Svet

Utorak, 03.12.2019.

17:25

I dalje tenzije između SAD i Kine: Huavej premešta centar u Kanadu

Kineska kompanija Huavej će preseliti svoj istraživački centar iz SAD u Kanadu, zbog toga što američke sankcije ugrožavaju njen rad.

Izvor: Danas

I dalje tenzije između SAD i Kine: Huavej premešta centar u Kanadu
Foto: Epa, Mauritz Antin

U intervjuu za „Gloub end Mejl“ iz Toronta, direktor Huaveja Ren Žengfej je rekao da bi restrikcije sprečile ovu kompaniju da komunicira sa zaposlenima u SAD. Međutim, nije precizirao na koliko bi radnih mesta bi ova odluka mogla da utiče.

Huavej, jedan od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona, upravlja istraživačkim i razvojnim centrom u Silikonskoj dolini u Kaliforniji.

Ipak, ova kompanija je u junu potvrdila da smanjuju obim posla zbog američkih sankcija.

SAD su u maju stavile na crnu listu pet kineskih organizacija, među kojima je i Huavej, koje se bave „superkompjutingom“.

Organizacije sa ove liste označene su kao pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti, i sprečen im je pristup poverljivoj tehnologiji.

To znači da američke kompanije ništa ne mogu da prodaju kineskoj kompaniji Huavej bez odobrenja vlasti SAD, piše Danas.

Huavej je negirao ove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: