Svet

Petak, 17.06.2022.

08:18

Bajden: "Nije neizbežno"; "U jačoj smo poziciji nego bilo koja nacija na svetu"

Američki predsednik Džozef Bajden reagovao je na upozorenja ekonomista da Sjedinjene Američke Države možda idu ka recesiji.

Izvor: Tanjug

Bajden:
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Kako je istakao predsednik SAD, "recesija u toj državi nije neizbežna i ima razloga za optimizam".

"Kao prvo, recesija nije neizbežna, a kao drugo mi smo u jačoj poziciji nego bilo koja nacija na svetu da prevladamo ovu inflaciju", rekao je Bajden u intervjuu za AP.

On je dodao da vidi razloge za optimizam u relativnoj snazi Amerike u svetu.

Bajden je kazao da je američki narod "veoma, veoma utučen" nakon dve burne godine pandemije korona virusa, ekonomske nestabilnosti i naposletku rastućih cena goriva koje pogađaju porodične budžete.

Potreba za mentalnim zdravljem u Americi je ogromna, jer sve na šta su ljudi računali se poremetilo i srušilo, ali većinom je to posledica krize sa kovidom, naveo je Bajden. On je, ipak, ocenio da ima razloga za optimizam i da je uveren da su SAD bolje pozicionirane od bilo koje zemlje na svetu.

Bajden je govorio i o teškim izborima sa kojima je bio suočen. Američki lider je istakao potrebu da se SAD suprotstave ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u vezi invazije na Ukrajinu u februaru, iako su oštre sankcije uvedene nakon toga izazvale rast cena gasa i stvorile politički rizik po njega u izbornoj godini u SAD.

Bajden je takođe pozvao naftne kompanije da razmotre kratkoročne svetske potrebe i povećaju proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: