Svet 0

10.05.2024.

7:57

Blokirano spajanje banaka

Španska vlada protivi se spajanju Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) i njenog manjeg konkurenta Sabadella zbog mogućeg nepovoljnog uticaja na finansijski sistem, radnike i klijente, rekao je ministar privrede Karlos Kuerpo.

Izvor: Index

Blokirano spajanje banaka
Shutterstock/CalypsoArt

Podeli:

BBVA, druga po veličini španska banka, predstavila je deoničarima Sabadella ponudu za preuzimanje vrednu 12,23 milijarde evra, nakon što je od upravnog odbora dobila "odbijenicu".

I vlada je signalizirala crveno svetlo, uz obrazloženje ministra da bi povezivanje dve banke moglo nepovoljno uticati na španski finansijski sistem, a posledice bi mogli osetiti i klijenti i radnici.

Ministarstvo privrede može po španskim zakonima blokirati transakcije spajanja i preuzimanja banaka. Vlada mora doneti konačnu odluku najkasnije šest meseci nakon završetka savetovanja s regulatorima, uključujući centralnu banku i regulatora za hartije od vrednosti CNMV.

"Odbijamo tu operaciju, u formi i sadržaju, zbog tih mogućih negativnih posledica", rekao je ministar Kuerpo.

Predsednik BBVA Karlos Tores utvrdio je da bi spajanje bilo podsticaj za špansku privredu, budući da bi generisalo veću poresku osnovu i iznedrilo jačeg evropskog "igrača".

"Uveren sam da će vlada uvideti vrednost transakcije", rekao je Tores u razgovoru s investitorima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: