Svet

Četvrtak, 30.09.2010.

09:04

Ukrajina obezbedila dovoljno gasa

Ukrajina je u podzemnim skladištima obezbedila 23 milijarde kubnih metra gasa, što je dovoljno za tranzit ruskog gasa u Evropu i podmirivanje vlastitih potreba.

Izvor: Tanjug

Default images

Do sada je akumulirano 23 milijardi kubnih metara gasa u podzemnim spremištima, s tim što polovinu te količine čini gas uvezen iz Rusije.

Ukrajinski ministar goriva i energetike Jurij Bojko je istakao da su rezerve veće od 16 milijardi kubnih metra dovoljne da se mirno prevaziđe zimski period.

Ukrajina, čije su godišnje potrebe za gasom oko 50 milijardi kubnih metara, samostalno proizvodi oko 20 milijardi kubika, a nedostajuće količine uvozi iz Rusije.

Ugovorom sa ruskim Gaspromom ukrajinski holding Naftogas je dogovorio kupovinu 36,5 milijardi kubnih metara gasa u 2010. godini. Prošle godine Ukrajina je uvezla 26,8 milijardi kubnih metara ruskog gasa.

Gasprom i Naftogas su u januaru prošle godine potpisali desetogodišnji sporazum, po kome se cena gasa određuje po specijalnoj formuli vezanoj za korpu energenata. Kijev međutim, posle promene vlade u martu ove godine, uporno pokušava da revidira sklopljeni sporazum.

Ukrajina smatra da formula za određivanje cene gasa polazi od previsoke osnovne cene, a sam sporazum ne predviđa nikakve obaveze za Rusiju po pitanju tranzita gasa preko ukrajinske teritorije. Ukrajina je sa svoje strane obavezna da uvozi strogo ugovorene količine, jer je u suprotnom očekuju ozbiljne kazne.

Početkom septembra ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je izjavio da ukoliko Rusija ne revidira sporazum sklopljen 2009. godine, Kijev će biti prinuđen da pronadje "druge mehanizme" za korekciju ugovora i neće ga poštovati svih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

20 h

Podeli: