Svet 6

18.04.2024.

7:50

Milion granata? "Mi to nismo videli"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog saveta, koji je počeo u sredu u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno obezbede Ukrajini opremu za protivvazdušnu odbranu.

Izvor: Tanjug

Milion granata? "Mi to nismo videli"
Profimedia

Podeli:

Trenutno se, kako je naveo u sinoćnem obraćanju putem video konferencije liderima EU, ruska vojska oseća superiornom u gotovo svemu što se tiče elemenata naoružanja i u stanju je da izvrši pritisak na ukrajinske položaje i postepeno napreduje, prenosi Ukrinform.

Putin se sada nada da će uspeti u svojoj kontraofanzivi, a jedini izvor takve nade je nedostatak naoružanja u našoj vojsci. Zahvaljujem se svakome od vas na vašoj inicijativi i učešću u koalicijama za podršku Ukrajini, našim odbrambenim i bezbednosnim snagama. Zahvaljujem svima čiji su napori zaista efikasni. Ali, nažalost, milion granata iz Evropske unije, o kojima smo toliko razgovarali, nismo videli. Neke druge inicijative takodje još nisu u potpunosti sprovedene, naglasio je Zelenski.

On je zatražio od evropskih partnera da ubrzaju primenu već postignutih sporazuma sa Ukrajinom, kako u nabavci i zajedničkoj proizvodnji naoružanja i municije, tako i u finansiranju relevantnih projekata.

Ukrajina je jutros pretrpela još jedan napad na Rusiju. Pogodili su grad Černigov. Krstarećim raketama na civilne objekte. Oštećene su mnoge kuće i bolnice, hotel je potpuno uništen. Ljudi su bili ispod ruševina. Ukupno je povređeno više od 60 ljudi, uključujući i decu, a poginulo je 17 ljudi, rekao je Zelenski u sinoćnem obraćanju.

On je dodao da se takvi događaji u Ukrajini dešavaju svakodnevno. Ovo odražava naše trenutne ključne potrebe - potrebu za protivvazdušnom odbranom, naglasio je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Ukrajina očekuje od Evrope liderstvo u podršci globalnoj bezbednosti i nada se da će evropski lideri pomoći da se SAD ubede da nastave da podržavaju Ukrajinu.

Aktivno radimo sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo dobili odgovarajuću odluku od Kongresa o američkom paketu pomoći. Molim svakog od vas da se pridruži komunikaciji sa našim američkim partnerima kako bi se njihova podrška zaista ostvarila. Takodje očekujemo da će evropsko liderstvo u bezbednosnim pitanjima biti podjednako važno za Ukrajinu i globalno, poručio je ukrajinski lider.

On je napomenuo da je ukrajinskim braniocima potrebno oružje artiljerijske granate, automobili, dronovi sve što može da pomogne u održavanju linije fronta.

U Briselu je u sredu veče počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog saveta o ekonomskim pitanjima, situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i odnosima sa Turskom.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: