Amfilohije: Litije nisu politički skup, Morača i Ribnica postale reka Jordan

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije reagovao na izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da su litije politički skupovi.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Nedelja, 19.01.2020.

17:37

Amfilohije: Litije nisu politički skup, Morača i Ribnica postale reka Jordan
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC/ arhiva

"Nije tačno da su litije politički skupovi. Vi ste svedoci ovog sabranja danas ovog naroda, je li to bio politički skup ili zaista duhovni i crkveni? Sami ste svedoci šta je ovo. Ako on ovo naziva poličkim skupom, onda on ne zna, a nije čudo da ne zna, jer nije ni kršten."

Ovako je mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije odgovorio na neke od konstatacija predsednika Crne Gore Mila Đukanovića ističući da je narod već dao odgovor na poziv vlasti da se razgovara o primeni Zakona.o slobodi veroispovesti.

"To je bezakonje, to je otimanje svetinja, o tome nema razgovora. Oni mogu da izvrše nasilje, vlast, ali očigledno da ovaj narod nasilje ne prihvata i ne priziva. Narod poziva na razum, ljubav i razumevanje.Političari neka vode svoju politiku, ovo je božiji skup, kazao je mitropolit, ističuću da prihvaata pregovore sa vlastima jedino ako se Zakon povuče."

"Kako da ragovaramo o jednoj laži, o nepravdi, koja je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto što se u Crnoj Gori dogodilo, to je taj zakon. Mi ne možemo da razgovaramo o tome. To je i njemu rečeno. Ako hoće on može protiv naroda. Ako hoće da bude istinski vladar neka ispoštuje puteve kralja Nikole", poručio je Amfilohije Đukanoviću, naglašavaajući da će "ovaj narod ovako da se sabira i ubuduće".

"Ako zaista imaju razuma, a imaju nadam se, oni će shvatiti da je ovo narodni protest i za mene je ovo čudo, a imaju nadam se, oni će shvatiti da je ovo narodni protest, iz dubine duše naroda. I za mene je ovo čudo. Ovde sam mitropolit 30 godina i nisam mogao očekivati da će ovaj narod ovako da se ponese prema tome. Ako im to ne govori ništa kojem Bogu i kojoj vlasti oni pripadaju? Ako su narodna vlast, ispoštovaće glas naroda. Neće donositi ove zakone koji su zakoni nepravde i gaženje elementarnih ljudskih prava, a nema dubljeg prava od prava vere u živoga Boga. Gaziti to i otumati ono što je narod ugrađivao kroz vekove u hramove, ja to ne razumem. Mogu kako hoće, ali ne mogu dokle hoće, ipak smo prolazni mi ovde, a crkva Božja je večna", kazao je Amfilohije, koji je istakao da Crkvaa i dalje traži dijalog o temeljnom ugovoru koji bi podrazumevao "ono što su uradili sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom". Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je posle Bogojavljanskog plivanja za Časni krst u Podgorici da je Crna Gora danas duhovni centar Evrope, a da su Morača i Ribnica postale reka Jordan.

Mitropolit Amfilohije je pozvao sve koji su sada na vlasti da ako hoće da budu naslednici kralja Nikole dođu da se krste sa svojim narodom i vrate se istinskim vrednostima, da se vrate "Bogu i narodu".

"Crna Gora je danas duhovni centar Evrope. Ovo je poziv svim evropskim narodima da se vrate sebi, apostolima Petru i Pavlu, velikim časnim ljudima koji su osveštali Evropu i Ameriku", kazao je Amfilohije.

On je novinarima rekao i da okupljanje naroda u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti nisu politički skupovi, kako ih je nazvao predsednik Crne Gore Milo DJukanović koji, kako je kazao, ne može ni znati šta je crkveno, a šta političko jer nije kršten.

Na pitanje da li to znači da neće pregovarati sa vlastima dok se Zakon povuče on je odgovorio potvrdno i dodao da je nemoguće razgovarati o nečemu što je "laž, nepravda i sram Crne Gore", prenele su "Vijesti".

On je pozvao Đukanovića da čuje glas naroda koji se bori za svoje svetinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: