Kreće izgradnja za godinu i po dana: BG metro vredan 6 milijardi evra, imaće 60 kilometara

U Beogradu je danas potpisan komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2020.

11:08

Kreće izgradnja za godinu i po dana: BG metro vredan 6 milijardi evra, imaće 60 kilometara
Foto: Ministarstvo graðevinarstva, saobraæaja i infrastrukture

Potpisivanjem ugovora realizije se donacija vlade Francuske i započinje realizacija najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem, prisustvovala potpisivanju ugovora za izradu projektno-tehničke domumentacije za projekat izgradnje metroa između grada Beograda, JКP „Beogradski metro“ i kompanije „Ežis“.

Mihajlovićeva je rekla da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica.

Ona je ocenila da je Beogradski metro "jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo".

"Ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati. U pitanju je investicija značajna za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred“, rekla je ona.

Vesić je rekao da je izgradnja metroa projekat na koji se čeka pola veka. "Кorak po korak dolazimo do željenog cilja. Кrajem sledeće godine započeće izgradnja beogradskog metroa, zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Vladom Srbije. Govorimo o projektu od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade", rekao je Vesić.

Žan-Luj Falkoni istakao je da je beogradski metro primer dobre saradnje i snažnih odnosa dve države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

"Za Francusku ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posete predsednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda", rekao je on.

Generalni direktor "Ežisa" Olivije Bovar rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspešnoj realizaciji projekta.

"Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije. Hvala Vladi vaše zemlje na pomoći i podršci", rekao je Bovar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: