Rio Tinto: "Razumemo zabrinutost"; Rudnik samo pod zemljom, radni vek - 60 godina

Kompanija Rio tinto organizovala je danas otvoreni onlajn sastanak sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti u vezi sa projektom "Jadar".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

11:33

Rio Tinto:
Ilustracija: Depositphotos/yeti88

Direktorka kompanije Rio Sava Exploration Vesna Prodanović rekla je da je bazu znanja projekta "Jadar" više od decenije razvijao stručni tim.

"Govorimo o desetinama studija, desetinama hiljada stranica. Od 2002. kompanija Rio Tinto tražila je borate u Srbiji jer je to jedan od ključnih metala s kojima radimo, 2004. otkriven je litijum, a tada to nije bilo ključno, razvoj litijumskih baterija bio je u začetku", rekla je ona na otvorenom sastanku o procesu izdavanja dozvola i izrade studija o uticaju na sredinu za projekat "Jadar".

Kako je navela, 2003. prisutvo litijuma u rudi borata bio je veći problem nego korist.

Šta je planirano?

Prodanovićeva je navela da će postojati podzemni rudnik na 500-700 metara dubine u koji će se spuštati pomoću dva okna. Naglasila je da će se ekploatacija raditi takvom metodom da neće izazivati rasedanje tla na površini.

"Tu će biti i postrojenje za preradu koncentrata pored rudnika - na 80 hektara, kao i deponija za odlaganje otpada", rekla je Prodanovićeva.

"Sve ovo smo projektovali u očekivanju ulaska Srbije u EU, što znači po svim standardima koji se zahtevaju. Formalno, danas smo u fazi izrade studija opravdanosti. Faza izgradnje treba da krene sledeće godine. Trenutno radimo procene uticaja na životnu sredinu. Razumemo da postoji zabrinutost, mi svakodnevno slušamo netačne informacije. Primer takve dezinformacije je to što se tvrdi da je naša tehnologija tajna, a nije - podelili smo informacije o tome", navela je Prodanovićeva.

Nikola Šunjić iz Rio Sava Exploration objasnio je kako izgleda proces odobrenja, odnosno dobijanja svih dozvola koje je neophodno dobiti pre sprovođenja samog projekta. On je istakao da će tokom javnog uvida u projekat biti predstavljen i prostorni plan.

Učesnici projekta odgovarali na pitanja u vezi sa različitim temama

Brojni učesnici sastanka imali su pitanja koja se tiču ovog projekta, a kroz koja su uglavnom izrazili svoju zabrinutost za uticaj samog projekta na životnu sredinu. Odgovore su davali i predstavnici kompanije Rio Sava Exploration, ali i drugi učesnici projekta. Deo pitanja i odgovora prenosimo u nastavku:

Prostorni plan i procene uticaja na životnu sredinu

Kako je rekao dr Nebojša Stefanović iz Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, koji je radio na projektu, studiju izvodljivosti i studiju o proceni uticaja na životnu sredinu nije moguće uraditi pre prostornog plana, po zakonu. Istakao je da je "ekološko zeleno svetlo" veoma važno.

"Zakon nama ne dopušta da ga izbegnemo ni u jednoj fazi. U fazi kada se rade prostorne namene, rade se i procene uticaja na životnu sredinu. Svi elementi sa ekološkog aspekta su u izradi prostornog plana sagledani. U prostornom planu su formirane zone i podzone da bismo naglasili važnost apsekta zaštite životne sredine. Mere monitoringa svih elemenata životne sredine su navedene u planu. U fazi izrade prostornog plana dobijeno je 'ekološko zeleno svetlo'", rekao je Stefanović.

Koji će infrastrukturni projekti morati da budu sprovedeni da bi rudnik mogao da radi?

"Kada govorimo o infrastrukturi, govorimo o javnoj putnoj infrastrukturu, naročito obilaznici oko Loznice. Druga bitna stavka jeste pruga, planirano je uključenje na prugu Valjevo-Loznica. Što se tiče struje - planirana je izgradnja razvojnog postrojenja i dalekovoda, kako bi se Jadar uključio na postojeću mrežu. Jadar nije veliki potrošač struje i neće morati da se grade nove termoelektrane. Planirana je izgradnja gasovoda. Što se tiče vodovoda tehničke vode, on će takođe biti izgrađen, njega će koristiti samo Jadar i finansiraće ga kompanija Rio Tinto. Što se tiče kanalizacije, planirano je sakupljanje i prečišćavanje kako bi voda ponovo mogla da se koristi u proizvodnom procesu", kazao je Nikola Šunjić iz Rio Sava Explorationa.

Koliki je planirani životni vek rudnika i da li će to uticati na procenu uticaja na životnu sredinu?

"Radi se o nekih 60-ak godina eksploatacije. Studija procene uticaja ima obavezu da pokrije kompletno ceo vek rudnika od samog otvaranja i celokupne pripreme i ekspoloatacije, do obustave rudarskih radova na kraju", rekao je prof. dr Nikola Lilić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Da li je planiran površinski kop?

"Nije. Eksploatacija će biti podzemna", istakao je Nikola Šunjić.

Održani otvoreni sastanak je prvi u seriji otvorenih sastanaka koje će kompanija nastaviti da organizuje svakih šest nedelja, na teme u vezi sa razvojem projekta. Planiran raspored sastanaka i teme u narednom periodu su:

1.jun – Upravljanje vodama u okviru projekta Jadar

13.jul – Upravljanje otpadom u okviru projekta Jadar

24.avgust –Proces prerade minerala jadarita

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: