Svet 3

18.04.2024.

12:01

Prekretnica rata u Ukrajini – "prećutni dogovor"; Pokazao je mape FOTO/VIDEO

Geopolitički analitičar Mihail Zvinčuk govorio je za TV Prva o značaju povratka vagnerovaca na Istočni front, kao i o tome zbog čega se sukob u Ukrajini proširio.

Izvor: B92.net

Prekretnica rata u Ukrajini – "prećutni dogovor"; Pokazao je mape FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Na pitanje da komentariše spekulacije da će se Vagnerove formacije povući sa misije u Africi kako bi se vratili na Istočni front Zvinčuk kaže:

"Pre svega, Vagner koji je postojao ranije više ne postoji. To je sada struktura koja se podelila na tri dela."

On objašnjava da je jedan deo nekadašnjeg Vagnera otišao u Ministarstvo odbrane, da je deo njih i dalje u dobrovoljnoj armiji, a deo je u Ruskoj gardi.

"Mnogi od njih su i dalje u misijama u Čečeniji ili Africi, ali je važno napomenuti da oni između sebe nisu povezani", ističe on.

"Kada kažemo da su se vratili na na front, tu mislimo na odrede dobrovoljne armije, a to su na primer oni koji su osvajali Bahmut, znači nisu se sada vratili na front, već su tamo neko vreme."

Možda vas zanima

Svet

Gotovi su? Rusi raspoređuju moćne "Kh-69"

Raspoređivanje nove moskovske krstareće rakete u Ukrajini izazvalo je zabrinutost da Vladimir Putin ima pristup oružju "opasnijem" od brže hipersonične balističke rakete Kinžal kojom se ruski predsednik ranije hvalio.

12:41

15.4.2024.

15 d

On takođe želi da skrene pažnju na to da, što se tiče pripadnika Vagnera na afričkom kontinentu, da ne postoje indikacije da će se oni vratiti na ratište, s obzirom na to da imaju misiju da obezbeđuju bezbednost u Maliju.

Zavinčuk je onda govorio o ratu u Ukrajini, komentarišući trenutnu situaciju na frontu.

"Sada sa svih strana zemlje Evrope viču 'Hajde da pomognemo Ukrajini', šireći priču da, ako pobedi Rusija, biće uništena cela Evropa, to plasiraju zapadni mediji."

On se posebno osvrnuo na Šolcovu molbu zemljama Evropske unije da svi treba da šalju što više oružja Ukrajini,a  posebno protivvazdušne sisteme.

"U Nemačkoj je propala ekonomija, preduzeća se zatvaraju, sva, osim preduzeća za proizvodnju oružja, ona zvanično jedina ostvaruju profit. Pa vi zamislite kome se isplati da se širi ta propaganda. Jedino proizvođačima oružja, što u Evropi jeste Nemačka."

PrintScreen/ TV Prva Video

On je potom na mapama pokazao gledaocima kakvo je trenutno stanje na Istočnom frontu.

"Rusija svakodnevno napada. Pre svega, Ukrajinci se trude da nas pomere i gađaju naše linije, juče su gađali naš aerodrom kako bi uništili naš PVO", objasnio je.

"Njihov jedini plan se bazira na pretnjama. da iskoriste sve rakete kako bi uplašili Rusiju, a to rade kako bi u budućnosti krenula ofanziva ruske vojske na Harkov."

Prekretnica – prećutni dogovor

Međutim, zanimljivo je njegovo objašnjenje toga kako je zapravo došlo do eskalacije sukoba, što se može okarakterisati i kao prekretnica rata.

"Ukrajinske formacije gađaju Rusiju zbog prećutnog dogovora sa Zapadom, jer je rat trebalo da se vodi samo u Donbasu. Ali kada su Ukrajinci počeli da gađaju okolne oblasti, mi smo odlučili da se ne ograničavamo samo na Donbas."

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv

Pročitajte još: 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: