Fejsbuk će vas ubuduće plaćati da mu otkrijete podatke o sebi

Palo Alto -- Društvena mreža Fejsbuk će svojim korisnicima za slobodan pristup njihovim podacima isplaćivati mesečnu naknadu.

Izvor: Novac.hr
Podeli
FOTO: Epa, YOAN VALAT
FOTO: Epa, YOAN VALAT

Nova usluga biće ponuđena svim korisnicima Gugl Android operativnog sistema koji su stariji od 18 godina i imaju lični PayPal račun. Sistem će nakon odobrenja korisnika, za svrhe istraživanja tržišta prikupljati informacije o mobilnom uređaju, upotrebi određenih aplikacija, vremenu provedenom na njima, ali i podatke o svim ostalim aktivnostima.

"Na ovaj ćemo način otkriti koje aplikacije naši korisnici najviše koriste i kako ih koriste", poručili su iz kompanije.

Novi sistem neće prikupljati informacije o lozinkama i korisničkim podacima, kao ni o ličnim porukama i fotografijama. Ali, iako iz Fejsbuka navode da podatke neće deliti s trećom stranom, stručnjaci upozoravaju kako bi korisnici prilikom ugovaranja ovakve saradnje trebalo da budu na oprezu.

Korisnici, oprez!

"Fejsbuk mora da ponudi veću transparentnost svog poslovanja kako bi dokazali da im korisnici mogu verovati i dopustiti im potpuni uvid u njihov mobilni uređaj", pojašnjava jedan od stručnjaka.

Izvršna direktorka kompanije za istraživanje tržišta Vorld prajvasi forum (World Privacy Forum) Pam Dikson ističe kako i samo posedovanje određenih aplikacija poput onih za trening ili kontrolu zdravlja može otkriti delikatne informacije o vlasniku koje on možda ne želi da deli.

Fejsbuk već plaćao korisnike

Kako navodi Market voč (Market Watch), ovo nije prva usluga takve vrste koju je Fejsbuk ponudio. Naime, 2016. godine najpopularnija društvena mreža korisnicima starosti od 13 do 35 godina isplaćivala je i do 20 dolara (oko 130 kuna) mesečno za instalaciju aplikacije 'Fejsbuk riserč' putem koje su prikupljali informacije o istoriji pregledanja na internetu i celoj aktivnosti na mobilnom telefonu.

Nova ponuda u početku će biti dostupna na dva najveća tržišta, u SAD i Indiji.

strana 1 od 171 idi na stranu