbedi smeštaj, pogotovo zbog hladnoće.

Premijer je rekao da je obezbeđeno i intenzivno vakcinisanje s obzirom na okolnosti na potresom pogođenom području i istakao je da će škole na ugroženom području početi drugo polugodište kasnije od ostalih.

"Školska godina, posebno u Sisačko-moslavačkoj županiji, nastaviće se malo kasnije. Idemo od škole do škole s obzirom na razmere štete. Vlada je omogućila i jednokratnu pomoć, ukupno 50 miliona kuna", rekao je Plenković.

EU nastavlja da šalje pomoć

Hrvatskoj i dve nedelje nakon razarajućeg zemljotresa stiže pomoć iz EU, kažu u Evropskoj komisiji.

Nakon inicijalne pomoći otpremljene Hrvatskoj u prva 24 sata nakon zemljotresa 29. decembra 2020. godine, države članice EU nude dalju pomoć u opremi.

Vreće za spavanje, stambeni kontejneri, sistemi osvetljenja i dušeci, koje su obezbedile Nemačka, Francuska i Austrija, na putu su za Hrvatsku ili će to biti narednih dana, navode u Komisiji.

„Još jednom želimo da zahvalim svim državama članicama EU na brzom odgovoru na zemljotres. Iznenađujući odgovor 15 država članica EU koje pomažu hrvatskom narodu u doba potrebe opipljiv je primer solidarnosti EU“, naglašavaju u EK.

Podsećaju da je samo u 2020. godini, Koordinacioni centar za hitne slučajeve EU delovao više od 100 puta u pružanju pomoći zemljama u Evropi i širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: