Rusija protiv gašenja ili smanjivanja UNMIK-a

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja zaključio je današnju sednicu Saveta bezbednosti UN naglašavajući važnost misije UNMIK-a na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

20:16

Rusija protiv gašenja ili smanjivanja UNMIK-a
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ruski ambasador pri UN, odgovarajući na pozive Britanije i SAD da se smanji ili ukine Misija UN na Kosovu, rekao da "Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na Kosovu".

"Vidimo pokušaje Prištine da izgura misiju UN sa Kosova, vidimo pokušaje da se formira kosovska vojska. Sve to je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i podriva stabilnost regiona", rekao je Nebenzja.

"Brinu nas i pozivi da se uklone granice između Albanije i Kosova...Iz svega toga vidimo da se problemi ne rešavaju već gomilaju", rekao je predstavnik Rusije.

Nebezja je pozdravio aktivnosti predstavnika EU u pregovorima Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, izražavajući nadu da se briselski izaslanik uspeti da "napravi napredak ka postizanju sporazuma".

"Ipak, do sada nije bilo mnogo napretka", rekao je Nebenzja.

Važno je zapamtiti da još od 2012. godine i izveštaja Dika Martija čekamo ozbiljnu istragu zločina počinjenih na teritoriji Kosova. Zabrinuti smo serijom skandala oko dokumenata koji su procurili iz Specijalnog suda kako bi se zadovoljili interesi lokalnih političara, rekao je ruski diplomata.

Nebenzja je kao primer nedostatka odgovornosti ili sposobnosti Prištine da do sporazuma dođe, naveo sabotažu formiranja srpskih opština na KiM koja traje već sedam i po godina.

Ruski ambasador pri UN je podsetio da je kosovski premijer Avdulah Hoti pre nekoliko dana na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom otpisao tu mogućnost, iako ona proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Rusija smatra da nema napretka u poštovanju prava i bezbednosti nealbanskih zajednica, kao i da tu situaciju karakteriše stalno zastrašivanje i vandalski napadi na imovinu, groblja i građevine Srpske pravoslavne crkve, naveo je on.

"Jasno je da u ovim uslovima ne možemo govoriti o povratku izbeglica", rekao je Nebenzja.

"Moramo posvetiti posebnu pažnju garanciji zaštite crkava na Kosovu", dodao je, navodeći primer izgradnje puta ka Crnoj Gori u zaštićenoj zoni kod manastira Visoki Dečani.

On kaže da Kosovo i dalje predstavlja "plodno tlo za regrutaciju terorista".

Nebenzja je oštro ukorio Prištinu jer Savetu bezbednosti još nisu dostavljene prave informacije o eventualnim kaznama za osobe koje su premlatile službenike UNMIK-a u Zubinom Potoku, od kojih je jedan ruski državljanin.

Problem je i podrška nekih zemalja koracima ka stvaranju vojske Kosova, što je u suprotnposti sa Rezolucijom 1244 i moglo bi da dovede do destabilizacije celog Balkana.

Ruski ambasador obraćanje je zaključio izrazivši nadu da će Beograd i Priština uspeti da dođu do sporazuma na osnovu Rezolucije 1244.

"Naš stav je jasan, obostrano prihvatljivo rešenje u okviru Rezolucije 1244. Drugačiji scenariji i pritisci neće dovesti do rezultata koji želimo", rekao je Nebenzja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: