Geopolitičke igre: Zašto najjače sile sveta pokušavaju da zaustave projekat od 11 milijardi €

Sa povećanjem tenzija između Rusije i Zapada, izgradnja gasovoda Severni tok 2 izaziva sve više kontroverzi oko evropske bezbednosti i izolacije Ukrajine.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.05.2019.

13:07

Geopolitičke igre: Zašto najjače sile sveta pokušavaju da zaustave projekat od 11 milijardi €
Foto: Depositphoto, olena-design, 187196512

Naročito pošto je američki ministar energetike najavio moguće donošenje zakona kojim bi se sankcionisale kompanije uključene u projekat, dok iz Moskve stižu najave o izgradnji novih, sličnih projekata, ocenjuju svetski mediji, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Izgradnja gasovoda vrednog 11 milijardi evra udvostručiće isporuke ruskog gasa iz Rusije u Nemačku, ali i, prema kritičarima, povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Ministar energetike SAD Rik Peri rekao je u Kijevu da se Vašington sprema da uvede sankcije kompanijama koje su uključene u Severni tok 2, dodajući da je protivljenje tom projektu "prilično živo u SAD", prenela je agencija Frans pres i ukazala na ocene da bi američke sankcije dovele zvanični Vašington u sukob s EU, a posebno Nemačkom.

Moskva ne haje za sankcije SAD

Foto: Depositphotos, doomu, 76494189
Fajnenšel tajms ističe da je Moskva uverena da će gasovod biti završen do početka 2020. godine bez obzira na poteze SAD i dodaje da je portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao da je projekt velikim delom urađen.

S druge strane, zamenica glavnog ekonomiste u vašingtonskom Institutu za međunarodne finansije Elina Ribakova je ocenila da će usvajanje zakona s kaznama za učesnike u Severnom toku 2 dovesti SAD "u direktan sukob s EU, posebno s Nemačkom.

Specifičan položaj Nemačke i Ukrajine

Foto: Epa, CLEMENS BILAN
Mada Nemačka pokušava da ublaži kritike Severnog toka 2, zabrinutost oko bezbednosti i geopolitike ostaju, prenosi američka televizija CNBC i dodaje da su s rastom tenzija između Rusije i Zapada, mnogi skeptični o čisto ekonomskim rezlozima projekta. Glavna briga tiče se zavisnosti Nemačke od ruskih energenata, zbog čega bi mogla biti podložna ucenjivanju.

Dodatna zabrinutost tiče se potencijalne izolacije Ukrajine, koja je od sticanja nezavisnosti bila "ruski čuvar evropskog tržišta gasa". Od 2017. godine, oko 40 odsto ukupne evropske potrošnje gasa obezbeđivale su ruske kompanije preko ukrajinske teritorije, pri čemu su tranzitne naknade donele Kijevu od dve do tri milijarde dolara godišnje.

Prilika za pokazivanje mišića

Foto: Epa, Jens Buettner
Pored toga, tvrdi američka televizijska mreža, mnogi eksperti upozoravaju da je Severni tok 2 prilika Rusiji za izgovor da poveća vojno prisustvo u Baltičkom moru, čak i da ga upotrebi kao sredstvo za prenošenje vojnih informacija o kretanju brodova.

Dok SAD pripremaju zakon o kažnjavanju nemačkih i ruskih kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda ispod Baltika, ruska kompanija Gazprom je najavila postavljanje trećeg seta gasovoda. "Ako kupci žele Severni tok 3, mi ćemo ga izgraditi", rekao je novinarima u Moskvi ;Dimitri Kandoga, portparol ruske gasne kompanije. (Kraj) san/dan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: