Skočili prihodi, ali im budžet ušao u deficit

Konsolidovani budžet Rumunije zabeležio je deficit od 0,65 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u periodu januar-april 2018. godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

19:50

Skočili prihodi, ali im budžet ušao u deficit
Foto: Thinkstock

Budžet Rumunije bio je u suficitu od 0,17 odsto BDP-a godinu dana ranije, saopštilo je rumunsko Ministarstvo finansija.

Deficit budžeta Rumunije je iznosio 6,05 milijardi leja (1,3 milijarde evra) u prva četiri meseca ove godine, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Konsolidovani budžetski prihodi su, na godišnjem nivou, porasli za 11,8 odsto na 89,6 milijardi leja, dok su rashodi skočili za 21,5 odsto na 95,6 milijardi leja, prenosi portal Seenews.

Poreski prihodi uvećani su za 18,2 odsto, doprinosi za socijalnu zaštitu su porasli za 33,6 odsto, dok su prihodi od PDV-a u prva četiri meseca bili veći za 1,1 procenat.

U istom periodu, investicije su više nego duplirane na 5,9 milijardi leja, u odnosu na 2,9 milijardi leja iz istog perioda prošle godine.

Zvanični Bukurešt za ovu godinu planira deficit budžeta od 2,96 odsto BDP-a, što je ispod propisane granice EU od 3,0 odsto BDP-a.

Privredni rast Rumunije je u prvom ovogodišnjem kvartalu usporio na 4,0 odsto sa 5,7 odsto iz istog perioda prošle godine, pokazali su najnoviji podaci rumunske kancelarije za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: