Srbija

Utorak, 31.08.2021.

12:25

Najnoviji podaci: Realni rast Srbije 13,7 posto

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu ove godine 13,7 posto u odnosu na isti period 2020.

Izvor: Tanjug

Najnoviji podaci: Realni rast Srbije 13,7 posto
Ilustracija: Depositphotos, boggy22

To je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u drugom kvartalu porastao u odnosu na prethodno tromesečje za 1,3 procenta.

Posmatrano po delatnostima, u izveštajnom periodu je na godišnjem nivou zabeležen značajan realni rast bruto dodate vrednosti u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od čak 33,3 posto.

Sledi sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama s rastom bruto dodate vrednosti od 13,5 odsto, te sektor stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti sa 30,9 procenata.

"Raste tri puta brže od BDP-a"

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u periodu april-jun je zabeležen realnan međugodišnji rast izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava za 17,6 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,9 procenata, bruto investicija u osnovna sredstva za 22,5 posto, izvoza robe i usluga za 36,5 i uvoza robe i usluga sa 42,9 procenata.

Realni pad zabeležen je kod rashoda za finalnu potrošnju države za 3,8 posto, navodi se u saopštenju RZS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

20 h

Podeli: