Mask "težak" 300 milijardi dolara: Može da kupi sve klubove NFL-a i da mu ostane "kusur"

Prema Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta u realnom vremenu, neto vrednost bogatstva izvršnog direktora Tesle Ilona Maska iznosi oko 300 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2022.

15:43

Mask
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

To znači da 50-godišnji Mask ima više od 100 milijardi dolara prednosti u odnosu na drugoplasiranog Džefa Bezosa, osnivača Amazona i vlasnika Maskovog svemirskog rivala Blu oridžin.

Prema Forbsu, bogatstvo Maska, najnovijeg člana uprave Tvitera, više je nego dvostruko veće od bogatstva legendarnog investitora i izvršnog direktora Berkšir Hataveja, Vorena Bafeta, koji je počeo da investira davne 1941. kada je imao 11 godina. 91-godišnjak zvani Čudo iz Omahe poseduje imovinu vrednu oko 125 milijardi dolara.

Maskovo bogatstvo takođe vredi znatno više od zajedničkog bogatstva bivših izvršnih direktora Majkrosofta Bila Gejtsa (136 milijardi dolara) i Stiva Balmera (100 milijardi dolara). Isto važi za saosnivače Gugla Larija Pejdža i Sergeja Brina, koji imaju 120, odnosno 115 milijardi dolara vrednu imovinu.

Da je Mask ljubitelj sporta, mogao bi kupiti sve 32 ekipe Nacionalne fudbalske lige, koje zbirno vrede više od 112 milijardi dolara, prema podacima stranice Sportiko. I još bi mu ostalo skoro 190 milijardi dolara, prenosi Investitor.

Mask vredi samo oko 35 milijardi dolara manje od bruto domaćeg proizvoda njegove rodne Južne Afrike, čiji je BDP 335 milijardi dolara, prema podacima Svetske banke. Maskovo neto bogatstvo premašuje BDP Kolumbije, Finske, Pakistana, Čilea i Portugala.

On je najbogatija osoba u istoriji, prema Forbsu. Ipak, neki istorijski stručnjaci tvrde da su američki industrijalci iz 19. i 20. veka, kao što su Džon D. Rokfeler i Endru Karnegi, kao i monarsi i vladari poput Manse Muse iz Malog carstva iz 13. veka i Avgusta Cezara, koji je vladao od 27. veka pre nove ere imali više bogatstva, kada se ono prilagodi inflaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: