Rusi spremili milijarde: Guši nas, preokret bez presedana

Rusija planira rekonstrukciju nacionalne infrastrukture koja joj je neophodna za ekonomski rast.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

13:21

Rusi spremili milijarde: Guši nas, preokret bez presedana
(Foto: Thinkstock)

Oko 9.000 kilometara auto-puteva i magistralnih puteva u Rusiji biće prebačeno u zajedničko vlasništvo do 2021. godine.

Trend će se nastaviti i posle 2021. godine, sa dodatnih 8.300 kilometara puta koji će postati vlasništvo Savezne vlade. Državni auto-putevi obično imaju mnogo bolji kvalitet u Rusiji, a prenos vlasništva će ubrzati njihovu rekonstrukciju i izgradnju, kažu iz tamošnje vlasti.

Računa se da će ova mera povećati udeo državnih auto-puteva za trećinu sa sadašnjih 50.000 kilometara. U ovom trenutku više od polovine regionalnih puteva ima gori kvalitet u Rusiji. Posle pobede na izborima ove godine, predsednik Vladimir Putin obećao je da će do 2024. godine potrošiti oko 130 milijardi dolara na putnu infrastrukturu.

Prema rečima ministra za ekonomski razvoj Maksima Oreškina, problemi sa infrastrukturom predstavljaju veliki pad za rusku ekonomiju.

"Ovde ne investiramo, kvalitet infrastrukture ne odgovara nivou razvoja Rusije i predstavlja ozbiljnu prepreku na putu ekonomskog rasta", rekao je on ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: