Srbija

Četvrtak, 16.06.2022.

18:10

Mali najavio povećanje plata i penzija, uz očuvanje deviznog kursa

Nakon sednice Predsedništva oglasio se i ministar Siniša Mali.

Izvor: B92.net

Mali najavio povećanje plata i penzija, uz očuvanje deviznog kursa
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Nismo ni svesni kakav smo istorijski uspeh postigli", rekao je on.

„Srbija je reagovala sa 8,8 milijardi evra jer smo bili stabilni, uštedeli smo i mogli smo da reagujemo kad je bilo najpotrebnije. Kao rezultat imali smo da naša zemlja bude zemlja sa najvišim stopom rasta BDP u Evrospi. Jedna mala zemlja u situaciji krize. Država je rekla da će preuzeti najveći teret krize na sebe. Rekli smo da ćemo zamrznuti cene godiva, namirnica, gasa, opet je najveći teret preuzela država na sebe i uz to sve zadržali smo stabilnost javnih finansija. U prvom kvartalu imamo 4,4 rast BPD a razvijenije zemlje već su ušle u recesiju. Kada smo videli izazove rekli smo ajde da vidimo šta možemo da uradimo da poboljšamo životni standard", rekao je Mali.

"Upravo ćemo biti korak bliže cilju a to je da posebna penzija bude 450, ili 500 evra do kraja godine. Imate nikada veće povećanje penzija i hvala penzionerima što su nas podržali. Mi ćemo očuvati stabilnost naših javnih finansija. Prosečna zarada do kraja godine 710 evra. Hoćemo da poboljšamo životni standard. To su velike vesti, pogotovo povećanje minimalne zarade. 2011/2012. minimalna zarada je bila 15.000 dinara", objašnjava Mali.

Prema njegovim rečima, povećanje penzija i plata odigraće se uz održavanje stabilnog deviznog kursa.

"U vreme najveće ekonomske krize ispunićemo sve ovo. Penzioneri neće biti zakinuti, iako će mesec dana kasnije povećanje biti veće", zaključio je Mali.
Pročitajte još:

"Očekujem razumevanje MMF-a"

Mali je izrazio očekivanje da će Medjunarodni monetarni fond (MMF) podržati povećenje penzija Mali je posle sednice predsedništva SNS rekao da očekuje da će u razgovorima sa MMF "naići na razumevanje".

Naveo je da je namera vlasti "da u dvocifrenom iznosu" podigne i minimalnu zaradu i plate u javnom sektoru.

On je rekao da se vlast pri svemu tome vodi "odgovornom ekonomskom politikom".

Mali je ranije danas najavio je da će sutra imati sastanak sa predstavnicima MMF o izmeni švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija, da bi penzije mogle brže da rastu i da bolje prate rast zarada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: