Vučić najavio povećanje penzija – minimum 18 odsto; "Raste i minimalac"

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas znatno povećanje penzija, u dva navrata, koje, kako je rekao, ukupno neće biti manje od 18 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2022.

11:43

Vučić najavio povećanje penzija – minimum 18 odsto;
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1–9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno", rekao je Vučić novinarima na obilaznici.

Naveo je da će povećanja biti u dva navrata, jedno već ove godine, možda i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o povećanju penzija.

"To ukupno neće biti ispod 17–18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odobri", rekao je Vučić.

On je dodao da sutra počinju razgovori sa MMF-om.

"Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiksalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere. Ove godine povećanje 9,9 odsto, sledeće 11, kumulativno 18 odsto", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da se očekuje znatan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude veća od 710 evra.

"Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sledi veliko povećanje minimalca, ali da se ne ugrozi dolazak stranih direktnih investicija.

"Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovaramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14", rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da se očekuje da prosečna plata u martu 2023. godine bude preko 710 evra, na nivou Srbije, a da se ne ugrozi javni dug u odnosu na BDP.

Dodao je da će biti znatnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifrenog.

"Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: