Svet 2

27.04.2024.

11:00

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Stvara se gigant nad gigantima?
Shutterstock/Flegere

Podeli:

Ukoliko bi došlo do realizacije tog ugovora, bio bi stvoren najveći svetski proizvođača bakra, preneo je Blumberg.

BHP bi povezivanjem sa kompanijom "Anglo ameriken" dobio oko 10 odsto svetske ponude bakra uoči očekivane nestašice za koju su mnogi tržišni analitičari predvideli da će dovesti do porasta cena.

Akcije kompanije "Anglo ameriken" skočile su danas u Londonu za 14 odsto na oko 29 evra po jedinici, što je dovelo do njene tržišne vrednosti od oko 35,8 milijardi evra.

Britanska kompanija je u saopštenju kasno u sredu navela da njen odbor razmatra predlog.

Vrednost grupe BHP, koja je procenjena na oko 136 milijardi evra, pala je za 2,6 odsto.

Međutim, ako bude uspešna, transakcija bi označila povratak sklapanju velikih poslova za BHP, čime bi kompanija postala atraktivna za nova širenja.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Ključa; Mađarska besna: Imate tri dana...

Evropska komisija traži više informacija o zahtevu Mađarske i Slovačke da posreduje u postupku konsultacija sa Kijevom, usled ukrajinske zabrane tranzita nafte ruskog Lukoila i odbila je rok od tri dana da odgovori na pritužbu tih zemalja.

20:47

24.7.2024.

1 d

Podeli: