Kupci da koriste "test njuha": Trgovački lanci uklanjaju rokove trajanja sa proizvoda

Waitrose je postao najnoviji britanski trgovački lanac koji je odlučio da ukine preporučeni rok trajanja na stotinama proizvoda.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 07.08.2022.

10:24

Kupci da koriste
Ilustracija: Shutterstock/Syda Productions

Kao i mnogi drugi, na to se odlučio u pokušaju rešavanja globalnog problema bacanja hrane.

Waitrose će početkom septembra ukloniti oznaku "najbolje upotrebiti do" s gotovo 500 artikala sveže hrane - uključujući voće i povrće te sobne biljke.

Postoji razlika u oznakama

Oznaka "upotrebiti do" odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuhati i konzumirati. S druge strane, natpis "najbolje upotrebiti do" odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.

Nije potrebno bacati ako je hrana upotrebljiva

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer takođe su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.

Ketrin Dejvid, jedna od vođa organizacije, navodi: "Rasipanje hrane podstiče klimatske promene, ali i utiče na sve veći rast cena osnovnih namirnica. Rok trajanja za sveže namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvek dobra za jelo."

U januaru ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90 odsto mleka vlastite robne marke i tako podstaći kupce da koriste "test njuha" pre nego što proizvod bace u otpad.

Promena u EU

Evropska komisija će do kraja 2022. predložiti reviziju pravila EU o označavanju datuma u sklopu svoje strategije "od polja do stola". Čineći to, Komisija nastoji da sprečiti rasipanje hrane povezano s nerazumijevanjem i/ili zloupotrebom ovih oznaka, istovremeno osiguravajući da sve predložene promene zadovoljavaju potrebe potrošača za informacijama i ne ugrožavaju sigurnost hrane.

Studija koju je provela Evropska komisija (2018.) procenjuje da je do 10 odsto od 88 miliona tona otpada od hrane koji se godišnje proizvede u EU povezano s označavanjem datuma. Prva promena u novom zakonu biće usmerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja.

Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s posebno dugim rokom trajanja neće imati oznaku "upotrebiti do..." koja označava krajnji preporučeni datum do kojega se može konzumirati. Reč je o proizvodima poput pirinča, testenine, kafe i ulja.

Druga promena tiče se oznake "najbolje upotrebiti do…", koju bi trebalo izostaviti ili zameniti drugom oznakom kao npr. "često dobro i nakon..." Međutim rok upotrebe ostaće za svežu hranu kao što je meso, riba i druga kvarljiva roba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: