Svet 3

15.04.2024.

12:41

Gotovi su? Rusi raspoređuju moćne "Kh-69"

Raspoređivanje nove moskovske krstareće rakete u Ukrajini izazvalo je zabrinutost da Vladimir Putin ima pristup oružju "opasnijem" od brže hipersonične balističke rakete Kinžal kojom se ruski predsednik ranije hvalio.

Izvor: Klix.ba

Gotovi su? Rusi raspoređuju moćne "Kh-69"
Profimedia

Podeli:

Institut za proučavanje rata (ISV) saopštio je da Rusija proizvodi i raspoređuje novu podzvučnu krstareću raketu, nazvanu Kh-69, koja treba da nastavi da bombarduje ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Prvi pomen o njihovoj upotrebi bio je u februaru, iako je prošle godine bilo izolovanih slučajeva.

ISV je saopštio da je podzvučna raketa vazduh-zemlja korišćena u napadima u četvrtak koji su uništili transformator, turbine i generatore u Tripilskoj termoelektrani (TE) u Kijevskoj oblasti.

Iako nije tako brza kao hipersonična balistička raketa Kh-47M2 Kinžal, ruska reč za "bodež", ukrajinsko izdanje Defens ekspres je objavilo da Kh-69 "u smislu posledica po Ukrajince, može biti opasniji“.

Iako je podzvučna i ima manju bojevu glavu od Kh-47M2, koja je bila među šest hipersoničnih oružja koje je Putin predstavio 2018. godine, "upotreba rakete Kh-69 može se smatrati gorom opcijom za Ukrajinu", navodi se u publikaciji.

Ruske snage mogu lansirati Kh-69 sa udaljenosti od 240 milja od svojih ciljeva. Ovo premašuje prethodni procenjeni domet od 190 milja, kao i domet od 120 milja najnovije varijante Kh-59MK2, rekao je ISV.

Pored njihovog proširenog dometa, Kh-69 se navodno može lansirati iz taktičkih aviona Suhoj Su-34 i Su-35 koji su češći od strateških bombardera Tupoljev Tu-95MS i presretača MiG-31K koji se obično koriste u raketnim napadima.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga major Ilja Jevlaš rekao je da je Kh-69 poboljšana verzija krstareće rakete Kh-59, koju je Moskva koristila za gađanje ukrajinske infrastrukture poslednjih nedelja.

Međutim, on je rekao da sposobnost Rusije da proizvede rakete zavisi od toga da li mogu da nabave kritične komponente i da je malo verovatno da će Moskva moći da ih proizvodi mnogo brže od svojih drugih raketa domaće proizvodnje.

On je rekao da ukrajinske snage još uvek razvijaju metode za suprotstavljanje Kh-69, ali da će sistemi protivvazdušne odbrane Patriot verovatno moći da ih presretnu.

U međuvremenu, nemačko ministarstvo odbrane objavilo je u subotu da će isporučiti još jedan sistem baterija Patriot za „daljnje jačanje“ ukrajinske protivvazdušne odbrane nakon nedavnih ruskih vazdušnih udara.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: