Vukadinović: Naprednjaci će vršiti pritisak na Dačića

Odluka naprednjaka da uđu u vladu prepuštajući premijersko mesto i, po svemu sudeći, mnoge od važnih resora SPS i URS, sasvim logična jer bi, bez obzira na to što imaju predsednika države, bili skrajnuti ako bi ostali u opoziciji, kažu analitičari za "Politiku".

Info

Izvor: Politika

Petak, 29.06.2012.

22:47

Default images

Ono o čemu se spekulisalo takoreći još od izborne noći, da su naprednjaci spremni da Ivici Dačiću ponude i premijersko mesto kako bi sa njim formirali vladu, na Vidovdan je i ozvaničeno. Dačić je, dakle, dobio ponudu koja se ne odbija i, kako je sam rekao, odgovorio "logično”.

Socijalistima će, međutim, prema nezvaničnim informacijama, osim prvog čoveka vlade pripasti još nekoliko ključnih resora. U raspodeli "karata”, takođe prema nezvaničnim saznanjima, dobro je prošao i treći partner ove koalicije – Mlađan Dinkić i njegovi Ujedinjeni regioni Srbije.

Dakle, Socijalistička partija Srbije, kao trećeplasirana, i URS, kao šestoplasirani na majskim izborima, imaju razloga za zadovoljstvo. A koji je interes Srpske napredne stranke, koja je praktično bila pobednik izbora, da prepusti premijersko mesto i, po svemu sudeći, bude u vladi na pozicijama koje nisu u skladu sa njenim izbornim rezultatima?

Razlog je vrlo jednostavan, kaže Igor Mirović, član Predsedništva SNS-a. Kako objašnjava za "Politiku”, njihov jedini motiv jeste da se stvari u Srbiji menjaju iz temelja, i to u svim oblastima za koje je vlada nadležna.

"Drugi interes apsolutno ne postoji. Stanje u zemlji je izuzetno loše, pre svega u oblasti javnih finansija, ali i u svim oblastima koje se naslanjaju na finansije. Zbog toga, kada se sagleda volja građana iskazana u izboru novog predsednika i iskazana u rezultatima za Narodnu skupštinu, jasno je da sam legitimitet usmerava našu stranku da preuzme deo odgovornosti i da menja stvari u zemlji”, objašnjava Mirović i dodaje da bi sve druge opcije bez učešća SNS-a u vladi značile neku vrstu "statusa kvo” i zadržavanja postojećih relacija, odnosa i očuvanje monopola, što bi bilo pogubno za Srbiju.

Analitičari smatraju da je odluka naprednjaka da uđu u takvu vladu sasvim logična jer bi, bez obzira na to što imaju predsednika države, bili skrajnuti ako bi ostali u opoziciji. Prirodno je da neko ko dobije predsednika i najviše glasova na izborima, želi da ima i deo vlasti, kaže Branko Radun. Prema njegovom mišljenju, Dačić je podigao cenu pregovarajući sa DS-om.

"Realno je da SNS uđe u vladu pa i da žrtvuje nešto radi toga, jer da je DS uspeo da formira vladu sa SPS-om to bi bio nastavak prethodne vlade i ne bi bilo promene. SNS bi bio u zapećku i pored toga što ima predsednika, jer kod nas je takav sistem da je ipak vlast kod vlade i zato su bili spremni da popuste pred zahtevima Dačića i Dinkića”, ocenjuje Radun i podseća da se u sličnoj situaciji nalazio i Vojislav Koštunica 2004. godine kada je želeći da izbegne DS kao dominantnu stranku, izabrao G-17 i SPS.

U SNS-u ovo shvataju kao "stavljanje noge u vlast” i priliku da kapitalizuju dobar izborni rezultat, ocenjuje Đorđe Vukadinović, urednik "Nove srpske političke misli". On smatra da je interes naprednjaka da ispune očekivanja birača, ali i da zadovolje bar deo svojih kadrova koji su očekivali nameštenje.

"Njima je vrlo važno u ovom trenutku da uđu vladu na bilo koji način, da nikako ne ostanu izvan vlade. Predsednička funkcija ne garantuje stvarnu vlast, a pogotovo ona ne donosi neku konkretnu korist za većinu stranačkih funkcionera”, smatra Vukadinović.

Zato su, kaže, dali ponudu Dačiću koju nije mogao da odbije i time politički likvidirali Tadića kao najjačeg političkog protivnika. Dakle, ispunili su cilj, a tek će videti kako će da se postave odnosi sa Dačićem.

Radun i Vukadinović kažu da ipak, ma koliko delovalo da plaćaju preteranu cenu za ulazak u vladu, ovaj potez naprednjaka može da se pokaže i kao taktički dobar.

"Možda u ovom momentu to ne deluje baš pametno za SNS, ali na neki način su Dinkić i Dačić preuzeli i veliki deo odgovornosti. U slučaju neuspeha premijer snosi veći deo odgovornosti, dok će predsednik ostati relativno neozleđen u slučaju lošije ekonomske situacije, do čega može doći zbog očekivanih zahteva međunarodnih finansijskih institucija”, kaže Radun.

Dolaskom na premijersko mesto Dačić dobija istorijsku šansu, ali i veoma rizičnu poziciju da u vreme očekivanog drugog talasa krize bude najistureniji.

"Rasplet okolnosti će pokazati u kojoj meri je to pametna odluka za bilo koga od njih. Može vrlo lako da se pokaže da je to dobra odluka SNS-a. SPS dobija veću vlast, ali i mnogo veću političku odgovornost. On je ranije uz neka hapšenja i malo retorike uspeo da profitira, a sada kao premijer neće biti u takvoj situaciji”, smatra Radun.

Prema Vukadinovićevom mišljenju, naprednjaci se nadaju da će moći da vrše pritisak na Dačića bez obzira na to što je on formalno na najjačem mestu. Možda će, kaže, moći da prete i nekim vanrednim izborima.

Ako ne uspeju kroz ovu vlast da zadovolje političke apetite, kako ocenjuje Vukadinović, naprednjaci uvek mogu da izazovu vanredne izbore i predstave se kao stranka koja nije odlučujuće uticala na situaciju i tako možda dodatno poprave svoj rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: