Kombi prevoznici kao CarGo: Možemo i kao udruženje građana

Članovi Udruženja "Kombi prevoz putnika Srbije" organizovaće sutra od 12.00 sati skup kod Beogradske arene i protestnu vožnju centralnim ulicama glavnog grada.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.02.2019.

15:05

Kombi prevoznici kao CarGo: Možemo i kao udruženje građana
Foto: Alekcey/Depositphoto

Protest je zakazan jer su nezadovoljni odredbama izmenjenog Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, izjavio je predstavnik tog udruženja Ilija Džikić.

Prema zakonu, koji je stupio na snagu 7. februara, po rečima Džikića, vozila sa sedam plus jedan i osam plus jednim sedištem moraju da imaju digitalni tahograf i ne smeju biti starija od pet godina, a vozači moraju imati vozačku dozvolu D1, što, kako je ocenio, ugrožava egzistenciju vlasnika i zaposlenih u većini od oko 1.000 registrovanih firmi za ovu vrstu prevoza, jer ne mogu da ispune propisane uslove.

"Istovremeno, autobus, koji prevozi 10 puta više putnika, ne mora da ima digitalni tahograf koji košta između 100.000 i 200.000 dinara. Takođe, u Srbiji više ne postoji ni škola za obuku vozača D1 kategorije", kazao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da nadležno ministarstvo nije uvažilo ni predlog da se za kombi vozila uvede najpre "evro 3" standard, kao što je urađeno u slučaju taksista, umesto čega je uvedeno ograničenje da kombi vozila ne smeju biti starija do pet godina.

"Samo onaj ko ima para može da ispuni te uslove, jer vozilo starosti do pet godina košta najmanje 15.000 evra. Doveli su nas u situaciju da kupujemo južnokorejska ili indijska vozila koja koštaju manje, ali ne ispunjavaju bezbednosne standarde", kazao je on.

Džikić smatra da je predlog ministarstva, da vozači, od kojih većina ima B kategoriju, polažu za D kategoriju kako bi automatski dobili D1 kategoriju, neprihvatljiv za većinu kombi prevoznika, jer je skuplji, a dodatni problem predstavlja i to što je vozačima potrebno i do dve i po godine kako bi dobili D kategoriju.

Kombi prevoznici, prema njegovim rečima, zameraju ministarstvu što nisu bili konsultovani pri izmenama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, iako im je to obećano, a zakon je usvojen i bez javne rasprave.

"Postoji rupa u zakonu i mi naše poslovanje možemo da nastavimo kao udruženje građjana, gde nećemo naplaćivati prevoz, već članarinu", kazao je on, ali smatra da to nije rešenje.

Džikić je naveo da se stvaraju pogodni uslovi i za razvoj sive ekonomije, jer propisane uslove može da ispuni samo desetak firmi.

Rekao je da kombi prevoznici žele da se zakon promeni, a svoje probleme, kako je najavio, predočiće i resornoj ministarki Zorani Mihajlović, kao i predsednii Vlade Ani Brnabić.

"Protestvovaćemo sve dok neko ne sedne sa nama i napravi normalne, a ne nemoguće uslove za rad", kazao je Džikić, navodeći da nije cilj da se blokira Beograd ili da se ruši vlast, već da se zakon izmeni kako bi i dalje mogli da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: