"Moglo bi da se desi da sutra Austrija gori": Poznati komičar pre svih znao za Štraheov snimak?

Za snimak koji je uzdrmao Austriju i doveo do pada njene vlade, od ranije je znao jedan poznati nemački komičar.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

22:24

Foto: EPA-EFE/MARKUS HEINE

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku, a ubrzo su smenjeni i ostali ministri iz njegove Slobodarske stranke FPO, nakon objavljivanja snimka na kojem se vidi kako je Štrahe spreman da ugovori sumnjive poslove sa ruskim bogatašima.

Dan pre nego što su nemački mediji "Der Špigl" i "Zidojče Cajting" objavili taj snimak nastao na Ibici 2017. godine, popularni TV satiričar Jan Bemerman je u svojoj emisiji na nemačkoj javnoj televiziji ZDF rekao: "Moglo bi da se desi da sutra Austrija gori".

Bemerman je još sredinom aprila dao jednu izjavu za austrijsku televiziju, a za koju je sada jasno na šta je mislio.

Naime, on je snimio video u kojem se zajvalio za dobijanje nagrade "Romy" od austrijske televizije rekao da je upravo nešto pregrizao i “napio se Red Bula s nekoliko poslovnih prijatelja FPO u jednoj vili ruskog oligarha na Ibici” gde su raspravljali o preuzimanju "Kronen Cajtunga".

Ali o tome "radije ne bih još govorio", rekao je tada.

Sve to ukazuje da je Bemerman od ranije znao za postojanje snimka, a to je potvrdio i njegov menadžer Peter Burc u izjavi za nemačke medije. On je međutim, kako navodi "Juronjuz", rekao da je Bemerman demantovao da je i njemu bio ponuđen taj snimak. Da je dobio tu ponudu, ne bi je odbio, tvrdi. Burc je rekao da ne zna otkud komičar zna za snimak, piše Blic.

Inače, u ponedeljak je Bemerman objavio na društvenim mreža link ka sajtu koji se zove "Do they know it's Europe" (Znaju li oni da je ovo Evropa) na kojem se nalazi samo jedan brojač koji odbrojava sate, minute i sekunde. prema njemu, večeras nešto bi trebalo da se desi. Ova objava je izazvala veliku zainteresovanost u Nemačkoj i Austriji, ali se ne zna da li ima veze sa skandalom u Austriji.

Bemerman je inače poznati kritičar stranih vlada, a partija FPO mu se često nalazi na tapetu.

Inače, protiv njega je 2016. godine pokrenuta istraga u Nemačkoj nakon što je objavio pesmu kojom je uvredio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Bemerman je napisao pesmu i recitovao je u svom šou programu.

Turski predsednik je zahtevao kaznu za njega, a kancelarka Angela Merkel odobrila je pokretanje istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: