Test: Poznati brend počeo da iznajmljuje odeću

Stokholm -- Švedska modna kompanija H&M počela je sa testiranjem usluge iznajmljivanja odeće.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, fiphoto, 21297327
Foto: Depositphotos, fiphoto, 21297327

Na ovaj korak su se odlučili jer se modna industrina nalazi na udaru sve žešćih kritika zbog otpada i zagađenja koje pravi u procesu proizvodnje.

Kako javlja njujorška agencija "Blumberg", potrošači mogu u obnovljenoj glavnoj prodavnici H&M-a na Trgu Sergels Torg u centru Stokholma od prošlog petka da iznajme odeću na nedelju dana za 350 švedskih kruna (37 američkih dolara).

Iz švedske kompanije, koja prati primer konkurenata kao što su "Banana Republic" i "Urban Outfitters", koji su ranije ove godine pokrenuli slične usluge kako bi ušli na tržište koje je 2018. dostiglo milijardu dolara, najavljuju širenje ovog koncepta i na druga tržišta na kojima H&M posluje.

U probnoj fazi, H&M je iznajmljivanje ograničio na kolekciju od 50 odevnih predmeta, ali ne mogu svi kupci da pozajme odeću, jer se ponuda odnosi samo na članove programa za verne klijente kompanije.

H&M će proceniti rezultate ovog probnog koncepta poslovanja za tri meseca, pre bilo kakvog daljeg širenja te prakse.

"Snažno verujemo u uspeh iznajmljivanja, ali ipak želimo da ispitamo reakcije potrošača i da naučimo što više kako bismo uveli poboljšanja i potrebne promene", izjavio je Danijel Kläson, šef razvoja poslovanja u H&M-u.

Industrija odeće je pod sve većim nadzorom, jer je odgovorna za čak 10 odsto globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte i jer troši više energije nego vazduhoplovstvo i brodarstvo zajedno, prema podacima Ujedinjenih nacija.

strana 1 od 201 idi na stranu