Svet 1

17.04.2024.

18:17

Rusi poslali "čudovište" na front: Ovo im je smrtna kazna FOTO/VIDEO

Mediji su već pisali o bizarnoj ruskoj inovaciji koja se pojavila na ukrajinskom ratištu - tenk nadograđen "kornjačinim" oklopom, čeličnim "krovom" kao dodatnim oklopom.

Izvor: Jutarnji list

Rusi poslali "čudovište" na front: Ovo im je smrtna kazna FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

On bi, čini se, trebalo da služi kao zaštita od opasnih ukrajinskih FPV dronova.

Međutim, kako sada piše analitičar "Forbsa" Dejvid Eks, čini se da nije reč o jednokratnoj improvizaciji, već da Rusi prave veći broj ovakvih tenkova "kornjača", pa čak i poboljšavaju taj nespretni dizajn koji kao krov pokriva skoro ceo tenk. On ima i negativne efekte – umnogome ograničava svest posade o ukupnoj situaciji u kojoj se nalazi, pregled bojišta i pokretljivosti, a blokira i rotaciju kupole.

Eks navodi da se na prvom snimku, koji se nedavno pojavio, ispod te konstrukcije "krio" stari ruski tenk T-72. Snimak ekrana sa ukrajinskog snimka drona koji se pojavio na mrežama u utorak pokazuje nešto što se čini kao standardni tenk T-62, T-72, ​​T-80 ili T-90, sa dodatkom oklopa "kornjače". Tenk je navodno napao ukrajinske položaje oko Кrasnohorivke u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

Ono što je važno i novo kod ovog tenka – trećeg koji se pojavio na linijama fronta poslednjih nedelja – jeste da je opremljen dodatnom opremom za odbranu od dronova u vidu gomile radio ometača.

Ovi ometači, barem u teoriji, mogu da blokiraju radio signale koje piloti dronova koriste za kontrolu svojih FPV dronova sa dovoljno eksploziva da osakati pešaka ili uništi ili ošteti oklopno vozilo.

Ozbiljne mane

Svaki novi sistem elektronskog ratovanja koji Rusi razviju izaziva veliku radoznalost ukrajinskih vojnika. Nestrpljivi su da znaju da li i kako funkcioniše novi ometač.

Кada se ruski T-72 sa grupom ometača zaustavio ranije ovog meseca istočno od Ternija u Donjeckoj oblasti, ukrajinska 12. brigada Azov je pokrenula smelu operaciju da ukrade tenk i prouči njegove ometače.

Međutim, kao što je već rečeno, ovako unapređeni tenkovi imaju ozbiljne nedostatke. Pored prethodno navedenog, tu je i činjenica da između samog rezervoara i dodatnog oklopa postoje prostorni razmaci, dovoljno široki da vešt operater dronova uvede svoj FPV dron.

Takođe, samo dodavanje ometača možda neće biti od velike pomoći jer ruski sistemi za elektronsko ratovanje ne funkcionišu uvek dobro. Jedan ruski vojni bloger, prema analitičaru "Forbsa", primetio je "apsolutno loš kvalitet izrade" mnogih ometača. Ometači na T-72, ​​koje je pronašla ukrajinska 12. brigada, bili su, prema rečima pripadnika brigade, "krajnje nezgrapni".

Impresivna vidljivost

Značajno je to što ometači treće "tenk-kornjače" nisu sprečili da se tenk uoči – upravo dron.

Takođe, ovi tenkovi su previše vidljivi na bojnom polju, gde takva impozantna vidljivost može biti smrtna kazna. Samo dan-dva nakon što se prvi T-72 sa "krovom" pojavio na liniji fronta kod Кrasnohorivke, ukrajinski dronovi su pratili tenk i otkrili ga u hangaru u Petrovskoj u Donjecku.

Ukrajinska artiljerija je pucala na hangar, uništavajući i hangar i vozila u njemu, uključujući i dodatni oklopni tenk. Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako i drugi "tenk kornjače" zadesi sličnu sudbinu, ili ako ih unište upravo dronovi od kojih je njihov dodatni oklop trebalo da ih zaštiti.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: