Svet 3

30.05.2024.

16:38

"Neće moći": Nova rampa za Rusiju i Belorusiju

Savet Evropske unije je danas usvojio uredbu čiji je cilj uvođenje novih carina na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije.

Izvor: Tanjug

"Neće moći": Nova rampa za Rusiju i Belorusiju
Shutterstock/Novikov Aleksey

Podeli:

"Cilj novih carina je da se u praksi zaustavi uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije", istakao je belgijski ministar finansija Vinsent van Petegem.

On je dodao da će ove mere sprečiti destabilizaciju tržišta žitarica Evropske unije, zaustaviti ruski izvoz "nelegalno prisvojenog žita proizvedenog na teritoriji Ukrajine" i sprečiti Moskvu da koriste prihode od izvoza ovih proizvoda za dalje finansiranje rata.

"Ovo je još jedan način na koji EU pokazuje stalnu podršku Ukrajini", naglasio je belgijski ministar.

Uredbom se povećavaju uvozne carine za žitarice, seme uljarica i prerađevine, kao za sušeni grašak i pelete od šećerne repe iz Rusije i Belorusije.

Nove mere koje će stupiti na snagu 1. jula neće uticati na tranzit navedene robe kroz EU iz pomenute dve zemlje, ističe se na veb stranici Saveta Evropske unije.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

17 h

Podeli: