Obratite pažnju: Ako kupujete onlajn, imate veća prava nego pri odlasku u prodavnicu VIDEO

Kada ste poslednji put otišli u butik i kupili haljinu ili na primer košulju?

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2021.

17:20

Obratite pažnju: Ako kupujete onlajn, imate veća prava nego pri odlasku u prodavnicu VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Možda radije uđete na profil vašeg omiljenog brenda na Instagramu i poručite željeni komad garderobe kako bi vam stigao na kućnu adresu.

Elektronska trgovina, tokom prethodne godine, porasla je za više od 16 odsto, a najveću ekspanziju doživela je na području Centralne i Istočne Evrope. Kako stručnjaci objašnjavaju, zbog ograničenog kretanja stanovništva, straha od zaraze i skraćenog radnog vremena prodavnica, potrošači su promenili svoje navike i preorijentisali se na kupovinu putem interneta. Kako funkcionišu prava potrošača i šta činiti u slučaju reklamacije na naručeni proizvod objašnjava za Televiziju Prva Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Prema njenim rečima, ovakav vid kupovine pruža i veći obim prava nego kad kupujete u maloprodajnim objektima.

"U smislu da vi tu robu koju ste poručili preko interneta možete da vratite u roku od 14 dana od momenta kada je dobijete, ukoliko vam se ne sviđa. U maloprodajnim objektima je situacija drugačija - zakon vam daje mogućnost da izjavite reklamaciju ukoliko ta roba promeni neko svoje svojstvo, ali ukoliko nema nedostatak vi faktički nemate pravo da je vratite, sem ukoliko vam trgovac kao izraz dobre poslovne prakse i svoje dobre volje to ne omogući", pojasnila je sagovornica Televizije Prva.

Neretki su slučajevi da poručite jedan artikal, a stigne vam potpuno drugi. Kome se tada treba obratiti za pomoć?

"Ovde moramo da razlikujemo dve situacije. Zakon o zaštiti potrošača se primenjuje na sve nas kao kupce, sa jedne strane i registrovane prodavce, sa druge. Pojedini ukazuju poverenje prodavcima koji nisu registrovani. To je siva zona u kojoj ste prepušteni sami sebi. Dobro vodite računa kada preko socijalnih mreža poručujete robu, jer se iza toga najčešće krije nelegalna trgovina. Tada ne možete da ostvarite pravo na povrat novca, možete jedino da tužite prodavca", upozorava ona. Jovanovićeva podseća da je sastavljena i "crna lista" prodavaca koji nisu registrovani, a koji prodaju robu preko socijalnih mreža.

"Imamo nameru da sačinimo 'belu listu' prodavaca, jer je nemali broj onih koji posluju u zakonskim okvirima", dodala je.

A kako stoje stvari kada je poštarina u pitanju?

"Zakon je tu jasan. Ukoliko je trgovac registrovan, on mora da vas obavesti da ćete biti u obavezi da snosite trošak ukoliko robu vratite. To obaveštenje mora da postoji, ako ukoliko ne postoji vi niste obavezni da plaćate nikakvu poštarinu", napominje ona.

Detaljnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: