Geopolitičke igre: Zašto najjače sile sveta pokušavaju da zaustave projekat od 11 milijardi €

Moskva/Vašington -- Sa povećanjem tenzija između Rusije i Zapada, izgradnja gasovoda Severni tok 2 izaziva sve više kontroverzi oko evropske bezbednosti i izolacije Ukrajine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphoto, olena-design, 187196512
Foto: Depositphoto, olena-design, 187196512

Naročito pošto je američki ministar energetike najavio moguće donošenje zakona kojim bi se sankcionisale kompanije uključene u projekat, dok iz Moskve stižu najave o izgradnji novih, sličnih projekata, ocenjuju svetski mediji, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Izgradnja gasovoda vrednog 11 milijardi evra udvostručiće isporuke ruskog gasa iz Rusije u Nemačku, ali i, prema kritičarima, povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Ministar energetike SAD Rik Peri rekao je u Kijevu da se Vašington sprema da uvede sankcije kompanijama koje su uključene u Severni tok 2, dodajući da je protivljenje tom projektu "prilično živo u SAD", prenela je agencija Frans pres i ukazala na ocene da bi američke sankcije dovele zvanični Vašington u sukob s EU, a posebno Nemačkom.

Moskva ne haje za sankcije SAD

Foto: Depositphotos, doomu, 76494189
Foto: Depositphotos, doomu, 76494189

Fajnenšel tajms ističe da je Moskva uverena da će gasovod biti završen do početka 2020. godine bez obzira na poteze SAD i dodaje da je portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao da je projekt velikim delom urađen.

S druge strane, zamenica glavnog ekonomiste u vašingtonskom Institutu za međunarodne finansije Elina Ribakova je ocenila da će usvajanje zakona s kaznama za učesnike u Severnom toku 2 dovesti SAD "u direktan sukob s EU, posebno s Nemačkom.

Specifičan položaj Nemačke i Ukrajine

Foto: Epa, CLEMENS BILAN
Foto: Epa, CLEMENS BILAN

Mada Nemačka pokušava da ublaži kritike Severnog toka 2, zabrinutost oko bezbednosti i geopolitike ostaju, prenosi američka televizija CNBC i dodaje da su s rastom tenzija između Rusije i Zapada, mnogi skeptični o čisto ekonomskim rezlozima projekta. Glavna briga tiče se zavisnosti Nemačke od ruskih energenata, zbog čega bi mogla biti podložna ucenjivanju.

Dodatna zabrinutost tiče se potencijalne izolacije Ukrajine, koja je od sticanja nezavisnosti bila "ruski čuvar evropskog tržišta gasa". Od 2017. godine, oko 40 odsto ukupne evropske potrošnje gasa obezbeđivale su ruske kompanije preko ukrajinske teritorije, pri čemu su tranzitne naknade donele Kijevu od dve do tri milijarde dolara godišnje.

Prilika za pokazivanje mišića

Foto: Epa, Jens Buettner
Foto: Epa, Jens Buettner

Pored toga, tvrdi američka televizijska mreža, mnogi eksperti upozoravaju da je Severni tok 2 prilika Rusiji za izgovor da poveća vojno prisustvo u Baltičkom moru, čak i da ga upotrebi kao sredstvo za prenošenje vojnih informacija o kretanju brodova.

Dok SAD pripremaju zakon o kažnjavanju nemačkih i ruskih kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda ispod Baltika, ruska kompanija Gazprom je najavila postavljanje trećeg seta gasovoda. "Ako kupci žele Severni tok 3, mi ćemo ga izgraditi", rekao je novinarima u Moskvi ;Dimitri Kandoga, portparol ruske gasne kompanije. (Kraj) san/dan

strana 1 od 158 idi na stranu