Motor sveta ubrzava, nafta skače

Njujork/London -- Cene nafte su nastavile da rastu, pošto su najnoviji podaci ukazali na prošlonedeljni pad zaliha u SAD, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cene naftnih fjučersa za isporuke u februaru porasle su za 0,9 odsto u NJujorku, nakon što su juče porasle za 0,5 odsto, navodi njujorška agencija, dodajući da su zalihe nafte u SAD pale za 4,15 miliona barela, prema izveštaju Američkog instituta za naftu.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u februaru porasla je za 46 centi na 53,76 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku.

Istovremeno, severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u februaru poskupela je za 47 centi (0,9 odsto) na 55,82 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Cene nafte se kreću blizu 50 dolara za barel otkako je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) 30. novembra dogovorila da smanji proizvodnju. Nečlanice OPEK-a, kao što su Rusija, takodje su pristale na rezanje proizvodnje.

"Smanjenje zaliha sirove nafte u SAD je povoljno za naftu. Izgleda da će se taj trend nastaviti. Povratak libijske nafte bi mogao predstavljati problem za tržište", izjavio je DŽonatan Barat iz sidnejske kompanije Ajers alajens sekjuritiz.

Svet

strana 1 od 222 idi na stranu