Svet 4

28.04.2024.

13:27

Sličan ruskom: Predstavljen sasvim novi dron-kamikaza VIDEO

Iranska vojska predstavila je novi napadački dron dizajniran da uleti u mete i eksplodira, poput onih koje koristi Rusija u ratu u Ukrajini.

Izvor: Index

Sličan ruskom: Predstavljen sasvim novi dron-kamikaza VIDEO
Shutterstock/Andrey VP

Podeli:

Prema državnoj novinskoj agenciji Tasnim nova iranska bespilotna letelica, čije ime još nije objavljeno, slična je ruskoj bespilotnoj letelici Zala Lancet, koja je prvi put proizvedena 2020. Tasnim je u izveštaju objavio video novog drona, prenosi Indeks.

Iran tvrdi da je napravio veliki napredak u proizvodnji bespilotnih letelica poslednjih godina, a ruske snage u sukobu sa Ukrajinom intenzivno koriste bespilotne letelice iranske proizvodnje. Sjedinjene Države, Britanija i Kanada uvele su u četvrtak nove sankcije protiv Teherana usmerene na proizvodnju i izvoz bespilotnih letelica te zemlje, nakon iranskih vazdušnih napada na Izrael.

Iran je ljutito osudio sankcije. "Te sankcije neće uticati na našu volju, naprotiv ... one će samo ojačati volju naše vojne snage i nezavisnost", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Kanani je utvrdio da Iran ima legitimno pravo da se naoruža radi odbrane zemlje, baš kao što je legitimno preduzeti vojnu akciju protiv neprijateljske agresije poput izraelske.

Iranski napadi na Izrael usledili su nakon navodnog izraelskog vazdušnog napada na kompleks iranskog konzulata u Damasku, u kojem su među ostalima ubijeni visoki časnici Islamske revolucionarne garde.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Aktuelno

"Uzalud gradimo stanove"

Više od polovine nemačkih kompanija u stanogradnji se žali na manjak porudžbina, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

19:30

10.5.2024.

1 d

Podeli: