Svet 0

30.05.2024.

18:14

Kina: Ograničeno

Kinesko Ministarstvo trgovine je saopštilo da će ograničiti izvoz vazduhoplovne i tehnologije povezane sa vazduhoplovstvom počev od 1. jula.

Izvor: Beta

Kina: Ograničeno
Shutterstock/Jaromir Chalabala

Podeli:

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu ministarstva se navodi da je cilj tog poteza da se očuvaju nacionalna bezbednost i interesi i ispune međunarodne obaveze. Za izvoz artikala određenih po novim pravilima biće potrebne izvozne dozvole.

Dodaje se da će se ograničenje odnositi na avionske i vazduhoplovne motore i delove, opremu za proizvodnju motora, softver i tehnologiju. Takođe će uključivati alate, kalupe, pribor i drugu opremu za obradu koja se koristi za pravljenje određenih materijala kao što je "superplastika" vezana sa titanijumom, aluminijumom i njihovim legurama.

Peking i Vašington su ograničili izvoz proizvoda, tehnologije i opreme koji se smatraju vitalnim za nacionalnu bezbednost. Kina je uvela i sankcije nekim američkim proizvođačima vazduhoplovstva i odbrane, kao odgovor na prodaju američkog oružja Tajvanu, ostrvu sa samoupravom koje smatra svojom teritorijom.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: