Svet 26

27.04.2024.

8:36

Porazno priznanje Rusije; I Putin upozorio

Približno 70 odsto fabrika u Rusiji se žali na manjak radne snage, izjavila je guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina.

Izvor: Tanjug

Porazno priznanje Rusije; I Putin upozorio
Profimedia

Podeli:

Ona je navela da je istraživanje sprovedeno u oko 15.000 ruskih fabrika.

Na tržište rada utiču i drugi dugoročni trendovi, posebno demografija, dok produktivnost rada zaostaje za rastom plata, naglasila je Nabiulina, dodavši da svi pomenuti faktori vrše pritisak na rusku privredu, prenosi TASS.

Upravni odbor Banke Rusije je odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na 16 odsto.

Kako se ističe u saopštenju centralne banke, smanjenje inflacije u Rusiji na željenih četiri odsto zahteva da se restriktivna monetarna politika zadrži duže nego što je prvobitno predviđeno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je upozorio da njegovoj zemlji i dalje preti rast inflacije, ali prema njegovim rečima trendovi su pozitivni, odnosno silazni, prenosi Komersant.

On je naglasio da Rusija u narednih šest godina treba da radikalno poveća industrijsku proizvodnju "za desetine procenata", kao i da nova preduzeća, uključujući i visokotehnološka, treba da se pojave bukvalno svuda u zemlji.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

14 h

Podeli: