Pošlo im za rukom da prepolove račun za struju; "Bio je 3 miliona dinara"

Iako zvuči neverovatno, jednoj firmi u Srbiji pošlo je za rukom da prepolovi račun za električnu energiju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.12.2021.

10:31

Pošlo im za rukom da prepolove račun za struju;
Ilustracija: Depositphotos, GoranJakus

O čemu se zapravo radi?

Naime, nedavno je predstavljena publikacija "111 pitanja i odgovora o solarnoj energiji", koja je pripremljena u okviru mreže "Klimatski forum".

Nakon prezentovanja studije, održana je i panel diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici dve studije slučaja koje su se našle u publikaciji - Đorđe Samardžija, vlasnik solarne elektrane u blizini Čačka i Aleksandar Jakovljević, vlasnik hladnjače "ABD Prom".

"Mi smo, uz pomoć finansija iz IPARD fonda, instalirali kapacitete od 600kW na ukupno 10 krovova, što je tačno 1978 postavljenih panela. Elektrana je počela sa radom u avgustu, i ono što mogu da kažem je da smo već u septembru uspeli da prepolovimo račun za struju koji je bio 3 miliona dinara. Ja sam to video kod kolega u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, i ako se njima isplatilo, nije bilo razloga da se ne isplati i nama", rekao je Aleksandar Jakovljević, navodi se u saopštenju.

Kako je dodao, svim kolegama koji se bave tim poslom preporučio bi upotrebu solarnih panela, s obzirom na to da u periodu kada se najviše troši energije za zamrzavanje voća i povrća - u julu i avgustu, istovremeno ima najviše sunca, što je zaista korisno.

"Solarni paneli - investicija koja se isplati za nekoliko godina"; "Biće novca"

"Vidim da sve veći broj kolega razmišlja o ovome, neki već pripremaju projekta i ugovore za izgradnju, i to je proces koji će brzo zaživeti kod nas", rekao je Jakovljević.

Prema rečima Samardžije, njihova ideja je bila da naprave elektranu kapaciteta 30kW, iako je mogla biti veća, kako bi ponudili projekat, po principu "ključ u ruke", koji može da se lako replicira u brojnim selima u Srbiji.

"Bilo nam je važno i da pokažemo da se ovakvi projekti, po principu energetske zadruge, mogu sprovesti i bez državnih subvencija", naglasio je Đorđe Samardžija.

Kako navodi Nikola Mladenović iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana (CRNOG), gotovo 27 odsto teritorije Srbije je izuzetno pogodno i pogodno za postavljanje solarnih elektrana.

"Cilj studije je da pruži praktične informacije o primeni solarnih sistema i sastoji se iz četiri segmenta: osnovni podaci o solarnoj energiji i tehnologijama koje se najviše koriste, potencijal solarne energije u Srbiji, kratak prikaz neophodnih koraka u procesu instalacije solarnih sistema, i primeri uspešnih projekata primene solarnih sistema u Srbiji", navela je Tijana Jakovljević iz CRNOG-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: