Svet

Sreda, 10.03.2021.

08:01

Boingu laknulo - prvi put posle 15 meseci

Američka kompanija Boing objavila je da je u februaru dobila više novih narudžbi nego poruka o otkazivanju porudžbina za izgradnju komercijalnih aviona.

Izvor: Beta

Boingu laknulo - prvi put posle 15 meseci
Foto: Epa, HOW HWEE YOUNG

Ovo se desilo prvi put posle 15 meseci.

Kompanija je dobila 82 porudžbine i 51 poruku o otkazivanju. Pored toga, Boing je vratio u aktivu 16 aviona čija je narudžbina ranije bila otkazana, ali se kupac predomislio. Narudžbine bi mogle ukazati na to da avio-kompanije postaju optimističnije da će ponovo biti masovnih putovanja koja su sasvim splasnula zbog pandemije koronavirusa.

U Sjedinjenim Američkim Državama broj avio-putnika polako raste kako napreduje vakcinacija protiv kovida 19, iako su avio-putovanja i dalje daleko ispod nivoa od pre pandemije.

Boing je patio mesecima, kada nije bilo ni jedne jedine porudžbine, jer su avio-kompanije parkirale nepotrebne avione i smanjile troškove kako bi uštedele novac.

Boing, čije je sedište u Čikagu, rekao je da je prošlog meseca isporučio 22 komercijalna aviona, većinom domačim naručiocima.

Među kupcima ima i interesovanja za 737 Max - avione koji su bili prizemljeni širom sveta u martu 2019. godine posle dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Regulatori u SAD, Evropi, Kanadi, Brazilu i drugde su odobrili da se taj model aviona ponovo koristi pošto je Boing promenio automatizovani sistem upravljanja tim letelicama koji je imao udela u padovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: