Srbija

Četvrtak, 14.07.2011.

00:04

Sitigrupa "ušla" u NIS i Aerodrom

Američka Sitigrupa šesti je najveći akcionar NIS-a i sedmi Aerodroma Nikola Tesla, preduzeća čije akcije ima oko pet miliona građana Srbije.

Izvor: Blic

Default images

Sitigrupa je kupila 54.000 akcija Aerodroma koje su juče vredele više od 30 miliona dinara i 152.000 deonica NIS-a vrednih 111 miliona.

Deonice u NIS-u imaju i Zagrebačka banka i škotska Rojal banka, a među deset najvećih suvlasnika su i švedski investicioni fond Ist kapital i strani kastodi računi iza kojih stoje kompanije, penzioni i investicioni fondovi.

Akcije Aerodroma su kupovali i danski investicioni fond „Trans balkan” i Splitska banka.

Brokeri tvrde da ove deonice imaju perspektivu jer obe kompanije beleže uzlazni trend poslovanja. NIS je od firme sa rekordnim gubitkom došla do najuspešnije kompanije u Srbiji. Dobit u 2010. je iznosila 15,5 milijardi dinara, naspram gubitka od četiri milijarde u 2009.

I Aerodrom je prošle godine ostvario rekordni profit od 2,2 milijarde dinara. Akcije NIS-a su od početka trgovanja na Beogradskoj berzi iz avgusta 2010. skočile za oko 40 odsto na 733 dinara. Deonica Aerodroma juče je vredela 559 dinara, a na prvom trgovanju 632.

"Ulazak investitora poput Sitigrupe najviše govori o kompanijama čije su akcije kupili. Ovakvi ulagači imaju ozbiljne analitičare koji procenjuju potencijal deonice i verovatno su im NIS i Aerodrom ispunili kriterijume", kaže direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

8 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

20 h

Podeli: