Svet 6

30.04.2024.

10:39

Par sati nakon molbe Zelenskog – udar na Odesu; Desetine povređenih, ima i mrtvih VIDEO

Najmanje pet osoba je poginulo, a 32 ranjeno u ruskom raketnom napadu na crnomorski lučki grad Odesu, rekao je regionalni guverner.

Izvor: Avaz.ba

Par sati nakon molbe Zelenskog – udar na Odesu; Desetine povređenih, ima i mrtvih VIDEO
EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

Podeli:

Podsetimo samo nekoliko sati nakon što je predsednik Volodimir Zelenski pozvao na bržu isporuku očajnički potrebnog oružja ukrajinskim trupama.

U večernjem napadu na Odesu ubijene su tri žene i jedan muškarac, rekao je guverner Oleh Kiper na Telegramu.

Kasnije je dodao da je još jedan muškarac preminuo od moždanog udara, koji je zadobio od posledica napada. Od 32 osobe koje su povređene, 25 je u bolnici, rekao je on.

 

Sve o sukobu Rusije i Ukrajne pratite UŽIVO u našem Blogu.

Među njima je dvoje dece od 16 i pet godina i jedna trudnica. "Petogodišnjak je u izuzetno teškom stanju", rekao je on i dodao da je šest odraslih osoba u teškom stanju.


Ranije u Kijevu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Zelenski je rekao da su male količine oružja i municije počele da pristižu u Ukrajinu, ali je pozvao da se isporuke ubrzaju.

"Treba nam pravovremena podrška našoj vojsci. I danas ne vidim ništa pozitivno u vezi ovoga. Zalihe postoje, polako su krenule, ali ovaj proces treba ubrzati - rekao je on."

Očekuje se da će se priliv oružja povećati nakon što je američki predsednik Džo Bajden prošle nedelje potpisao dugo odlagani paket vojne pomoći vredan 61 milijardu dolara. Bajden je rekao da će paket uključivati municiju za protivvazdušnu odbranu koja će pomoći Ukrajini da zaštiti svoje gradove i infrastrukturu, artiljerijske granate i raketne sisteme dugog dometa.

Stoltenberg, koji je bio u poseti ukrajinskoj prestonici treći put otkako je Rusija pokrenula opštu invaziju u februaru 2022. godine, priznao je da su "ozbiljna kašnjenja podrške značila ozbiljne posledice na bojnom polju."

"SAD mesecima nisu mogle da se dogovore oko paketa, a evropski saveznici nisu bili u mogućnosti da isporuče municiju u obimu koji smo obećali," dodao je on, ali i rekao da je "na pomolu veća podrška."

Ministarstvo odbrane Rusije je 29. aprila saopštilo da je zauzelo selo Semenivka u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine i da napreduje ka zapadu. Ukrajina nije komentarisala tvrdnju, koja nije mogla da se nezavisno proveri.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: