Dr Bekić otkrio da li će se spustiti starosna granica za vakcinaciju dece protiv kovida

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

13:57

Dr Bekić otkrio da li će se spustiti starosna granica za vakcinaciju dece protiv kovida

Dr Zoran Bekić, direktor DZ Savski vena, obrazložio je u aktuelnosti u vezi sa imunizacijom protiv kovida 19 u Beogradu, istakao je da se sada broj vakcinisanih polako povećava na dnevnom nivou, ali da je to još uvek sporo sa epidemiološke tačke geldišta.

Nakon što je u SAD Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila upotrebu Fajzer vakcina za decu od 5 do 11 godina i druge svetske zemlje ozbiljnije su počele da razmatraju ovu opciju.

Dozvolu su za sada dale Izrael i Venecuela, a u Venecueli je starosna granica spuštena na decu od 2 godine kubanskom vakcinom Soberana 2. Kina je još u junu odobrila Sinofarm i Sinovac za decu od 3 do 17 godina.

Dr Zoran Bekić je izjavio da očekuje da će i Srbija spustiti starosnu granicu za imunizaciju dece, ali da je za sada još uvek akcenat na mladima koji nisu primili ni prvu dozu.

"Na snazi je preporuka vakcinacije dece od 12 do 18 godina, očekujem da će se ta granica priomeniti i kod nas. Ključ imunizacije je kod dece, jer ako pogledamo koliko dece je imunizovano do sad, to je samo dva odsto na celu populaciju", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: